Komt Klaas nog dit jaar?

imagesDe Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) van de Raad van Europa vindt Nederland een racistisch land en is van mening dat van regeringswege er weinig gedaan wordt om die racistische tendensen in de kiem te smoren. Maar nee. Ook is ECRI kritisch over de houding van politici en media ten opzichte van de islam en de komst van Oost-Europeanen: “De vestiging van Oost-Europeanen in Nederland en de aanwezigheid van de islam en moslims worden door politici en de media afgeschilderd als bedreigingen voor de Nederlandse maatschappij.”

Nou, daar moeten we het dan mee doen en dan hebben we het nog niet eens over Zwarte Piet gehad. Want die moet verboden worden, die knecht van Sinterklaas. Althans als het aan professor Verene Shepherd ligt. Zij, mensenrechtenonderzoeker bij de Verenigde Naties en hoofd van de VN-werkgroep die onderzoek doet naar Zwarte Piet,vindt dat Nederland moet stoppen met het Sinterklaasfeest omdat Zwarte Piet ‘racistisch is’ en ‘een terugkeer van de slavernij’. En dan hebben we ook mr. Brenninkmeijer nog, Neerlands Ombudsman, die als duur betaald nationaal geweten heel politiek Den Haag betichtte van racisme.
Hallo zeg, ik zou bijna Frans Timmermans, onze minister van Buitenlandse Zaken (Sorry,sorry,sorry, ik heb nergens spijt van) overal de schuld van geven.

Aan kinderfestijn, een traditie van meer dan 165 jaar heet nu racistisch te zijn. En dan te weten dat oorspronkelijk Sinterklaas geen helper had. Volgens Wikipedia was het de onderwijzer Jan Schenkman in zijn leesboekje “Sint Nicolaas en zijn Knecht” (1850) drie nieuwe zaken introduceerde, die allemaal zijn blijven hangen in de Sinterklaas-folklore: een gekleurde knecht voor Sinterklaas, de intocht en de stoomboot. De knecht had in het boekje nog geen naam, en was gekleed als een page. In 1859 werd voor het eerst een artikel gedrukt waarin hij Pieter wordt genoemd en in 1895 was de naam Zwarte Piet al in zwang geraakt.
1850-1859, dat is dus ruim voor de afschaffing van de slavernij, maar of Schenkman in zijn boekje racistische bijgedachten had, dat lijkt me stug. Immers ook in Duitsland en Franse landsdelen had de Sint immer knechten, al dan niet van Moorse komaf.

Ik vind eigenlijk de hele hype te zot voor woorden. De VN die zich bezig houdt met het feest van Klaas en Piet, alsof er niet belangrijkers te vinden is. En straks al die ouders die moeten gaan vertellen aan hun kroost dat Klaas niet meer komt, omdat hij geen pietermannen meer mag inzetten om alle cadeautjes van Spanjolenland naar hier te sleuren enzomeer.
Leg maar eens uit als ouder dat Sint en Piet racistische stereotypen zijn. Doe dat maar eens…
En dan en masse klagen over de afschaffing bij Brenninkmeijer.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Komt Klaas nog dit jaar?

  1. Peter schreef:

    Brenninkmeijer doet doorgaans erg goed werk, namelijk luisteren en reageren op misstanden. Soms schiet hij zijn doel voorbij. Maar politici luisteren alleen nog naar elkaar en dan slechts als ze iets horen wat in hun kraam te pas komt.

    Het enige mooie aan Sinterklaas is dat tegen die tijd de gemeenteraadsverkiezingen echt in zicht komen. Vermoedelijk wordt dat een bloedbad onder de VVD- en PvdA-raadsleden. Niet dat ik ze dat gun, want lokaal doen deze partijen het soms helemaal niet slecht. Maar die autistische betonkoppen in Den Haag worden dan misschien een klein beetje wakker.

Reacties zijn gesloten.