Ik hep dipploma comunicatie van HZ Zeland

banner-nav-over-de-hzHoogmoed komt voor de val luidt het spreekwoord. Welja, laat dat dan ook maar opgaan voor Hogeschool Zeeland, onze university voor applied sciences. Amper een week geleden waren ze trots daar te Vlssingen, omdat het predikaat beste hogeschool in de cht kon worden gesleept en ja hoor, hedenvandage berichten alle media zowat dat tussen 2009 en 2012 19 procent van de geslaagden van de hbo-opleiding Communicatie van de HZ University in Zeeland ten onrechte een voldoende heeft gekregen voor zijn eindscriptie en dat bij nog eens 12 procent van de beoordelingen kunnen vraagtekens worden gezet. Deze scripties kregen maar net een voldoende, maar het is de vraag of dit terecht was, zegt de beoordelingscommissie (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie) NVAO.

Wat er met die gasten die onterecht een diploma hebben gekregen moet gebeuren is aan de Hogeschool meldt NVAO, die overigens de bevindingen al begin dit jaar aan de HZ-leiding kenbaar maakte en daar kort op volgende een verbeterplan kreeg voorgelegd. Dat de HZ de boel aan het vernachelen is geweest, daar werd natuurlijk niets over naar buiten toe uitgedragen. Nee, wel over het behalen van het predikaat de beste. Adri de Buck, de schoolleider, wist vorige week amper uit zijn woorden van blijdschap te komen met de bekroning van zijn en veler ander werk, maar nu is de reactie ronduit afhoudend. De Buck vindt het jammer dat Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie “oude koeien uit de sloot haalt”. “De diploma’s van de studenten van de opleiding communicatie aan de HZ in Vlissingen staan niet ter discussie. Ze zijn allemaal terecht afgegeven”, laat hij Omroep Zeeland in een reactie weten. De beoordelingseisen zouden de voorbije jaren zijn aangepast en volgens De Buck wordt nu op zijn instituut conform die laatste richtlijnen onderwijs verzorgd.
Hoe het ook zij. Ik zie het als een smette.
Maar goed, de HZ heeft toch een week als beste HZ van Nederland bekend mogen staan.

Ter volledigheid, volgens het NVAO scoorden tot op heden 37 opleidingen benedenmaats. Zij werken allen aan een zogenaamd herstelprogramma.
En dit zijn ze:
Hogere Juridische Opleiding, hbo-ba, Hogeschool Zuyd
Bedrijfskunde en Agribusiness, hbo-ba, Hogeschool Inholland
Greenport Business and Retail, hbo-ba, Hogeschool Inholland
Fysiotherapie, hbo-ba, Fontys Hogescholen
Master of Business Administration, hbo-ma, LOI Hogeschool
Leraar Frans, hbo-ma, Hogeschool van Amsterdam
Leraar Nederlands, hbo-ma, Hogeschool van Amsterdam
Leraar Godsdienst, hbo-ma, Christelijke Hogeschool Windesheim
LL.M. Business, Corporate and Maritime Law, wo-ma, Erasmus Universiteit Rotterdam
Master of Business Administration, wo-ma, MSM Maastricht School of Management
HBO Rechten, hbo-ba, Christelijke Hogeschool Windesheim
Communicatie, hbo-ba, HZ University of Applied Sciences
Master Organisatie Coaching, hbo-ma, De Haagse Hogeschool
Chemical Engineering, wo-ma, Rijksuniversiteit Groningen
Chemistry, wo-ma, Rijksuniversiteit Groningen
Communicatiewetenschap, wo-ba, Radboud Universiteit Nijmegen
Communicatiewetenschap, wo-ma, Radboud Universiteit Nijmegen
Criminologie, wo-ba, Universiteit Leiden
Criminologie, wo-ma, Universiteit Utrecht
Gezondheidswetenschappen, wo-ba, Vrije Universiteit Amsterdam
Health Sciences, wo-ma, Vrije Universiteit Amsterdam
Hoger Hotelonderwijs, hbo-ba, Saxion Hogeschool
Informatica, hbo-ba, Hogeschool Inholland
Interior Design and Styling, hbo-ba, Saxion Next
Scheikunde, wo-ba, Rijksuniversiteit Groningen
Scheikundige Technologie, wo-ba, Rijksuniversiteit Groningen
SPD Bedrijfsadministratie, hbo-ba, Hogeschool NTI
Leraar vo II graad in Bouwkunde I en II, hbo-ba, Hogeschool Rotterdam
Leraar vo II graad in Bouwtechniek I en II, hbo-ba, Hogeschool Rotterdam
Leraar vo II graad in Elektrotechniek I en II, hbo-ba, Hogeschool Rotterdam
Leraar vo II graad in Installatietechniek I en II, hbo-ba, Hogeschool Rotterdam
Leraar vo II graad in Mechanische Techniek I en II, hbo-ba, Hogeschool Rotterdam
Leraar vo II graad in Motorvoertuigentechniek I en II, hbo-ba, Hogeschool Rotterdam
Leraar vo II graad in Werktuigbouwkunde I en II, hbo-ba, Hogeschool Rotterdam
Notarieel Recht, wo-ba, Universiteit van Amsterdam
Specialized Physical Therapy, hbo-ma, Avans Plus

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Ik hep dipploma comunicatie van HZ Zeland

 1. Peter schreef:

  Ja en die fraude met Europese subsidies voor studenten die hier nooit zijn geweest, dat is vast ook niet waar volgens De B.

  Daarom is het niet terecht dat de HZ nog 19 miljoen of 29 miljoen euro moet terug betalen. Waar we nooit meer iets over horen trouwens.

  • van Gremberghe schreef:

   Dat gedoe met die niet-bestaande Chinese studenten dateert overigens van voor de periode A. de Buck, wellicht heeft de bakker van Domburg (later van InHolland) daar nog een rol in gespeeld…

 2. Stan de Bakker schreef:

  Van dichtbij en vers van de pers vernomen van een docente die daar werkt: Elk jaar komt er een andere commissie, met weer andere mensen, en met andere criteria. Daarbij zitten hanen die kraaien, en kippen die kakelen. Objectiviteit is ver te zoeken, evenals eenduidigheid in de tijd. Laat ze eerst die “keuringscommissies” eens onder de loep nemen, alvorens men in het land van blinden Eenoog de weg wil wijzen.

 3. Peter schreef:

  De koekenbakker was in die tijd inderdaad hoofdverantwoordelijke, maar het schijnt dat de huidige roerganger toen ook al aan de nodige touwtjes trok. Hoe het werkelijk zat komen we waarschijnlijk nooit te weten. Kwestie van regenten vs onderdanen.

  Ik denk dat veruit de meeste docenten het liefste goed onderwijs geven. Of je daar jaarlijkse bezoeken van dit soort commissies en allerlei omhoog gevallen figuren op bijvoorbeeld ministeries bij nodig hebt is zeeeeeer twijfelachtig.

  • Stan de Bakker schreef:

   Tja Peter, die dikke ruif vol hooi zal toch door iemand leeg gevreten moeten worden ee. Maar de stront die ze daarbij produceren, kun je nergens als mest gebruiken…..

Reacties zijn gesloten.