Het pijnlijke Behoud van Axel…(met aanvulling)

imagesIn Zeeland bestaan er een heleboel dorps-en stadsraden. Ze fungeren als doorgeefluiken van de wensen en klachten van dorpelingen aan het lokale bestuur, als snuffelpalen voor vrede en onvrede, als animatoren van activiteiten en beschermers van de leefbaarheid in dorp of stad. Veel raden hebben een duidelijke functie en doen er ook alles aan om die naar behoren te vervullen. Van sommige raden zijn de leden direct verkozen, bij andere is daar nadrukkelijk geen sprake van en zijn de leden simpelweg mensen die begaan zijn met het dorpse leven.

Beroepshalve heb ik heel wat vergaderingen van dit soort raden meegemaakt. Ze waren soms vermakelijk, soms verhit, vaak niet meer dan het verzamelbijeenkomsten van groot en klein leed dat vervolgens weer onder de aandacht van de lokale bestuurders moest worden gebracht. De meeste raden die ik van dichtbij mocht meemaken waren niet-politiek van samenstelling. Och, zo nu en dan was er wel eens lid van een politieke partij binnen de raadsgeledingen te vinden, maar die hielden zich -verstandig genoeg – verre van partijpolitieke besognes en zo hoort het, vind ik, ook.
Wanneer de politiek binnen dit soort raden de boventoon gaat voeren, dan neemt zo’n raad de rol over van het lokaal bestuur en verliest ze haar scharnierfunctie. Als leden van raden zich politiek gaan manifesteren, dan dient het lidmaatschap van de raad per direct worden opgezegd.
Zo ook in Axel, waar de voorzitter van de stadsraad, zich nadrukkelijk als aankomend politicus geprofileerd heeft. Johan Hessing, voorzitter van de Axelse Stadsraad wil met de nieuwe politieke partij Behoud van Axel, de toekomst van het stadje veilig stellen, althans dat meldt Dagblad BN De Stem zaterdag.

Hessing is ontevreden over de wijze waarop Axel de voorbije tien jaar aan zijn trekken is gekomen. Volgen hem is onder het regime van het grote (heringedeelde) Terneuzen Axel aan de laatste mem komen te hangen. Nu weet ik zeker dat er in het grote Terneuzen heel wat mensen vinden die dit volstrekt niet het geval vinden. Axel heeft, door een ruime vertegenwoordiging van Axelaars in de Terneuzense raad, abslouut niet geleden onder het Terneuzense juk. Integenddel. Het stadhuis is in Axel nog steeds niet gesloten (er huizen nog diensten in), het zwembad ook niet (het mag wat kosten) en momenteel wordt er driftig gewerkt aan een nieuw lokaal museum van maar liefst 6 miljoen euro’s. En dan wil het nog niet hebben over de nieuwe sportaccommodaties voor de Axelse voetbalclubs.
PVV
Nee, Axel heeft niks te klagen, meen ik, maar goed. Hessing denkt er als stadsraadvoorzitter en aankomende politicus wezenlijk anders over. Aankomend politicus? Nieuwe voorman van behoud van Axel, wacht eens even. Hessing is helemaal geen aankomend politicus, waarom lees ik in BN/De Stem niet dat Hessing twee jaar geleden als PVV meedeed aan de provinciale verkiezingen en daar goed was voor ruim 600 stemmen op zijn kop. Hessing was dat niet de man die op zowat de einige PVV-bijeenkomst in die dagen fulmineerde tegen rode Co in Axel en zijn kompanen, die vond dat Zeeuws-Vlaanderen in Middelburg ondergewaardeerd was en zich keerde tegen ontpoldering. Ja, Hessing sprak op die bijeenkomst, maar aangezien die slechts bijgewoond werd door een handvol niet PVV’ers, de CDA’er Ben Pauwels, twee Belgen en ondergetekende, werd er destijds hoegenaamd geen aandacht aan besteed. Hessing vloog mee op de vleugels van Wilders en co, maar maakte na de verkiezingen samen met de Hulster PVV’er Ruud Muste een harde landing. Muste ging verder on Natuurlijk Zeeland en ook Hessing hoort tegenwoordig tot die kring van Nieuw-rechtsers. Dat mag, maar toch raar dat er geen regel over gemeld wordt. Wat ook niet gemeld is, is dat Muste Hessing kortgelee de wacht heeft aangezegd nav het versturen van mailtjes met pornografische inhoud. Hessing ontkent dit te hebben gedaan en voert als verweer een gehackte email- account aan. Hessing ligt naar aanleiding van de breuk in de clinch met Natuurlijk Zeeland omdat hij meent recht te hebben op een vergoeding van 900 euro per maand als fractievolger. De twee zijn daar nog niet uit…Overigens had Cees Freeke, van de gelijknamige lijst in Terneuzen, zich bij Muste ook al gemeld voor assistent te spelen…maar enfin..

Overigens vind ik Natuurlijk Zeeland natuurlijk een mooie naam voor een partij als die van Muste. Ook al omdat Natuurlijk Zeeland ook de naam is van een samenwerkingsverband tussen de Provincie Zeeland, Scoop, de Roosevelt Academy, Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging, Impuls en de Zeeuwse Milieufederatie voor duurzame Zeeuwse projecten als bijvoorbeeld dat hele biobased economy verhaal. Om de verwarring compleet te maken.

Maar terug naar het Behoud van Axel. Gaat Axel verdwijnen? Nee.
Gaat Koewacht verdwijnen? Nee. Moeten er nu maar allerlei Behoud van-groeperingen opstaan zoals de Stem meldt. Aub, zeg…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op Het pijnlijke Behoud van Axel…(met aanvulling)

 1. Karel Martinet schreef:

  Een aanvulling: De heer Hessing stond niet alleen bij de PVV op een lijst. Johan Hessing stond in 2002 op de 12de plaats bij het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen van Terneuzen. Hij behaalde toen 8 stemmen. In 2007 stond hij bij de provinciale Statenverkiezingen voor het CDA op de 25ste plaats. Op dezelfde lijst als ik, zodoende weet ik dit nog.

 2. Ron schreef:

  Hessing is per 1/9/2013 met onmiddellijke ingang uit Natuurlijk Zeeland gezet door Ruud Muste. Geen fractieondersteuner meer, geen lid meer van provinciale commissies, reden onbekend. Dit is een mail aan alle statenleden gemeld begin september.

 3. S. Dekker schreef:

  Oh ja Frappant detail, Dhr. Hessing verhuurt (behoorlijk vervallen) pandjes….
  En was huurder van het meest vervallen pand van Axel, Het Wapen van Zeeland, waar hij helemaal niets aan heeft gedaan en dat nog steeds mensen naar Axel laat trekken omdat het pand nog steeds te boek staat als Hotel. Die mensen krijgen keer op keer het deksel op hun neus.
  Dat deze man zich nu in gaat zetten tegen het verval….. is als een pedofiel die de kindertjes zal beschermen..

 4. Staba schreef:

  Deze man zijn ambitie ligt op hetzelfde niveau als dat van dhr. Krol van de 50 + partij. Roepen over en tegen een ander over zaken, maar zelf zo rot als een peer zijnde als het gaat over diezelfde zaken als waarover hij tekeer gaat. Een rotte appel, aldus. Een licht wat schepen op de kust laat lopen ten eigene faveure. Rotte appels verwijder je, om te voorkomen dat de hele mand wordt aangestoken.

Reacties zijn gesloten.