Hulst en Terneuzen, leegloop en verschraling

IMG_0162Willem van der Velden, hoofd Regionaal Onderzoek Rabobank Nederland, zei begin dit jaar tijdens een lezing in Kloosterzande dat de detailhandel in de regio Zeeuws-Vlaanderen er slecht voor stond. Hij vreesde voor sluitingen -vooral in Hulst – als de crisis nog een, twee jaar zou voortduren. Simpelweg, omdat het gros van de detaillisten absoluut geen vet meer op de botten heeft. Deze week trof ik bij de ingekomen stukken der gemeente Hulst een schrijven aan van een drogist (met meerdere zaken in de streek) die het gemeentebestuur van de stede Hulst opriep vooral meer aandacht te besteden aan de binnenstad om een complete teloorgang van het winkelareaal binnen de wallen te voorkomen.

De man gaf – net als de Rabo-econoom aan – dat zijn zaken in West-en Midden-Zeeuws-Vlaanderen het nog wel even kunnen uitzingen, maar dat voor zijn vestiging in Hulst sluiting in het verschiet ligt. En hij is niet de enige die worstelt. De terrassen in Hulst mogen dan met dit mooie weer nog redelijk gevuld zijn en de horeca mag nog wat verdienen, maar elders in de stad is het stil, erg stil.

Nu zou je net verwachten dat het dagelijks bestuur van de stad onder vuur met alle macht probeert om het hart van de stad weer aan het kloppen te krijgen, maar het tegenovergestelde gebeurt. Zo meldden de kranten deze week: “De invulling van de voormalige Karwei-locatie en omgeving in Hulst wordt voorlopig buiten de ontwikkeling van het Life Style Village (LSV) op het Morres-terrein gehouden.”
Het is een voorstel aan de raad.
Haal de invulling van de verbinding tussen Morres en de binnenstad maar uit het Life Style Village Project, dan kan de aandacht volledig uitgaan naar het Morresverhaal.
Nou ja, als je de aorta (wat die verbinding met kleinere winkel en woningen) had moeten worden uit het plan licht, dan hoeft het hart (het centrum) helemaal geen bloed meer te verwachten. Dan is het de doodsteek voor het hart van Hulst (en waarschijnlijk ook voor het hele Life Style Village verhaal, want ook Morres zie ik de komende jaren geen miljoenen in dat project steken.

Het centrum van Hulst kan het schudden en als straks ook Action weer verkast (de huur in de oude AHG-supermarkt gold voor twee jaar, die ver verstreken zijn), de projecten Bierkaai, Bioscoop en Ouderenresidentie in oude ING bank toch niets worden, dan glijdt de binnenstad verder en verder af, tot de door de drogist voorspelde sluitingen waarheid worden.

En in Terneuzen gaat het langzaam maar zeker dezelfde kant uit. Lafoma en Van der Peol zijn naarstig op zoek naar investeerders en huurders voor Kennedy-West, maar landelijke retailketens hebben geen belangstelling, houden de boot af en uit pure armoede kloppen Boussens en Co nu aan bij detaillisten in de Terneuzense binnenstad met het verzoek of ze niet willen verkassen naar het nieuwe complex (als dat er komt). Dan staat daar ook te gebeuren wat men in de Terneuzense binnenstad niet wil, het leegtrekken van Noordstraat en Stenen Beer. Maar goed, shit happens en de opkomst van het internetshoppen heeft daar weinig mee van doen. Wordt vervolgd.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Hulst en Terneuzen, leegloop en verschraling

 1. Marleen schreef:

  Een grote fout die Hulst gemaakt heeft is AH niet te laten uitbreiden op hun oorspronkelijke locatie. Sinds het vertrek van AH is het daar een doodse bedoening en is het parkeerterrein vaak zo goed als leeg.

 2. Annelies schreef:

  ik heb altijd begrepen dat het life style village project zich zelf moest bedruipen . De gemeente Hulst zou er geen geld in stoppen. We hebben al genoeg geld verslindende trajecten op dit moment in Hulst. Nu wordt er 8 ton uitgegeven voor dit project. De Mandenmakersgroep en ook andere eventuele ontwikkelaar zien er op dit moment geen brood in en wat doet de gemeente Hulst: stopt er in deze tijd 8 ton in. Ja ze zien daar de bomen nog de hemel in groeien. Lekkere onderhandelaars. Hebben zich natuurlijk weer bang laten maken door (de in hun ogen) grote jongens.

  • Marleen schreef:

   De wethouder begon zijn betoog met: “Er zit hier een blije wethouder” of iets in die aard. Hij was erg gelukkig met het feit dat DMG de aanleg van de weg zou betalen. Onderhoud van die weg komt ten laste van de gemeente. Ook is de desbetreffende grond nog niet aangekocht. Bovendien zou enkele jaren geleden de bodemsanering slechts een derde van het nu geraamde bedrag gekost hebben . Ook bestaat de kans dat de kosten later nog zullen oplopen.

 3. Frits Jansen schreef:

  Internet winkelen is natuurlijk wel degelijk een oorzaak van het verdwijnen van bepaalde detailhandel uit onze winkelstraten. Schoenen en kledingzaken hebben het moeilijk.. Sommige branches leggen het loodje zoals boekenwinkels en om eens een naam te noemen Free record shop welke ook is verdwenen uit de Steenen Beer in Terneuzen. Het beleid ten aanzien van de Skihal winkels, Kop van de Noordstraat en Kennedy West verdient ook geen schoonheidsprijs. Je zou gerust mogen zeggen wanbeleid en incompetentie zijn de oorzaak van dit dossier gemiste kansen. Toch zijn er ook lichtpuntjes zoals de ontwikkelingen in het oude buurtje rond de Vissteeg in Terneuzen waar kleinschalige detail handel en horeca nieuwe kansen ziet. Ook in de Brouwerijstraat grenzend aan de Markt steekt een jonge ondernemer z’n nek uit met Luwak een koffiehuisje met taart en lunch. Gemeente moeten voorwaarde scheppend bezig zijn, visie ontwikkelen en vooral de nieuwe jonge ondernemer niet in de weg zitten met onzinnige regeltjes en wetjes. Er kan nog veel, de banken zouden coulanter mogen zijn. Dan zijn de provinciale binnensteden nog te redden van grootschalige winkel ontwikkeling in de periferie en aan de rand van steden. Stoppen met dat Projectontwikkelaars geritsel en dat geritsel mag je best letterlijk nemen. Ze hebben al genoeg steden kapot gemaakt.

Reacties zijn gesloten.