Onderzoek in Vlissingse zaak-Roep lijkt niet meer echt vast te zitten

27826_fullimage_subfoto-RoepHet grootschalig politie-onderzoek in de zaak-Roep lijkt vast te zitten. De 17 rechercheurs van de Zeeuwse politie (neem ik aan) die de bedreigingen en lasterlijke opmerkingen aan het adres van de Vlissingse burgemeester René Roep onderzoeken (neem ik aan) hebben volgens politiewoordvoerder Alwin Don nog niemand kunnen aanhouden (en dat is een feit). Of dat überhaupt nog gebeuren gaat liet Don in het midden. Ook wenste hij geen nadere mededelingen te doen over het feitelijke onderzoek en de omvang ervan. Inmiddels is die insteek achterhaald, omdat de politie twee weken na aangifte een man in Vlissingen aanhield die, zoals werd gemeld, lasterlijke geschriften aan het verspreiden was in de woonbuurt van Roep. Of die aanhouding nog gevolg heeft is onbekend.

Enfin, ik denk dat we in gewisse mogen vaststellen dat de aangifte van de Vlissingse burgervader maar beschouwd moet worden als een manoeuvre om wat goodwill te herwinnen bij de bevolking van zijn stad. Speculeren op het ‘die arme man-sentiment”, wat natuurlijk vanuit zijn positie te begrijpen valt, maar ook niet meer dan dat.

Roep heeft onrechtmatig gedeclareerd voor dubbele woonlasten en inrichtingskosten. Dat staat vast. Hij heeft zelf al te kennen gegeven de vaststaande overmatig gedeclareerde 4500 euro terug te storten in de gemeentekas, waarmee hij de facto aangaf fout te hebben gehandeld.

En wat het vervolgonderzoek naar alle andere bonnetjes ook gaat opleveren aan nieuwe heisa, feiten en verdachtmakingen, het staat nu al vast dat Roep zijn zakken heeft willen vullen met geld waar hij geen recht op had. Al is het voorlopig maar een dikke 4400 piek, feit is dat Roep heeft proberen te graaien.

En ja, dan volgt er in het Nederland van vandaag een volksgericht.
Met als rechters de heren/dames op de sociale media, de reaguurders in de couranten en op websites, de bloggers, de mensen met een mening.

Roep krijgt dan als kwalificaties mee: `zakkenvuller, graaier, dief, fraudeur”
Verwensingen als “ Oprotten, opkrassen die vent, weg ermee, ophangen…
Het is allemaal niet zo fraai, maar wel menselijk, wel te begrijpen, niet goed te keuren.

Feitelijk net als Roeps optreden: De regels waren niet duidelijk, kom nou, die regels zijn duidelijk, de mensen die ze verschillend gaan interpreteren zitten mis.
En dan verwijten maken aan het ambtelijk apparaat, ook niet sterk, begrijpelijk, maar niet goed te keuren.

Een openbaar bestuurder die handelt zoals Roep en Damen hebben gehandeld krijgen wat ze verdienen. Publieke vernedering – zeker als men bij bewezen malversaties stug volhoudt niets verkeerd te hebben gedaan – valt hen dan ten deel. Via alle mogelijke middelen. Zeker, het is vervelend om je email-bak te zien vollopen met verwensingen, ‘s nachts uit je (te dure Vlssingse) bed gebeld te worden door een dronken stadsgenoot die bepaalde plannen met je heeft…leuk is anders. Zeker.
Maar daar gaat niemand voor vervolgd worden.
Misschien zou het in deze zaak wellicht beter zijn als de rijksrecherche eens in Vlssingen nader onderzoek doet naar de bonnetjesaffaire en niet zo’n klotenloze raadscommissie.
Misschien zou zo’n onderzoek wel genoeg stof opleveren om iemand te vervolgen. Een of meerdere bestuurders wellicht. Wat in Roermond kan, kan -neem ik aan – ook in Vlissingen. Als een clubje van pakweg vier goede rechercheurs zich eens een paar dagen verdiepen in de declaratiescultuur van Vlssingen en de bonnetjes (waarvan er waarschijnlijk nu reeds weer een paar verdwenen zijn, neem ik aan) dan zou er wellicht vrij snel duidelijkheid kunnen komen over wat er in de mooie, rooie stad van weleer allemaal is misgelopen.

Vooralsnog zal de heer Roep in zijn stad geen respect meer genieten. Hij zal de paria op de Boulevard zijn, de man die was. Gelukkig voor de Vlssingse burgemeester verdween gisteravond de stelling op de PZC-site (Roep moet al dan niet weg) naar de archieven.
Het resultaat van dat tribunaal (meer dan 1300 reacties) zal ‘m blijven achtervolgen, want 71 procent van de reflectanten vindt simpelweg dat-ie op moet stappen. De enquete van Omroep Zeeland kwam tot soortgelijke resultaten.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Onderzoek in Vlissingse zaak-Roep lijkt niet meer echt vast te zitten

 1. Peter schreef:

  4400 euro onrechtmatig declareren is niet niks. Maar zolang er in de top van zorg- en thuiszorginstellingen, hogescholen en woningbouwverenigingen soms nog meerdere mensen zitten die twee, drie ton per jaar verdienen, vind ik dat we onze aandacht beter daar op richten. Het gaat dan vaak om weinig zichtbare mensen en ‘ons-kent-ons’-circuits. Roep was in die zin een gemakkelijke prooi.

  • van Gremberghe schreef:

   Ik denk meer in de trant van en en.
   Roep is zijn geloofwaardigheid volledig kwijt.
   Die 4400 euro is slechts een deel van de onrechtmatige declaraties. Er volgt nog wel meer, me dunkt.
   In het openbaar bestuur moet je dit soort zaken niet flikken, amen uit.
   In het semi-openbare kader wordt – zoals je stelt – ook nog volop gegraaid. Ook dat kan in mijn ogen niet voortduren, zie ook eerdere blogs over bv Labruyere en vdGiessen.

   • Peter schreef:

    Daarin heb je gelijk. Bestuurders moeten van onbesproken gedrag zijn, maar ze menen kennelijk vaak boven de wet te staan.

Reacties zijn gesloten.