De bijzondere lotgevallen van de Terneuzense Opportunistische Partij

e.d. mekkaoui-de neef.jpgHet was in de donkere jaren ’90 van de vorige eeuw toen er in de stad Terneuzen plotsklaps een nieuwe politieke beweging in de politieke arena verscheen. Opgericht door Ariël Meeusen, destijds eigenaar van enkele boek-en tijdschriftenzaken, de Zaamslagse polderaar Jos Verdurmen en autoverkoper Jo Baart, de Terneuzense Onafhankelijke Partij. (TOP). Deze club van gewone menschen zou het politieke bestel in Terneuzen ( tijdenlang gedomineerd door de landelijke grote drie CDA, PvdA en VVD) een keer goed gaan opschudden, was destijds de boodschap. Alles moest anders, beter, opener en eerlijker.

De boodschap van de jonge club sloeg aan en -eigenlijk boven verwachting – kwam TOP in 1998 gelijk met vier zetels in de raad van Terneuzen. Die vier zetels waren gelijk goed voor een wethouderspost, die uiteindelijk werd toegewezen aan Jo – wie herinnert ‘m zich nog – Baart, kleine man met grote dadendrang, althans, zo leek het.

Amper waren de TOP-zetels bezet of de achterban begon zich te roeren. Voorzitter Meeusen was ontevreden over het optreden van zijn partijgenoten en gaf daar -zeer tegen de zin van de 4 raadsleden en de wethouder – openlijk blijk van. Meeusen kon vertrekken en ging en TOP, ach, TOP modderde wat voort. De facto kwam wethouder Baart onder curatele te staan en kreeg-ie -bij publieke optredens – instructies van zijn collega’s, in het bijzonder van burgemeester Ron Barbé.
TOP verwerd tot de Terneuzense Opportunistische Partij en liet de oren hangen naar CDA en PvdA. De hele periode lang.
Wie dacht dat TOP zijn beste tijd gehad had had het bij het verkeerde eind, want in 2002, kort voor de verkiezingen zocht de partij – Verdurmen had daar de hand in – politieke steun bij andere lokalen in de Kanaalzone en fuseerde met Gemeenschappelijke Belangen Kanaalzone, de partij van Frank van Hulle, de latere wethouder van Stagnatie.
Bij de herindelingsverkiezing haalde TOP 4 zetels, wat een teleurstelling was voor de club, maar door de Sasse alliantie aan te gaan was het vege lijf toch gered. In 2006 scoorde TOP door een goede vertegenwoordiging te zoeken in de Kanaalzonedorpen een zeteltje winst en in 2010 -tot veler verrassing – werd TOP de grootste partij.

Nou ja, partij is een groot woord. Pim Broekhuijsen was -na VVD’er en Eigen Lijster – topper geworden, omdat hij bijzonder graag als wethouder wilde eindigen. Giel van Boom was eigenlijk Lijst Hoek en ook de Axelse eigen lijster Peter Snoodijk zat in de raad voor zijn eigen achterban. En dan had je nog wat Partij voor Zeeland-mensen die met zusterpartij TOP hun politieke ambities waar wilden maken, dan wel niet in provinciale staten, maar in de Terneuzense raad. Ellen de Neef en Jos Verdurmen pasten in die categorie.

De voorbije drie jaar heeft TOP als coalitiepartij weinig zinnigs tot stand gebracht. De wethouders kregen zo goed als niets tot stand. De fractie grossierde in luchtballonnetjes, toonde zich uitermate volgzaam en reageerde als door bijen gestoken als aan het adres van TOP kritiek werd geuit. CDA en D66 hadden de voorbije tijd nogal eens wat op TOP en zijn wethouders aan te merken. Het werd door nota bene Van Hulle zelf afgewimpeld als verkiezingsrethoriek (een jaar voor de verkiezingen) of door Verdurmen als “onzin”.
Charles ten Hengel van D66 was dat gemekker van TOP zo beu kort voor de zomer dat hij Verdurmen te kennen gaf dat hij hem tot aan de enkels zou afzagen als hij kritiek van zijn kant nog eens belachelijk zou maken. “Dan gaat er bloed vloeien, dat beloof ik U”, zei Ten Hengel.

Ten Hengel kan voorlopig de beenzaag even laten rusten. er vloeit al bloed binnen de TOP-geledingen. Het gemeenteraadslid Ellen de Neef gaf vandaag aan uit onvrede per direct op te stappen uit de fractie van coalitiepartij TOP/GB. Ze gaat onder eigen naam verder. “Ik miste de laatste tijd de samenhang in de fractie, ik miste het partijgevoel. Er was sprake van een groeiend individualisme”, was haar argumentatie om uit de club te stappen. Niet al te sterk geformuleerd, denk ik dan. Zeker niet als je vervolgens op eigen titel politiek wil blijven bedrijven.

Ik denk overigens niet dat dit de ware toedracht is voor Neefs vertrek. In de PZC stelt ze dat er “verder ontwikkelingen waren waar ze grote moeite mee had”. Tja, de verkiezingen komen er aan. Er moeten lijsten gemaakt worden en aangezien het raadslid in kwestie ooit 2 op de TOP-lijst stond en al een keer moest inschikken omdat Broekhuijsen zo nodig de rangen moest versterken zou het best wel eens zo kunnen zijn dat haar positie binnen eigen club wat ter discussie zou (kunnen, komen) staan.

Hoe het ook zij, Terneuzen gaat mogelijk nog een leuke bestuursperiode tegemoet, want na het opstappen van Jaap Bos (en het CDA uit de coalitie) en nu het scheiden ener TOPper is de coalitie van TOP/PvdA de raadsmeerderheid kwijt.
De voorbije drieënhalf jaar is er hoegenaamd niets in Terneuzen gebeurd (alleen de lasten zijn omhoog gegaan en de inkomsten omlaag), hopelijk gebeurt er het komende halfjaar nog wel eens iets.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op De bijzondere lotgevallen van de Terneuzense Opportunistische Partij

 1. Lia Flikweert schreef:

  Terneuzen heeft blijkbaar teveel naar Sluis gekeken !
  Ze hadden indertijd commentaar op de lastige en zeer moeilijke bestuurlijke ontstane situatie in de gemeente Sluis !

  En Ellen moet haar raadszetel afstaan aan haar partij en uit de raad gaan
  Zou dan niet het eerlijkste zijn,t.o.v Terneuzen en ook voor haar zelf?

  • van Gremberghe schreef:

   Toestand in Sluis was moeilijk en instabiel, dat met oplopende tekorten maakte ingrepen noodzakelijk. Ondanks meningsverschillen werd dat onderkend. Sluis heeft bovendien potentie, veel meer dan bv Hulst.
   In Terneuzen lopen de tekorten op, blijven inkomsten achter en flopt het een na het andere project, men onderkent daar nog steeds niet dat het bijzonder slecht gaat…TOP voorop is de club van de grote ontkenning…

 2. Lia Flikweert schreef:

  Terneuzen heeft blijkbaar teveel naar Sluis gekeken !
  Ze hadden indertijd commentaar op de lastige en zeer moeilijke bestuurlijke ontstane situatie in de gemeente Sluis !

  En Ellen moet haar raadszetel afstaan aan haar partij en uit de raad gaan
  Zou dan niet het eerlijkste zijn,t.o.v Terneuzen en ook voor haar zelf?E

Reacties zijn gesloten.