Het ongelooflijke gestuntel met werk.nl

UnknownDe website Werk.nl heeft de overheid tot op heden zo’n drie miljard gekost en werkt (nog) niet naar behoren. Wie een beetje ervaring met dit stokpaardje van het UWV weet dat, ergert zich blauw aan de site en aan de stortvloed aan niet-passende vacatures die bij tijd en wijle via de rss-feed in de mailbakken worden gespuwd. Van verbetering is vooralsnog geen sprake. Sterker nog. De problemen met werk.nl, het platform van het UWV voor uitkeringen en vacatures, zullen volgens minister Asscher nog tot 2015 blijven aanhouden. Dat is mooi nu het aantal werklozen in ons lage land langzaamaan naar de 800.000 aan het kachelen is.

De begeleiding van werklozen is inmiddels grotendeels een digitale aangelegenheid geworden. Het is de tijd van zoek het zelf maar uit. Het UWV wordt afgeslankt, medewerkers worden geconcentreerd samengebracht en de kosten moeten terug. Werklozen worden aangewezen op het internet om zelf nieuw werk te zoeken. Slechts voor moeilijke gevallen (jongeren en ouderen) zijn nog in beperkte mate jobcoaches voorhanden. Er is dus alles aangelegen om goed digitaal aan de slag te gaan, maar Werk.nl, het belangrijkste middel daarvoor, maakt dit schier onmogelijk.

Werk.nl is onmisbaar voor het aanvragen van uitkeringen worden aangevraagd en is tevens de grootste nationale vacaturebank. Het gebruik van de site is bovendien verplicht voor mensen die een uitkering hebben. In 2012 en 2013 was werk.nl diverse malen uit de lucht wegens groot onderhoud, dan wel door storingen. Van geen wonder dat de site in juli door gebruikers in juli in een rapport van FNV nog beoordeeld met een uiterst magere 2,6.

Reden voor SP en VVD om de minister vragen te stellen over de peperdure rampsite. asscher antwoordde dus dat de problemen nog wel een paar jaartjes zullen aanturen. Ongelooflijk maar waar. Niettemin zei de bewindsman dat er wel aan gewerkt zou worden en dat daarvoor 130 mensen extra zouden worden ingehuurd. Of daarmee het leed geleden zal zijn is overigens de vraag.

Deskundigen uit de IT-wereld hebben de door Oracle aan de Staat geleverde site al jaren geleden als een ware ramp omschreven. Sleutelen aan die site heeft – zo zeggen zij – weinig zin, omdat elke tekortkoming apart verholpen moet worden (door Oracle-mensen), waarna er elders binnen het systeem weer problemen opdoemen. Het UWV is niettemin zo georganiseerd dat bij elke tekortkoming van de klant (de werkzoekende, de uitkeringstrekker) onmiddellijk sancties volgen. Ook, als die het gevolg zijn van tekortkomingen van het eigen systeem, de flutsite werk.nl.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Het ongelooflijke gestuntel met werk.nl

  1. Gewoon opnieuw beginnen met die klus; een “big ball of mud” architectuur. http://en.wikipedia.org/wiki/Big_ball_of_mud waarbij het lezen van de sourcecode zinloos is.

Reacties zijn gesloten.