De prik der bevindelijken

images“God bepaalt of de mens ziek wordt, of hij daarvan herstelt en heeft daar zijn bedoeling mee.” Die overtuiging houden de bevindelijke gereformeerden er al jaren op na en dat mogen ze wat mij betreft, maar ik voorzie niet dat die stellingname uiteindelijk houdbaar blijft. Vaccinatie is een menselijke vinding die te danken is aan de Britse arts Edward Jenner, die in 1796 min of meer per toeval ontdekte dan vaccinatie met koepokken mensen ervan weerhield om pokken op te lopen. Een mooie ontdekking die heel wat geschriften haalde, maar niet in de boeken terechtkwam die de mensen die de tale Kanaäns gebruiken. Zo zijn er wel meer klein weinige dingetjes deze vrome mensen ontgaan.

De discussie die nu in Nederland woedt over de vaccinatie tegen de mazelen, een ziekte die vooral de Bijbelbelt heeft getroffen, is zo typisch Nederlands. Dat Els Borst en Helene Dupuis bevindelijken oproepen op uit volksgezondsheidmotieven hun kinderen toch te laten inenten vind ik meer dan redelijk. Deze mensen zijn van mening dat dit beter is, maar het is een mening. Dat Rutte dan ook nog eens gaat roepen alla. Maar het zijn meningen.
En dat Neerlands hoofdinenter Roel Coutinho dan ook nog eens begint te roepen is natuurlijk begrijpelijk, maar ja, deze man heeft bij mij reeds lalle kritiek verspeeld toen hij vier jaar geleden Nederland en masse tegen de Mexicaanse griep wilde inspuiten. Die rampzalige ziekte, die -uiteindelijk met uitzondering van Mexico – een hype bleek te zijn.

Laat die gereformeerden gewoon ziek zijn als ze dat willen. Nog een, twee generaties en ook dat is over. Mensen moeten zelfstandig nadenken en dan een persoonlijke en gewetensvolle afweging maken over vaccinatie. Dat zei SGP-kopstuk Kees van der Staaij maandagavond bij Knevel en Van den Brink. En passant meldde hij dat circa 60 procent van zijn achterban wel is ingeënt.
Welnu, na deze ziektegolf (en de Rode Hond die in aantocht is) gaat dat percentage wel weer iets omhoog (al dan niet dankzij de suikerklont). Bij een volgende besmettelijke ziekte komen daar nog wat percenten bij en over ettelijke jaren is ook bij deze bevolkingsgroep het leed geleden.

Van der Staaij is tegen vaccinatiedwang. Dat geeft vervelende situaties met mensen die moeten meegevoerd, vreest hij, en het werkt ook nog eens averechts. Bovendien treedt het te diep in het persoonlijke leven. Ik voel daar een heel eind in mee. Verplichte vaccinatie kan niet, bepaalde mensen kunnen zelfs niet met verzwakte ziektekiemen worden ingeënt, omdat ze dan juist het loodje leggen. Dat moeten we ook niet willen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.