Kiek je wel ’s naor Radio Zeeland?

EL_9494_020Zou oud-VVD-gedeputeerde Jaap Hennekeij zich zorgen maken over het lage dagbereik van Omroep Zeeland? Ik denk het niet en toch is de Breskens liberaal tegenwoordig een van de grote (nieuwe) roergangers bij de Omroep, met professor Izeboud, oud-PZC-directeur Koos Scherphuis en de eeuwige ondernemer van het jaar vrouw Kwekkeboom en nog wat lieden. Zouden zij zich zorgen maken om de Omroeps kijkcijfers, ik denk het niet. En toch zou ik het wel doen.

Motivaction, een gerenommeerd bureau in mediazaken, heeft zich de voorbije maanden eens verdiept in de kijkcijfers der regionale omroepen en kwam voor OZ tot een paar positieve en een paar negatieve constateringen. Positief is dat de naam van Omroep Zeeland wijd en zijd bekend is. Iedereen te Zeeland kent de naam van de omroep, maar als echte Zeeuw durf ik dat al te bewtijfelen, omdat heel wat ouderen spreken van van Radio Zeeland in plaats van Omroep Zeeland. Die 100 procent-uitslag mag dan ookm best een paar puntjes lager, maar alla, moet niet zeiken.

Positief is ook de waardering voor het gebodene. Het cijfer komt uit op 7,2, ruim voldoende heette dat vroeger voor de examenfraude. En dat mensen die dagelijks kijken 22 minuten uitzending volhouden is ook niet mis, integendeel. Dat valt ze te prijzen.

En dan zijn er wat verdoezelcijfers in het onderzoek gebracht om de indruk te geven dat een massa mensen aan de buis gekluisterd zit als de Omroep uitzendt. Wekelijks zijn dat er 169.000, dat lijkt veel als je maar dik 300.000 Zeeuwen hebt en dan kom je procentueel ook uit op pakweg 61 procent per week.

Alleen dat dagbereik hè, dat is amper 30 procent en dat loopt dan eigenlijk toch niet over.
Ik zou me daar toch een beetje zorgen om maken, dat is laag, dat cijfer. Daar moet je in Friesland niet mee afkomen, maar ja, die Friezen hebben dan ook het voordeel van de eigen taele en dat moet je niet zomaar wegvlakken. Bezien we dan ook nog dat de Omroep ook eigenlijk alleen maar door ouderen en laag opgeleiden wordt bekeken, dan denk ik dat hoofdredacteur De Kort en de zijnen nog een hele weg te gaan hebben om daadwerkelijk de Omroep van Zeeland te worden. Ik wens hen veel succes en wijsheid toe.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Kiek je wel ’s naor Radio Zeeland?

 1. Flip Feij schreef:

  Correct: als je elke dag uitzendt is vooral het dagbereik van belang. Maar weekcijfers zijn hoger en dus voor de eigen berichtgeving veel mooier.
  En verder hoorde ik waaien, dat opgemelde professor zijn functie intussen heeft overgedragen aan de oud-gedeputeerde, van wie je die illustratie hebt opgeduikeld.
  Nou die heeft ons ook ooit de Westerscheldetunnel bezorgd, dacht ik. Of?

 2. Piet Kesteloo schreef:

  Conny,

  Je hebt over de ouderen die praten over Radio Zeeland i.p.v. Omroep Zeeland.

  Ook de Westerscheldetunnel heeft het over Radio Zeeland i.p.v. Omroep Zeeland
  Kijk maar naar de bordjes op de tunnelweg(en)

Reacties zijn gesloten.