Thermphos-dossier gaat enkel nog over de saneringskosten

imagesKamp roept hulp in van de EU voor opruimen van Thermphosterrein kopt het Zeeuwse Halfformaat op de website. Beetje stellig niet. Kamp zei gisteren in de Kamer te zullen proberen om de EU zover te krijgen dat er meebetaald wordt aan de sanering van het met radioactief afval vervuild terrein in Vlissingen-Oost. Kans van slagen? Nul,een beetje? Ja en Kamp gaat vragen of er mogelijk compensatie te krijgen valt van Brussel wegens het uitblijven van anti-dumpingsmaatregelen jegens de Kazachstanen. Juridisch compensatie afdwingen, daarin ziet de bewindsman geen heil, nee vragen. Kans van slagen. Ook hier 0, een beetje. En bedrijven een verzekering laten afsluiten tegen dit soort akkefietjes, vervuilde terreinen na faillissement, nee, ook daar ziet Kamp weinig nut van in. Het kwaad is in dit geval reeds geschied en wie gaat er straks de dupe van zijn? Ach, dat lijkt ook wel duidelijk. U en ik, de belastingbetaler. Is het niet via het Rijk of provincie, dan wel via ons Zeeuwse havenschap Zeeland Seaports, dat – zo ziet het er nu naar uit – de kosten van het schoonmaken der Thermphosterrein mag gaan ophoesten.

Hoeveel die grap gaat kosten? Zeventig tot negentig miljoen euro, zoals de curatoren hebben berekend. Nou nee, Kamp gaat ervan uit dat dit best nog wel eens enkele tientallen miljoenen hoger kan uitvallen. En dat laat-ie nu onderzoeken. En van Kamp mag de oud-directeur van het bedrijf ook nog eens kijken of een afgeslankte doorstart van het bedrijf, maar dan voor de productie van groene fosfor, een kans maakt. Kans van slagen? Ook hiervan schat ik in,nul,een heel klein beetje.

Een tandenloze kamer zat gister enkele uren tegenover een bewindsman die vanalles ging proberen, die vanalles al gedaan had om Thermphos te redden, omdat hij dat nodig achtte zelfs al was hij niet de minister van Zeeland! Hij zou nog vanalles proberen, was met heel veel bezig, maar zo zei hij “Hij wilde ook bij deze laatste pogingen geen verwachtingen scheppen”. Tja, dat deed de beste man eigenlijk ook niet. Of toch, het Thermphospersoneel is gemiddeld jonger en beter opgeleid dan de collega’s van het failliete Zalco, we zijn bezig met een mobiliteitscentrum in te richten en hopen deze mensen te herplaatsen, al zal dan niet makkelijk zijn, omdat het economisch tij tegen zit. De drie ton die het mobiliteitscentrum voor Zalco nog niet had aangewend zal voor de Thermphosmensen worden aangewend. Nou, is dat niet fijn?

Alleen het PVV-kamerlid Reinette Klever vond het verhaal van Kamp maar niets. Ze riep de bewindsman op misplaatst krachtige toon op 320 miljoen in Brussel weg te halen, net zoveel geld als de Europese Investeringsbank Marokko gegund had om de fosforproductie daar veilig te stellen ten koste van Thermphos. Nou, niemand wilde verder zo kort door de bocht gaan. D66 wilde een verzekering om vervuilingszaakjes in de toekomst tegen te gaan, GroenLinks diende twee moties in, maar was zelf nog niet zeker van de inhoud, CDA maakte zich – terecht overigens – druk om de toekomst van de door het faillissement getroffen medewerkers en de PvdA’er Jan Vos wauwelde nog wat na over alchemisten. Nou ja.

Geen diepgaande anlyse van wat er allemaal was misgegaan de voorbije maanden. Geen onvertogen woord over de curatoren. Geen enkele kanttekening bij de competentie van de curatoren, die het grootste faillissement dat ze ooit afhandelden dat van het lokale Metaalbewerking Middelburg was. Van echte internationale zaken heeft Van Bovens ea nooit van doen gehad. Waarom kiest zo’n rechter-commissaris in Middelburg dan voor dit soort curatoren. Zomaar een vraag.
En waarom loopt Kamp zo weg met Ron de Ruiter, die mogelijk een kleine doorstart zou kunnen entameren. Had De Ruiter dan geen grotere rol kunnen spelen in het voorliggende proces of wilden de curatoren daar niet aan.
En hoe zat het met die Kazachstanen. Wilden die wel echt kopen?
En waar zijn nu de vakbonden opeens gebleven.
Kamp zei dat ze betrokken zijn bij het mobiliteitscentrum. Ja mooi, net als de werkgevers en het MKB.

Het dossier Thermphos gaat allang niet meer over wat is gebeurd, over slecht toezicht, over gebrek aan handhaving, over de teloorgang. Enkel nog over de vraag wie op gaat draaien voor de saneringskosten van het terrein. Jammer, maar helaas.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.