Geen eieren met Pasen

content_publishing_strategy_free_vs_paid_content_id39836891Dit blog kost mij handenvol geld. Niet alleen het in de lucht houden, het updaten en het plekje op het internet dat het inneemt vergt jaarlijks een greep in de kas, ook het simpele feit dat-ie bestaat kost me – bedrijfsmatig geld. Verschillende potentiële opdrachtgevers haakten de voorbije jaren af, nadat ze op Gremberghe’s Blog zaken hadden aangetroffen die hen niet bevielen, wat ze liever niet hadden gelezen. Vorige week nog was ik in afwachting van een concept-jaarverslag van een Goes onderwijsinstituut dat ik zou moeten bewerken, maar in plaats van de toegezegde stukken kreeg ik een mailtje waarin gemeld werd dat “vanuit directeur onderwijsbedrijfsvoering een bezwaar gerezen is vanwege een mogelijke verstrengeling met uw andere activiteiten.” Krommer kon de zin niet zijn, maar de boodschap was duidelijk. De directeur onderwijsbedrijfsvoering (toevallig een oud-ROC-medewerker, die wellicht eerdere publicaties over dat instituut had meegekregen) was schrijver dezes niet bepaald welgevallig. Hetzij zo, maar toch. Het kostte me weer een weekje nering. Dus geen eieren met Pasen.

Het is niet voor het eerst en het zal ook niet voor het laatst zijn, maar ik werd van het mailtje wel weer ’s behoorlijk pissig. Dan heb ik nog liever van die lieden die menen je onder druk te moeten zetten om ermee op te houden, die vinden dat je je geschrijf over allerhande zaken maar moet staken. Die zijn er ook. Ook niet leuk, verre van dat, maar het gebeurt. Bloggers hebben daar soms erg veel last van. Peter Breedveld, die publiceerde op het net onder de naam FrontaalNaakt en zich nadrukkelijk kantte tegen het groeiend antisemitisme in Nederland, trok vorige maand de stekker uit zijn blog. In zijn laatste bijdrage schreef hij:

Frontaal Naakt trekt dagelijks zo’n zesduizend bezoekers, soms zeven- of achtduizend. Ik ben een dwerg! En ik dacht echt verschil te kunnen maken in het almaar radicaliserende multicultidebat, een tegenwicht te kunnen zijn voor de allochtonenhaters! Toen Hassnae dat zei begon ik me meteen af te vragen of het wel zin heeft, wat ik met Frontaal Naakt doe. Vooral ook omdat ik er bijna uitsluitend vijanden mee lijk te maken. Die kan ik smeken om met mij in debat te gaan, om inhoudelijke argumenten in te brengen in plaats van verdachtmakingen, maar dat heeft geen enkele zin. De laatste twee jaar is het helemaal bar geworden en komen ze niet eens meer naar Frontaal Naakt om Hassnae en mij uit te schelden en verdacht te maken, maar gaan ze rechtstreeks naar mijn werkgever.

Het is jammer, maar het gebeurt.
Weer een podium waarvan een ander geluid klinkt kapot gemaakt.
Bewust.
En dat vind ik jammer.

De haat die Breedveld mocht ervaren is mij gelukkig nog bespaard gebleven, maar ook ik worstel met de vraag of ik door moet gaan op de gekozen weg. Doe ik dat, blijven schrijven, dan is dat in Zeeland – hoe dan ook – een keuze voor een plek in de marge van de maatschappij. Dan hoef ik niet echt te rekenen op commerciële (schrijf)opdrachten van overheden, instanties of instituten. Uitzonderingen wellicht daargelaten. Gelukkig heb ik mogen ervaren dat er ook mensen op leidinggevende plekken zitten die er andere merites op nahouden en mij – zoals het hoort – afrekenen op de mate van professionaliteit, op de kwaliteit van het afgeleverde product. Ik dank die mensen voor hun vertrouwen.

En andere optie is dat ik dit blog achter een paywall zet. Dat ik mensen laat betalen om mijn producties te lezen. Ik heb daar wel eens over nagedacht, maar vrees dat het gros van mijn lezers daar vooralsnog niet aan toe is. Goede content mag dan een prijs kennen, mijn content is – door de bank genomen – niet goed of uniek genoeg om daar een vaste prijs op te plakken. Mocht U daar – geachte lezer – anders over denken, dan hoor ik dat graag.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

17 reacties op Geen eieren met Pasen

 1. Charles ten hengel D 66 schreef:

  Ik heb het donkerbruine vermoeden, dat u niet van mijn partij bent. Maar ik lees uw blog met veel plezier. Mocht het zo zijn dat u het noodzakelijk acht geld te vragen voor uw blog, dan heeft u hierbij, mits de abonnementsgelden niet uit de pan vliegen, een abonnee.

  Met vr groet,

  Charles ten Hengel.

  • van Gremberghe schreef:

   Beste Charles,

   Dank voor je steun. En nee, een lidmaatschap van D66 ontbeer ik, maar ook het lidmaatschap van alle andere landelijke partijen.
   Ik mag in het land van Hulst de meerkernenlijst van Algemeen Belang ondersteunen, maar die steun is niet politiek gemotiveerd.

   met groet
   Conny

 2. Frits Jansen schreef:

  Ik zou het jammer vinden als je er mee stopte. Ik lees je stukken altijd met veel plezier. Ze zijn informatief, to the point en goed geschreven. Conny moet doorgaan!

 3. Gerda Linssen schreef:

  Voor kwaliteit betaal ik graag en zou dit ook voor je blogs doen. Ik hoop dat je doorgaat omdat open communicatie voorwaarde is voor ontwikkeling. Rob Wijnberg lukt het 1 miljoen op te halen voor De Correspondent …misschien kun jij als Zeeuwse correspondent aanhaken!

  • van Gremberghe schreef:

   Ik denk – eerlijk gezegd Gerda – dat Wijnberg en de zijnen niet op regionaaltjes zitten te wachten. Ze hebben aan de grachtengordel genoeg…
   Ik moet nog even denken en dokteren over vervolg…maar ik houd je -en anderen – op de hoogte.

 4. Karel Martinet schreef:

  Zou het ook jammer vinden als je er mee ophield. Ben het er lang niet altijd mee eens, maar als dat wel het geval zou zijn, dan zou ik het misschien niet eens lezen.
  Hoeveel Zeeuwse bloggers van enig (politiek) belang zijn er? Heel erg weinig, dus doorgaan ermee. Denk dat je het zelf ook te leuk vindt om er mee te stoppen. 🙂

 5. Tom Aarts schreef:

  Tijdgerelateerde kostenbijdrage; wil je altijd als eerste je stukken lezen dan betaal je een kleine som, de rest heeft pas gratis toegang na bv 10 dagen of zo. Je stukken zijn over het algemeen nogal up to date dus dit zal (hopelijk) een grote schare motiveren om toch bij de eerste lezersgroep te mogen horen……………..

 6. John schreef:

  Moet eerlijk bekennen dat ik zeer regelmatig jou blog bezoekt en heel erg jammer zou vinden dat je stopt.
  Als enige voor zover dat ik weet ben jij de enige hier in Zeeland die een kritische kijk op actuele zaken weer geeft en daarvoor mijn dank.
  Zeeuwse journalistiek ( PZC e.d. als ik dat mag vermelden) is al lang een dood paard, waar waarschijnlijk andere belangen spelen dan in de echte ouderwetse verslaggeving uit de oude tijd.
  Hoe dan ook in welke vorm ook, gewoon doorgaan i.m.

 7. Jan schreef:

  Lees altijd met veel plezier dit blog en jouw kijk op de gebeurtenissen in het Zeeuwse. Het zou zeker jammer zijn wanneer je hiermee stopt. De ene keer is een bericht een feest der herkenning, de andere keer hou ik er weer een andere mening op na. Maar juist jouw duidelijke mening zet aan tot nadenken, of je het er nu mee eens bent of niet. En dat kan toch alleen maar worden toegejuicht?

 8. Erik Verhoef schreef:

  Beste Conny,
  Uiteraard zullen er heel wat mensen opgelucht ademhalen als jij de handdoek in de ring gooit. Verscheidene Zeeuws Vlaamse regeerders zullen hun voorraad van exquise wijnen en champagne’s aanspreken om uw stilte op gepaste wijze te vieren. Met een “die hebben we ook weer klein gekregen” zal u tijdens het naborrelen van de diverse fracties nog éénmaal ter sprake komen. Als de critici verstommen kunnen de machthebbers weer vol aan de bak. De machthebbers zijn in deze natuurlijk niet alleen de mensen die onze belangen op bestuurlijk niveau behartigen. Neen, de werkelijke machthebbers in deze regio opereren op een heel ander vlak en waren al lange tijd niet gecharmeerd van uw uitgesproken mening. Als lid van de arbeidersklasse, neem ik altijd oprecht geintereseerd kennis van uw blog. Niet dat deze voor mij altijd even begrijpelijk is overigens. Het ontbreek mij namelijk aan voldoende inbeeldingsvermogen om te kunnen begrijpen dat sommige zaken, in een geciviliseerd land als Nederland, mogelijk dan wel toegestaan zijn. Het is uiteraard begrijpelijk dat de kosten/baten analyse voor deze blog wel heel negatief uitvalt en dat u genoodzaakt bent om te kijken naar alternatieven. Misschien dat de oplossing zoals de heer Tom Aarts deze aandraagt wel eens zeer succesvol kan uitpakken. wat men niet kan hebben (zonder te betalen of te wachten) is begeerlijk en derhalve interessant.
  Mag ik besluiten met u succes te wensen bij uw zoektocht om deze impasse te doorbreken.

 9. Arno Rootsaert schreef:

  Rob Wijnberg zijn naam is al gevallen, zijn uitgangspunten hebben potentieel, luister ter inspiratie even naar zijn verhaal:

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=uwpDoWmiLxs?t=40s

Reacties zijn gesloten.