Terneuzen pompt steungeld provincie in project Kennedy-West

Burgemeester en Wethouders van Terneuzen overwegen de 2,5 miljoen euro provinciale subsidie die Terneuzen toebedeeld heeft gekregen voor de verwezenlijking van het project Kop van de Noordstraat nu dit project is afgeblazen in te zetten voor een project en wel de invulling van het gebied Kennedy-West, het deels verontreinigde De Hoopterrein.

Volgens wethouder Frank van Hulle kan dit geld – dat door de provincie in zijn algemeenheid geoormerkt is als fonds om de economische ontwikkeling van de Kanaalzone te stimuleren – aangewend worden voor de herinrichting van het terrein en infrastructurele werken. De aanpassingen van de openbare ruimten komen dan voor rekening van de gemeente, waardoor de projectontwikkelaars (Van der Poel en Lafoma) meer financiële ruimte krijgen om de panden voor grootschalige perifere detailhandel te realiseren. Dat zei Van Hulle woensdag op vragen van D66 en de VVD in de commissie Omgeving.

Volgens Van Hulle worden de contouren voor het plan Kennedy-West steeds duidelijker. “De gesprekken worden steeds concreter, er moeten nog een aantal doorrekeningen worden uitgevoerd, maar ik ga er vanuit dat we binnenkort een beslissingsdocument kunnen verwachten. Binnen nu en een maand verwacht ik de raad uitsluitsel te kunnen geven”, voerde de wethouder aan.
Op de vraag of het niet vreemd is dat 2,5 miljoen euro straks in de zakken van de ontwikkelaars vloeit antwoordde Van Hulle dat dit niet het geval zal zijn. “Infrastructuur is een taak van de overheid”, zei hij.

Dat is dan toch wel weer opmerkelijk. Bijna drie jaar geleden eiste de Terneuzense raad dat voor de herinrichting van het kruispunt Koegorsstraat-N61 de ontwikkelaar van het Terneuzense skihalcomplex in de Koegorspolder een bankgarantie kon overleggen en voor de herinrichting van het kruispunt – nodig voor het BioBasecentrum en het Tunnelcentrum ter plekke en niet per sé voor het wintersportcentrum ruim acht ton moest betalen.
Echt enthousiast reageerde de commissieleden overigens niet. Het CDA vroeg zich – na het debacle met de Kop van de Noordstraat, een project dat Terneuzen vier miljoen heeft gekost – af of Terneuzen voor dit soort ontwikkelingen de middelen, de mensen en de kennis in huis heeft. D66’er Charles ten Hengel was duidelijk: “Als dit project zonder een gedegen winkelvisie gepresenteerd wordt, dan schieten wij Kennedy-West onmiddellijk af.”

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Terneuzen pompt steungeld provincie in project Kennedy-West

  1. Trotse inwoner schreef:

    Het is maar te hopen dat de fam. Van der Peijl hier niet teveel schade door ondervindt. Ze worden wel vaker de dupe van ons rechtvaardig gemeentebestuur. Gelukkig dat onze zuur verdiende belastingcenten zo’n goede bestemming krijgen en dat de projectontwikkelaar hierdoor niet teveel hoeft toe te leggen op dit project. Zo zie je maar weer dat niet alles negatief of somber is. Onze burgervader is streng doch rechtvaardig en distantieert zich van alle vormen van vriendjespolitiek. Dit project komt ten goede van onze welvarende stad en het zou niet meer dan billik zijn dat wij allen een steentje bijdragen door vrijwillig een donatie te doen ten behoeve van een bodemsanering van het vervuilde terrein van de firma de Hoop. Per slot van rekening kunnen we de Hoop, als kleine middenstander, niet alleen laten opdraaien voor dit gelag.
    Nico

  2. Tom schreef:

    Ik begrijp D’66 wel. Want kiezen voor het één staat vrijwel gelijk aan het tientallen jaren niks doen op de Kop vd Noordstraat en heeft ook gevolgen voor de invulling van de ruimten onder de skihal. Bovendien wat is perifere detailhandel? Een supermarkt, of een kledingzaak alvast niet. Keukenzaken en andere winkels mbt woninginrichting moeten zich van de provincie in Hulst concentreren. Wat blijft er dan nog over? Een autoshowroom? Tot slot, vraag ik me af welke infrastructuur er eigenlijk aangepast moet worden, of is het gewoon een verkapte staatssteun?

Reacties zijn gesloten.