De Braakman, de Polen en de uitspraak

P1080576Enige tijd terug was ik eigenlijk wel blij dat de Oostappen Groep zich meldde voor de overname van het recreatiecentrum De Braakman bij Hoek. Een redelijk flinke marktpartij bleek bereid het park en Scheldorado te kopen en er ook nog eens miljoenen in te investeren. Mooi, toch zeker in crisistijd. Dat moeten ze ook gedacht hebben op het Terneuzense gemeentehuis. Geen gedoe meer, geen verpaupering, geen leegstand, mooi. Nou ja mooi.
Ik zou als verantwoordelijk wethouder de heren (en of dames) van de kandidaat-kopers toch even uitgehoord hebben over de plannen die zij hadden voor wat nu Marina Beach (geen naam, maar alla) gaat heten. Wat zouden ze doen met de bestaande voorzieningen, wat zou er worden geruimd en bijgewoond, zouden de dagreceranten nog kunnen zwemmen in het natuurbad en meer van zulks. Dat had ik toch even nagevraagd. Voor de zekerheid.

Ik betwijfel ten zeerste dat er door Terneuzense bestuurders is doorgevraagd, Niet gevraagd, maar doorgevraagd, want anders had toch nooit kunnen gebeuren wat nu gebeurd is. Had de nieuwe eigenaar toch nooit zo massa chalets aan laten rukken dan nu het geval is en zeker niet in die kleurstelling. Had de gemeente toch wel een beetje welstandseisen kunnen eisen, niet.
Nee, ik denk dat TOP-wethouder Pim Broekhuijsen al lang blij was dat er zich een koper aandiende. Dat hij daar ruchtbaarheid aan kon en mocht geven en dat hij de geschiedenis in zou gaan als de redder van de Braakman.
Nou, die kwalificatie heeft in de ogen van de meeste Zeeuws-Vlamingen denk ik weinig waarde gekregen, want gossie, wat is er aan de westzijde van de Braakmankreek gebeurd zeg. Een enorme blauwe golf is opgeweld ergens in Brabant en heeft het Zeeuws-Vlaamse land overspoeld. Rij op rij aan blauwe chalets met witte ramen en een rood pannendak. Vele tientallen. Wat groen was is gerooid (deels overigens ook voor de wegwerken aan de N61), het overloopterrein is overlopen en volgeplempt met chalets en de aanvoer is nog steeds niet gestaakt.
P1080578
Ik passeerde dees week de oude Braakman en moet zeggen, het zag er niet uit, maar dat is niet meer dan een mening van een passant. Maar ja, leg je je oor te luister dan hoor je ontzetting, vertwijfeling en als dat maar goed komt.
Geruchten zijn er ook, maar ja het is Zeeuws-Vlaanderen en wat zeggen de boze tngen. Wel dat de Oostappen-groep doende is om huisvesting te realiseren voor de horden Polen die komen of er reeds zijn. Het kan zijn, het kan ook niet zo zijn.
Feit is dat er momenteel veel buitenlandse werknemers in Zeeuws-Vlaanderen actief zijn, voor de tunnelbouw, voor de wegenaanleg, voor de seizoensarbeid en wellicht ook in verband met de onderhoudsstop bij Dow en overal worden die mannen ter bedde gelegd. In caravans, chalets, hotels en pensions. Zelfs in recreatiewoningen en dan mag de rechter in Middelburg dat deze week verboden hebben in een geval in de gemeente Sluis, het gebeurt en het gebeurt veel. Het schijnt zelfs zo te zijn dat oude leegstaande bedrijfspanden inmiddels her en der gebruikt worden om de Polen te huisvesten. De gemeenten weten er niet vanaf of laten het oogluikend toe.
B en W van Sluis vonden in het geval van Cadzand dat het huis als ’tweede woning’ diende, en dat er geen sprake was van vaste bewoning. De rechtbank was het daarmee weliswaar eens, maar vond dat nog geen argument om arbeidsmigranten toe te staan in een woning die volgens het bestemmingsplan dient voor ‘verblijfsrecreatie’. De gemeente had, meende de rechter, na de melding actief moeten controleren en handhavend moeten optreden.
Ik ben benieuwd of de uitspraak van de Middelburgse rechter nog gevolgen zal hebben voor het oneigenlijk gebruik van recreatieve woningen elders in de regio en of gemeenten zullen gaan controleren en handhaven. Ik vrees, met het seizoen in aantocht – dat dit niet gaat gebeuren. Stel je voor als ze straks al die Duitse gezinnen die hier verblijven moet gaan vragen of ze hier op vakantie zijn of voor seizoensarbeid zijn gekomen. Nee, dat wordt nog leuk, dan kan Zeeland zondermeer van de kaart geschrapt worden als vakantieland.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op De Braakman, de Polen en de uitspraak

 1. Tom Aarts schreef:

  Vraag zou natuurlijk dan ook kunnen zijn waarom het initiatief voor een nieuw te bouwen ‘Polenhotel’ getorpodeerd is door datzelfde bestuur. Een veilig, eenvoudig controleerbaar en bewezen oplossing (bv Rotterdam) wordt nu weer overgelaten aan ‘de vrije markt’ met alle ongewenste neveneffecten van dien.

 2. Tom schreef:

  Heeft iemand hier een pakje boter op zijn/haar hoofd? De Braakman richtte zich ook niet bepaald op de bovenkant van de markt en volgens mij was uitgerekend De Braakman de laatste jaren het enige park in Zeeuws-Vlaanderen waar op grote schaal arbeidsmigranten verbleven.
  Nee, laten we alles bij het oude houden. Dan heb je een verpauperd park met de uitstraling van begin jaren ’90 van de vorige eeuw waar geen toerist meer in geïnteresseerd is en waar de vaste gebruikers gelukkig worden van dagelijks tenminste een half kratje bier achterover te slaan samen met de Poolse buurman. De Oostappen Groep doet het anders dan de Braakman en dat lijkt me goed. Alleen mensen houden niet van veranderingen. Waarschijnlijk blinkt de Oostappen groep ook niet goed uit in communicatie, waardoor het zelf de geruchten alleen maar voedt. Maar ik zou niet weten waarom dit bedrijf haar naam als recreatiebedrijf te grabbel zou gooien om hier in Zeeuws-Vlaanderen een arbeidsmigrantenpark te bouwen?

 3. pclijsen schreef:

  Ik mag aannemen dat je de krant gelezen hebt, en ik heb deze vragen niet in aansluiting op dit bericht gesteld. Als oudhoekenees kende ik de geschiedenis van de privatisering een beetje. Een gesprekje met Pim heeft me wat gealarmeerd.

Reacties zijn gesloten.