Dag van hoop voor burgemeester Anton Stapelkamp

logoVoor heel wat mensen was het zaterdag een dag van hoop. Zeker voor hypotheekgevangenen, mensen die om wat voor reden dan ook niet van hun huis af kunnen geraken. De tiende nationale Open Huizendag van de NVM-makelaars trok meer dan 105.000 kandidaatkopers voor meer dan 50.000 woningen. De belangstelling was met name in de grote steden, zoals Den Haag, erg groot. Elders was de belangstelling wisselend met gemiddeld 3 tot 4 belangstellenden. Overigens meldde voor eenderde van de te bezoeken woningen niemand. Burgemeester Anton Stapelkamp van Kapelle, die nog altijd van zijn oude woning in Rotterdam af moet zien te komen, had een goed weekeind. Negen kandidaat-kopers dienden zich aan, maar of het daadwerkelijk tot een deal komt, dat zal de toekomst uitwijzen. Hoe het ook zij, de Kapelse burgemeester werkt actief mee aan de verkoop van zijn voormalige woonhuis en dat moet toch een hele geruststelling zijn voor raadslid Peter Ganseman van Gemeentebelang, die enkele weken geleden de vergoeding voor dubbele woonlasten van Stapelkamp in twijfel trok.

Reden voor de gemeente Kapelle om de vergoedingen van de gemeente aan collegeleden op de gemeentelijke website te zetten.
Ik vond die ruim 22 mille die Stapelkamp kreeg toebedeeld aan de hoge kant.
“Laten we nu voor de goede orde uitgaan van het volledige brutosalaris van een burgemeester van Kapelle, dus met emolumenten en onkostenvergoeding. Dat salaris komt neer op een dikke 97 mille. Zou op basis van dat salaris de woonlastcompensatie berekend worden, dan zou dat bedrag uitkomen op 14.550 euro. Altijd nog een kleine acht mille onder de 22 mille die Stapelkamp mocht vangen”, schreef ik enige tijd geleden.
Die bedragen zijn – zo heeft de burgemeester zelf me via Twitter verzekerd – de correcte grondslagen voor de berekening van de vergoeding. Alleen wat schrijver dezes vergat en wat de gemeente Kapelle voor de volledigheid beter even had gemeld op de site was dat Stapelkamp over die vergoeding van dik 14 mille gewoon belasting moet betalen. En aangezien de burgemeester redelijk verdient en dus in het hoogste tarief van 52 procent valt levert Stapelkamp aan de rijksschatkist een bijdrage van dik zeven mille. En die zeven mille wordt vervolgens door de gemeente Kapelle weer terugbetaald aan de burgemeester, want zo is dat rechtspositioneel geregeld.
Met andere woorden; met Stapelkamp zijn vergoeding is niets aan de hand.
Dat doet overigens niets af aan de rest van mijn verhaal, dat ook andere gemeenten boven de Wester, die ten tijde van de heerschappij van Vrouwe Peijs een nieuwe burgemeester hebben gekregen net als Kapelle ook eens openheid van zaken geven over de onkosten van deze heren van overwegend confessionele huize.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Dag van hoop voor burgemeester Anton Stapelkamp

  1. Peter schreef:

    de burgemeester verdient (!)

Reacties zijn gesloten.