Terneuzen heeft geleerd van het faciliteren in softe drugsen

imagesDat burgemeester Jan Lonink van Terneuzen er niets voor voelt om met een proef met legale wietteelt in Terneuzen te beginnen was natuurlijk wel te verachten. Het PvdA-raadslid Frank van Oorschot had op zo’n proef aangedrongen, nadat eerder wethouder Co van Schaik al eens suggesties in die richting had gedaan. Maar goed, Lonink ziet er niets in. Terneuzen is grotendeels verlost van de handel en de stroom drugstoeristen en dat mag wat Lonink betreft voporlopig zo blijven ook. Hij is niet van zin om van gemeentewege uit nieuwe initiatieven te ontplooien die Terneuzen weer het imago van drugsstad zouden kunnen geven.< Terneuzen is in het verleden een keer eerder faciliterend te werk gegaan. Door verwijsborden te zetten naar Checkpoint en middels het aanleggen van extra parkeerterreinen om de toevloed aan toeristen ietwat te reguleren. Voor die activiteiten werd de gemeente door het Openbaar Ministerie en de Middelburgse rechtbank keihard op de vingers getikt. Lonink beschouwde die gerechtelijke schrobbering als een directe aanval op zijn optreden als burgervader en dan moet nu niet verwacht worden dat Lonink – in strijd met wat minister Opstelten wil – nog eens de kweek van wiet -al dan niet legaal- te stimuleren. Lonink is de spreekwoordelijke ezel die zich geen twee keer aan dezelfde steen wil stoten en dat is klaarvlijkelijk nog niet doorgedrongen bij het PvdA-raadslid die de vragen stelde. Van Oorschot dacht met zijn voorstel de illegale bevoorrading van de rseterende Terneuzense coffeeshop Miami te kunnen legaliseren, maar dat zit er dus niet in. Er is volgens Lonink geen reden toe en er is geen budget voor.

Overigens is het frappant dat Jan Lonink nu op zijn eigen woorden terugkomt. Voor de Checkpointzaak hobbelde de PvdA-burgemeester met graagte achter zijn Eindhovense collega Rob van Gijzel aan, die destijds ook pleitte voor de legalisering van de wietteelt, omdat dat de enige manier leek om het hele softdrugsgebeuren uit de criminele sferen te halen. Nu geeft hij Van Oorschot te kennen dat een proef met legale teelt alleen kan als de raad er een besluit overneemt en zo’n raadsbesluit is nog niet gekomen en dat zal niet gebeuren ook. Lonink zegt wel toe dat hij eventuele experimenten in andere gemeenten op de voet zal volgen en de resultaten aan de gemeenteraad zal rapporteren, maar op de barricades? Nee, Lonink dus niet meer…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.