Bouwputten en verloren miljoenen

Unknown-1Gemeenten in Zeeland en daarbuiten verspelen grof geld aan allerhande projecten die niet van de grond komen. Terneuzen worstelt met de Kop van de Noordstraat (zeggen ze – de bestuurders -simpelweg, daar hebben we vier miljoen op afgeboekt), de Kop van de Nieuwstraat en diverse andere projecten (Kennedy-West en Koegorspolder), Hulst zit met een onontwikkelbaar Bierkaaigebied (ja, ze hebben nu een gracht), het dossier Perkpolder en het Houtmarktverhaal en Middelburg, de schone stede Middelburg, heeft in het centrum een bouwput liggen die tot op heden de lieve somma van 17,3 miljoen euro heeft gekost. Een put, niks dan een put.

Ik kan me nog herinneren dat er een tijd was dat bestuurders vanwege dit soort kostbare grappen het veld ruimden. Zoals GroenLinks-wethouder Adri van ’t Westeinde die opstapte, omdat de Middelburgse theaterperikelen ontaardden in een uitermate kostbare klucht. Na hem werd er rustig doorgemodderd, werden er onderzoeken uitgevoerd naar alternatieve lokaties voor dat theater, moest de put gestabiliseerd worden en diende Middelburg kapitalen aan schadegeld uit te keren aan omwonenden, maar een oplossing, nee, daar werd niet echt naar gezocht.In Zierikzee werd een hele wethoudersploeg naar huis gestuurd, omdat een archeologisch onderzoek in verband met het project Nobelhof niet 52 mille, maar meer dan een tienvoud had gekost. Exit wethouders, maar dat komt in dees provincie nog amper voor. Men moddert aan. In Terneuzen is het niet anders, vier miljoen vervlogen en de verantwoordelijken halen de schouders op.

En de burger, die ziet de gemeentelijke lasten stijgen, de voorzieningen minder worden en straks de verkiezingsfolders weer op de mat vallen. Ik ben benieuwd of er afgerekend gaat worden. Nee, eigenlijk ben ik dat niet, omdat het niet gebeuren zal. Het aanmodderen gaat door en als D66 in Middelburg over een jaar of wat vragen zal wat het bouwputfiasco de gemeente gekost heeft, dan zullen na enig aarzelen nieuwe cijfers gepresenteerd worden – 17,6 miljoen en centen beste links-liberalen – en gaat men over tot de orde van de dag. Nederland is een land in crisis en die reikt verder dan het puur economische speelveld.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Bouwputten en verloren miljoenen

 1. guus langeraert schreef:

  Waarom stelt men politici niet – vooruit deels – hoofdelijk / persoonlijk aansprakelijk voor miskleunen ?
  Nog ’n aanvulling : Gemeente Sluis :Euroregiotuinen.
  En in de toekomst misschien….onderhoud ” Nieuwe ” Natuur en …..

  • van Gremberghe schreef:

   Gemeenten zijn meestal verzekerd, maar minder intentieverklaringen tekenen door burgemeesters zou slok op borrel schelen.
   Euregiotuinen betrof helaas een zelfstandige stichting.
   Nieuwe natuur is -zoals je zegt – misschien, maar zal niet zo zijn in project Waterdunen, dat is op conto Molecatengroep…
   Hedwige is een ander verhaal straks…

 2. pclijsen schreef:

  4 miljoen in Terneuzen? 6 miljoen dus vanwege de Nieuwstraat. Vandaar dat Rein van Glansbeek pleit voor hergebruik door starters. Je spaart een stukje oudterneuzen en krijgt geleidelijk aan nog wat geld terug.

Reacties zijn gesloten.