Let maar eens op de Machiavelli van Zaamslag!

p_verdurmen1901Macht moet gebruikt worden om chaos te voorkomen. Of nu chaos in de staat dreigt, in partij of beweging een machtspoliticus hoort dan volgens Niccolo Machiavelli in te grijpen. Direct en zonder mededogen. En toen er chaos binnen de Terneuzense groepering TOP/Gemeentebelangen dreigde naar aanleiding van het uitlekken van een e-mailtje greep de Machiavelli van Zaamslag in. Werd er eerst nog geopperd een onderzoek in te stellen naar het lekken uit de fractie toen Jos Verdurmen (foto) zijn licht over de kwestie opgestoken had was het klaar. Geen onderzoek, zwijgen, neuzen in éen richting en hup.

De Terneuzense raadsfractie van Top/Gemeentebelangen besprak maandagavond, tijdens de reguliere fractievergadering vóór de raadsvergadering, de commotie die gerezen was rond wethouder Frank van Hulle. Die ontstond na kritiek op zijn zwijgzaamheid rond de invulling van Nieuwstraat-zuid en Kennedylaan-west. In beide gevallen werd hij in het openbaar gecorrigeerd door wethouder Co van Schaik (PvdA). De fractieleiding was vooral benieuwd naar de partijgenoot die vorige week een e-mail van Van Hulle aan fractie, bestuur en bezoekers van de fractievergaderingen had laten lekken naar deze krant, maar het lek kwam niet boven.

En dus wist plaatsvervangend fractievoorzitter Jos Verdurmen, de echte machtsfactor binnen TOP/Gemeentebelangen: “Zoals ik al had aangekondigd, hebben we de kwestie even terloops besproken. En nu gaan we weer met volle kracht vooruit.”
“Vooruit”, zei Verdurmen wijs, vooruit.
Maar de steeds weer opborrelende kritiek in Terneuzen op het functioneren van de TOP-wethouder gaat telkens om het feit dat Van Hulle niet vooruit te branden is, dat er niets uit zijn handen rolt waar Terneuzen wat aan heeft en dat hij bovendien slechts communiceert met bevolking, standsorganisaties en eigen achterban. Met TOP als belangrijke machtsfactor binnen het college is Terneuzen absoluut niet vooruit gegaan. De broodnodige ontwikkelingen stagneren of worden afgeblazen en als de wethouder in kwestie ter verantwoording wordt geroepen, dan moet een collega voor antwoorden zorgen.
Maar Jos Verdurmen, Machiavelli uit de polder, portier van beroep, maar groots in het bijeenbrengen van gelijkgestemden (bij het waterschap, voor de Zeeuwse Staten en in Terneuzen) zit daar niet echt mee. “We gaan weer volle kracht vooruit.” roept-ie en hij gelooft het zelf ook nog.

Ooit heb ik Jos eens gekwetst toen ik schreef dat het nieuwe dagelijks bestuur van het waterschap bestond uit wat boeren, een beddenverkoper en een portier. Die laatste, dat was hij en dat vond-ie niet leuk, terwijl het niet mijn bedoeling was hem te kwetsen. Met de opsomming wilde ik alleen laten zien dat ondanks de intrede van politieke partijen in het schapsbestuur de rol van ingezetenen, zeg maar de gewone mensen, erg beperkt is gebleven. Jos Verdurmen is de verpersonificatie van de gewone mens. Maar onderschat Verdurmen niet. TOP/Gemeentebelangen mag dan beleidsmatig weinig hebben voorgesteld de voorbije twee raadsperiodes, ik weet zeker dat Verdurmen – bijgestaan door enkele anderen – in de loop van dit jaar weer een kieslijst voor de partij bijeen weet te sprokkelen waar anderen, vooral de PvdA, van zal schrikken. Stemmentrekkers in alle dorpen, mensen van verenigingen, clubs, wijk-en dorpsraden en meer van zulks. Geen echte lokale politici, maar mensen met hun wortels in de gemeenschap. Jos kent ze en weet ze te vinden.
En wie de kranten een beetje volgt weet dat in Terneuzen de verkiezingskoorts al aan het opwellen is. De PvdA vindt de landelijke PvdA a-sociaal roept Gijs van den Berg in de hoop weer mensen aan zijn club te binden, het CDA pleit bij monde van scheidende voorman Henk Siersema voor politieke verjonging, vers bloed en frisheid van ideeën, maar of dat binnen de christen-democratie allemaal te verwezenlijken staat moet ook maar afgewacht worden en TOP roept ” Volle Kracht Vooruit”.

Kijk, Jos is verre van een groot spreker. Boodschappen aan collega-bestuurders worden meestal van een briefje afgelezen.
Jos is ook geen debater. Hij zegt kortaf wat-ie meent of denkt en dat is het dan. Van hem hoef je geen CDA-betogen te verwachten in de trant van eigenlijk zijn we tegen, maar toch stemmen voor, omdat tegenstemmen minder voordelen oplevert.
Jos is een café-politicus. Iemand die in kroeg binnenvalt en mensen er tussen proost en pint van weet te overtuigen dat ze straks weer op hem moeten stemmen.
Jos is een man van de kleine beloftes. Geen cliëntilist, die vriendjes helpt, maar een man die zegt “We zullen ‘s kijken…”
Jos is ook iemand die mensen kan binden.
Zonder veel bagage weet dit politieke dier toch telkens weer voor verrassingen te zorgen.
Nee, Jos, die moet je niet uitvlakken.
Als die zegt dat TOP vooruit gaat, dan gaat TOP vooruit en waarheen, dat doet er niet toe.
Gewoon vooruit.
Beleid, visie, nee, gewoon vooruit.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.

4 reacties op Let maar eens op de Machiavelli van Zaamslag!

 1. Charles ten hengel D 66 schreef:

  Geachte heer Gremberghe,

  Een fraaie analyse
  Helaas schiet de samenleving van Terneuzen niets op met deze Localos.
  Het zou een goede zaak zijn, indien ze na de verkiezingen een goede externe bestuurder aantrokken. In eigen gelederen zie ik geen talent die de fakkel van Van Hulle en Broekhuyzen kan overnemen.

  Met vr.groet,

  Charles ten Hengel.

  • van Gremberghe schreef:

   Charles, in een democratie stemmen mensen op wie ze willen. Ik zou dat zo willen houden ook.
   Een raad hoeft niet louter te bestaan uit deskundigen en technocraten, dan voelt de gewone man zich ook niet vertegenwoordigd.
   Een man als Jos Verdurmen voelt dat donders goed aan.
   De keerzijde is echter dat getalenteerde mensen zich niet vaak geroepen voelen om mee te werken aan een dorpse manier van politiek bedrijven. Of het nu in Terneuzen is of in willekeurige andere gemeenten. Overigens dicht ik persoonlijk Ellen de Neef meer capaciteiten toe dan ze nu ten toon spreiden kan.

   • Michiel Groeneveld schreef:

    Conny, kun je over de gelopen periode in de raad één voorbeeld van die capaciteiten geven?

   • John schreef:

    Het blijft een gegeven dat men Gemeentelijk, Provinciaal , Waterschappen etc. niet veel brains cq kennis van zaken moet hebben om gekozen te worden voor welke functie dan ook.
    Een netwerkje , de kroeg en veel recepties aflopend succes verzekerd.
    Eenmaal gekozen staan ze daar 9 op 10 te stuntelen jaren lang, het is zo verschrikkelijk jammer dat dit systeem nog altijd gehandhaafd blijft.
    Op jou woorden terugkomend Conny, is dit de democratie die jou voor ogen staat ?
    Daarbij in het grote Den Haag is het niet anders.

Reacties zijn gesloten.