De oorlogsprofiteurs van J.P. Hageman met excuses

images-2Wee die Zeeuwse bestuurders die een slaatje willen slaan uit de voorgenomen ontpoldering. Ze zullen door de ontpolderingsbrigade onder leiding van Jean Paul Hageman (waterschapsman, raadslid en voormalige fractievoorzitter van de Partij voor Zeeland) aan de schandpaal worden genageld en beschimpt worden als -naar zijn eigen zeggen – lieden die net zoals in de oorlog geld verdienden aan de Duitse bezetters, als oorlogsprofiteurs dus.

En dat Hageman daar niet voor terugdeinzen zal, bleek gisteravond tijdens de Hulster raadsvergadering waar Frank Smits van de PvdA voorzichtigjes de raad voorhield pas te willen spreken over participatie van Hulst in het ontpolderingsproject als er enig zicht was op compensatiemiddelen. Hageman hees Smits gelijk op het schavot. En Frans de Vries van Progressief Hulst, die gewoonweg vond dat Hulst sowieso moet rekenen op een miljoen vanwege een mindere uitkering uit het Gmeentefonds vanwege de grondreductie (een polder van ruim 300 hectare verdwijnt als grondgebied), werd door Hageman er onmiddellijk naastgezet.
Oorlogprofiteurs, waren het. Die twee in de ogen van Hageman.
De Vries vond die opmerkingen volstrekt buiten de orde, misplaatst en kwetsend, maar de raadsvoorzitter deed als de bekende aapjes, wilde niets horen, zien of zeggen.

Oorlogprofiteurs. Ze zijn er dus al. In Terneuzen, waar hard gewerkt wordt aan de verdubbeling van de Tractaatweg die bekostigd wordt uit het ontpolderingsfonds van ruim 300 miljoen euro, zitten oorlogsprofiteurs. Als straks daar geld uit dit fonds wordt aangewend om huisjes te saneren langs die weg, zijn de mensen die uitgekocht worden volgens Hageman dus oorlogsprofiteurs. Niemand die Hageman – op De Vries na – tot de orde riep. Dat belooft nog wat.
Zeker in Hulst, waar alle raadsleden – inclusief Hageman – een enorme brok boter op de kop hebben. Hulst is tegen ontpoldering, riep de raad kortgeleden nog unaniem. De realiteit is echter anders.
De raad is tegen de ontpoldering van de Hedwigepolder, maar een raadsmeerderheid (Hageman inbegrepen) heeft er geen enkele moeite mee dt er oostelijk van Perkpolder binnenkort een polder teruggegeven wordt aan de Westerschelde. 65 hectare grond daar onder water zetten, daar heeft de Hulster regerende coalitie van PvdA, VVD, Groot Hontenisse (Hagemans club) en CDA geen moeite mee. Nee, want stel dat het project Perkpolder iets wordt (waar toch wel aan getwijfeld wordt, maar alla) dan kan Hulst er mooi nog iets aan verdienen.
Ik ben benieuwd of – als bovenstaande bewaarheid wordt – Hageman zichzelf dan betitelen zal als oorlogsprofiteur. Ik denk haast van niet….

Op 21 maart, een koude dag zoals er zoveel waren, kwam het raadslid Hageman terug op zijn woorden. Raadslid De Vries die zich door Hageman beledigd had gevoeld vroeg tijdens de maandelijkse Hulster beraadslagingen om excuses en kreeg ze ook. Hageman zei dathij zich met zijn woorden ongelukkig en onhandig had uitgedrukt en dat het geenzins zijn bedoeling is geweest mensen te kwetsen of te beledigen. De Vries nam de verontschuldigingen aan, maar vroeg wel waarom Hageman zes weken de tijd genomen had om excuses te maken. Volgens de lokale lijster had hij zijn opmerkingen in een openbare raadsvergadering gemaakt en vond hij dat ook het gremium op publiekelijk op zijn woorden terug te komen. “Dat is altijd beter dan in een e-mailtje”, wist hij.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op De oorlogsprofiteurs van J.P. Hageman met excuses

 1. Frank Kuijpers schreef:

  Heel de raad heeft boter op zijn hoofd en lijdt aan “Alzheimer “wat betreft compensatie als we dan toch een Duits woord gebruiken.
  Op 27 mei 2008 heeft de gemeente een bestuursovereenkomst Ruimtelijke Agenda Hulst getekend met de provincie Zeeland. Ter compensatie van de Ontwikkelingsschets 2010 Schelde- estuarium. Daain zijn afspraken gemaakt over gebiedsontwikkeling Perkpolder, 3 miljoen voor de Nieuwe Bierkaai, Problemen op te lossen voor de Provinciale weg N290- N689, Versterken Spaanse Linies, Groot eiland, de haven van Walsoorden etc. Ik verwacht dat het Rijk niet 2 keer gaat compenseren. Butgetten zijn reeds jaren geleden benoemd en vastgesteld. Het heeft dan ook geen nut om mee te gaan werken met het project Hedwige-Prosperpolder. Ook van een toeristische impuls van een ondergelopen gebied kun je niet veel verwachten, een soortgelijk gebied van 3000 ha is immers ernaast gelegen. Bouwwerken kunnen immers na ontpoldering er niet opgericht worden, immers het wordt een getijdegebied met o.a. springvloed en in zo’n gebied met geulen is het levensgevaarlijk om zich daar zonder gids te bevinden.

  • van Gremberghe schreef:

   De Vries refereerde aan compensatie voor Hulst voor het verlies aan oppervlak. Dat is een vd criteria voor de uitkering uit het Gemeentefonds. Gaat de polder onder water dan kost dat Hulst per jaar 25 mille. Verkapitaliseerd zou De Vries een uitkeringscompensatie van pakweg 1 miljoen normaal vinden. Over andere zaken had hij het niet. De bijdrage van de PvdA had meer weg van wat gewauwel om iets wat niet kan. De compensatiegelden zijn immers reeds, zoals je schrijft, bestemd of aangewend. Hageman mag overigens wel eens op zijn woordkeuze letten, die was idd beschamend…

 2. pclijsen schreef:

  Om in de terminologie van Hageman te blijven: Duitsland had Chamberlain beloofd dat er nooit meer oorlog zou komen.
  Alle partijen hadden beloofd dat er 600 ha zou ontpolderd worden.
  Het resultaat?
  Er is oorlog gekomen en de Hedwige is geen 600 ha groot.
  Persoonlijk vind ik die oorlog erger en dus Hageman een nare dillettant.

 3. Jo van Remortele schreef:

  Conny,
  Van iemand met jouw analyserend vermogen en realistische kijk op hetgeen om je heen gebeurt, had ik toch ook wel een objectieve verslaglegging van “de onderste steen” van de supermarktvisie van de gemeente Hulst verwacht 🙂

  • van Gremberghe schreef:

   Wie weet komt die nog. En verder vond ik het voorstel van PH – geef ze allemaal de eerstkomende jaren een uitbreidingsmogelijhheid van 20 procent van het vloerareaal – best sympathiek klinken.

 4. Jo van Remortele schreef:

  Is idd sympathiek maar m.i. niet voor iedereen haalbaar. Tenzij sommigen in de diepte of in de hoogte 20 % kunnen-mogen uitbreiden. Hoop op geen addertje 🙂

Reacties zijn gesloten.