De gespeelde woede van De Reu

imagesGedeputeerde Ben de Reu (PvdA) is het publiekelijk gekissebis over wie opdraaien moet voor de saneringskosten van het Thermphosterrein meer dan zat. Hij vindt dat partijen er in onderling overleg en achter gesloten deuren uit moeten komen. Dat meldt het gezaghebbende Provinciale Halfformaat. De Zeeuwse gedeputeerde mag dat allemaal vinden, maar WIJ het volk, verlaten ons toch liever op het simpele principe van de vervuiler betaalt, zoals dat is vastgelegd in de Wet Bodembescherming.

De Wet bodembescherming stelt dat indien het niet (meer) mogelijk is om de veroorzaker aan te wijzen, dan wordt in beginsel de aansprakelijkheid gelegd bij de eigenaar of gebruiker. De eigenaar of niet-vervuiler kan ook aansprakelijk gesteld worden wanneer de verontreiniging zich verspreidt of wanneer anderen schade ondervinden vanwege blootstelling daaraan. De redenering is dat men als eigenaar van een perceel ook eigenaar is van de verontreiniging op het perceel. De overheid heeft juridische middelen tot haar beschikking, in de vorm van o.a. bevelen, om de veroorzaker dan wel eigenaar/gebruiker te dwingen tot sanering in eigen beheer. Pas wanneer ook dat niet kan, treedt de overheid zelf op als saneerder.

Me dunkt een klare zaak. Thermphos, in dit geval de curatoren, mogen opdraaien voor de sanering van het (licht) radioactief afval op het fabrieksterrein. En niet Zeeland Seaports, de provincie Zeeland of het Rijk. En De Reu hoeft niet boos te zijn om het feit dat Zeeland Seaports in een brief aan minister Kamp vreest dat de reinigskosten wel eens hoger uit kunnen pakken dan de berekende 113 miljoen euro. ZSP heeft alle recht om die vrees te ventileren. En ZSP mag best verder vrezen dat de boedelopbrengsten van het te verpatsen bedrijf lager zullen uitvallen dan het bedrag dat nodig is om de saneringskosten te kunnen dekken. Ik denk zelfs dat die vrees bewaarheid zal worden.
En is dat het geval dan zal het schoonmaken van dat terrein toch weer grotendeels door de belastingbetaler worden bekostigd en De Reu, denk ik, zou zich vooral druk moeten maken om dat verhaal en ervoor moeten zorgen dat die vlieger niet opgaat.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.