Philippine is teleurgesteld…nou!

images-1Philippine is teleurgesteld in wooncorporatie Woongoed.
De dorpsraad van Philippine is teleurgesteld in wooncorporatie Woongoed.
De oude dorpelingen van Philippine zijn teleurgesteld in Woongoed en ook ik ben diep teleurgesteld in wat ooit de woningbouwvereniging Woongoed was.

Al decennia wordt er in het mosseldorp gesproken over de verwezenlijking van een klein woonzorgcentrum. Een voorziening die het mogelijk maakt oudere dorpelingen ook als ze hulp/zorgbehoevend zijn, in hun eigen dorp te laten blijven wonen. Hun laatste jaren dus te laten slijten. Nu moet elke Philippinenaar op leeftijd zijn heil zoeken in Terneuzen, Hoek of Sas van Gent en de meesten voelen daar weinig voor.

In de vorige eeuw, toen Philippine bestuurlijk nog ressorteerde onder het zelfstandige Sas van Gent, werd er al gepraat over de plannen voor een ouderencentrum met pakweg 20 plaatsen. Het kwam er maar niet van en waarom niet? Simpelweg omdat wat bungaloweigenaren in het Spuikompark geen bejaarden wilden in hun parkje. Het is werkelijk te zot voor woorden, maar de bungalowbrigade, nota bene onder aanvoering van de voormalige burgemeester van Sas van Gent, Joke van Rest, wisten de planologische ontwikkeling voor het centrumpje jaren te traineren en te frustreren en die robuuste gemeente Terneuzen ging daar tijden in mee.
Was de bouwlokatie uiteindelijk definitief in het Spuikompark gepland, begon Woongoed te mekkeren. Over kosten, omvang en meer van zulks. Na veel vijven en zessen en bijkans evenveel jaren werd alsnog besloten om een woonzorgcentrumpje te bouwen voor 18 tot 24 inwoners. Mooi zo, zou je denken, maar nee hoor, zorginstelling SVRZ had moeite met de zorgcomponent, de vergoeding om zorg te verlenen op 24 uurs basis zou te gering zijn en de risico’s te hoog, maar goed men bleef -zoals dat heet – in gesprek. Zonder dat er overigens echt over het project gesproken werd.
En nu, nu duikt Woongoed weer onder. Woongoed heeft besloten de bouw op te schorten, vanwege de financieel onzekere situatie waarin woningcorporaties verkeren door het aangekondigde kabinetsbeleid. Zo heet dat tegenwoordig.
En de dorpsraad is dan teleurgesteld.
Het is Hotdomme een complete blamage voor gemeente-en corporatiebestuurders dat ze zo’n kleinschalig project nog niet eens in een kwarteeuw tijd van de grond kunnen tillen. Teleurgesteld! Kom nou!

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.