Laat ons eens samenwerken met de Belgen

P1060438
Daar gaan we weer! Alsof bestuurlijk Zeeland in de bezinningsdagen rond Kerst weer tot nieuwe inzichten is gekomen. Karla Peijs roept, in Gent wordt het geroepen en ja, dan kan Jan Lonink in Terneuzen moeilijk achterblijven, dus die roept het ook. Samenwerken moeten we! Samenwerken met de Belgen…Ochgottegot, we leren het niet hè.

Wees toch eens een beetje realistisch, wees eens een beetje eerlijk en bezie wat voor initiatieven er de voorbije dertig jaar opgepakt, ondernomen zijn en waartoe ze hebben geleid. Tot weinig of niets. Tot vreten en zuipen, tot wat culturele evenementjes en wat geduldig papier…

Ja maar, de biobased industry dan roepen dan de bestuurders. Jaja, da’s een prachtig project, waar tientallen miljoenen Europees gelden een zachte landing in gemaakt hebben, maar dat nog weinig duurzame (en dan bedoel ik lanaer dan 2 jaar ) banen heeft opgeleverd.
Maar kom, we hebben er wel een prachtig geel-groene opleidingsinstituut aan over gehouden aan de rand van de Koegorspolder. Een kenniscentrum zonder weerga, dat het nieuwe jaar met volle inzet aanvangt.

Veel mensen zullen het gemist hebben, maar de eerste echte grootschalige activiteit naar buiten toe, naar de grote onwetende wereld is een Kids New Years Event op woensdag 2 en vrijdag 4 januari, dat BioBase samen met de Stichting Jeugd-en Jongerenwerk op touw zet.
Kinderen van 6 tot 12 jaar worden in het kenniscentrum voor de biobased industry bijgespijkerd op allerlei kennisaspecten, zo is er een biobase workshop in het lab, een fotoshoot, crew-en solarworkshops, vertoont men goocheltrucjes (hoe gebruik ik miljoenen subsidie voor oneigenlijke doelen?), is er een fluoflitsfuif en spelen we met radiografische Hummers.

Kortom, zalenexploitanten in Terneuzen zullen zich weer blauw ergeren aan het feit dat het Biobase kenniscentrum weer eens gebruikt wordt.
Maar goed, dankzij de samenwerking met Vlaanderen hebben we in Terneuzen toch eindelijk iets wat we moeten koesteren…of niet?
En Hulst, daar komt wellicht ooit een rotonde.
En Sluis, dat is inmiddels in stilte al verpand aan de Compagnie Het Zoute…, maar dat is slechts in zeer kleine kring bekend.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Laat ons eens samenwerken met de Belgen

Reacties zijn gesloten.