Jammer van die 60 banen in Terneuzen…

Er hoefde maar een bedrijf over de kop te gaan en ze verschenen in beeld. De bestuurders. Om te zeggen hoe jammer ze het vonden. Jammer voor het gesneuvelde bedrijf, jammer voor de werkgelegenheid, jammer voor betrokkenen enzovoorts, enzoverder. Gedeputeerde De Reu, wethouder Co van Schaik, het kamerlid Albert de Vries, burgemeester Jan Lonink, Karla Peijs. Ging het weer eens mis, dan waren ze er om te zeggen hoe jammer het allemaal wel nie’ was.

En dan is het toch raar dat je als burgemeester zijnde voor de derde keer een met Europese subsidie opgetrokken kenniscentrum officieel opent, waar slechts alleen feestjes en partijen worden georganiseerd, terwijl zalencentra in jouw gemeente vervolgens verstoken blijven van klandizie. Het gebeurt in Terneuzen.

En dan is het toch raar dat je als gemeente zijnde een groot leisure-en winkelcentrum aan de rand van je stad laat bouwen om vervolgens de invulling ervan op allerhande manieren te traineren. Een jaar geleden schoot de Raad van State het bestemmingsplan Koegorspolder op onderdelen af, nadat cementboer De Hoop bezwaar had gemaakt tegen het plan. De Raad van State had moeite met de term “leisuregerelateerde detalhandel” die in het centrum gevestigd had moeten worden en bijgevolg werd Terneuzen feitelijk verplicht om dat bestemmingsplan op onderdelen te herzien, zodat de eigenaar van de winkels CB Richard Ellis, voor ING Vastgoed, kon beginnen met de invulling.
De marktpartij besloot de gemeente te helpen bij de herziening van het plan en deponeerde eind maart een concept-herziening met onderbouwing in de gemeentelijke brievenbus.

Het lijkt er op dat dat plan daar nog in ligt, want de gemeente Terneuzen heeft tot op heden nog niets aan de herziening gedaan of willen doen. Bijgevolg staat het centrum nu nog steeds leeg.

En dat is jammer.

Omdat CBRE handreikingen gedaan heeft naar Terneuzen om detailhandelsactiviteiten in het centrum te huisvesten die in Zeeuws-Vlaanderen ruimschoots ondervertegenwoordigd zijn. Het gaat dan om zaken in de sectoren sport en spel, plant en dier en auto en fiets. Eventueel aangevuld met winkels in huishoudelijke artikelen of een supermarkt. Over die aanvulling kan discussie ontstaan, omdat hier wel sprake is van overlappingen, maar voor wat betreft zaken in de andere genoemde sectoren is er absoluut geen sprake van overlappingen, verdringing of verstoringvan het marktevenwicht.

Krijgt CBRE de ruimte om dit soort activiteiten aan de zuidelijke stadsrand van Terneuzen te huisvesten, dan levert die (ruimtelijke) toestemming binnen kort tijdbestek 60 fulltime banen op, komt er een nieuwe koopstroom los goed voor zo’n 7 tot 8 miljoen euro, wordt er een rem gezet op de koopkrachtafvloeiing vanuit Terneuzen naar België toe en vallen er nog enkele tientallen extra banen te verwachten in toeleveringsbedrijven.

Maar vooralsnog weigert Terneuzen aan die partiële herziening van dat bestemmingsplan te werken. En dat is – in deze tijd van recessie – dan toch raar.

Niet?

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Jammer van die 60 banen in Terneuzen…

  1. Tom Aarts schreef:

    …..ach Conny…………( rest van deze reactie is omwille van de voortgang van mijn bedrijf gecensureerd door mijzelf )

  2. Tom schreef:

    CBRE heeft een trein gekocht en klaagt nu dat ze daarmee alleen over het spoor kunnen rijden. Hun ‘handreiking’ is ook wel heel erg flinterdun, bovendien juridisch onhoudbaar. Detailhandel is detailhandel, of je nou hamstervoer, of sokken verkoopt.

    Maar goed, als je de supermarkten Zuidpolder, Zaamslag, Hoek, Sluiskil en Axel uit wilt jagen, dan moet je vooral een mega supermarkt onder de Skidome openen.

    Over één ding ben ik wel helemaal met je eens, met het gedraaikont en niet durven kiezen van het college is niemand geholpen.

Reacties zijn gesloten.