Het definitieve einde van Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen

De nieuwe coalitie is van plan om gemeenten massaal te laten fuseren. Zou zouden er alleen nog maar gemeenten over mogen blijven met minimaal 100 duizend inwoners. Provincies zouden worden teruggebracht tot vijf ‘landsdelen’. Dat melden bronnen aan de Telegraaf.
De operatie zou vrijwel elke gemeente raken aangezien slechts 25 van de 415 gemeenten over meer dan 100 duizend inwoners beschikken. Hoe de landsdelen er precies uit zouden te komen zien is niet duidelijk, maar er zou in ieder geval sprake zijn van samenvoeging van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland waarbij de Noordoostpolder mogelijk daarvan wordt losgekoppeld. Zeeuws-Vlaanderen zal – voor een voorspoedige afwikkeling van het ontpolderingsdossier – overgedragen worden aan Vlaanderen als de Belgen daar tenminste diep voor in de beurs willen tasten.


Van Zeeland blijft – mogen we op basis van het voorgaande aannemen – zo goed als niets over. De provincie wordt ondergeschoven bij West-Brabant (Politie en Justitie zijn daar al naar toe vertrokken) en verliest zijn zelfstandigheid.

De reacties op de voorstellen – op bijvoorbeeld de Binnenlands Bestuurwebsite – zijn uitermate verschillend van toon.
Zeker is dat met een gemeentelijke schaalvergroting zoals wordt voorgesteld de lokale democratie zo goed als om zeep wordt geholpen.
Bestuur op afstand wordt het credo.
In plaats van het gewoon opdoeken van de middenbestuurslaag – de provincie – komen nu weer voorstellen om de hoek over de megaprovincie. Benieuwd wat hiervan uiteindelijk overblijft. PvdA en VVD zorgen in ieder geval voor politiek-bestuurlijke reuring met dit voorstel, maar wat volgt is de vraag.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.