Zorgen om de zorg zorgen voor veel zorgen

De zorg wordt duurder, de zorg wordt onbetaalbaar, de zorgkosten stijgen, de minderbedeelden blijven verstoken van de zorg, rijken moeten meer voor de zorg betalen, de zorg moet kleinschaliger, de marktwerking moet uit de zorg, de marktwerking in de zorg moet juist de kosten drukken. De zorgen om de zorg zorgen in toenemende mate voor meer zorgen. Handen aan het bed, meer handen aan het bed, iedereen moet mantelzorger worden. Ho maar, zorg maar ’s voor de zorg. Een ding is duidelijk over wat we met onze zorg aan moeten is niets duidelijk, alle partijen die nu aan de verkiezingen deelnemen roepen van alles, maar van eenduidigheid is geen sprake. En in Zeeland valt een discussie over de zorg al helemaal niet te voeren, omdat die besmet is en blijft door de hele discussie over de spreiding van zorgvoorzieningen over Walcheren en de Bevelanden, beter samen te vatten onder de noemer de ziekenhuisdiscussie, die dan vervolgens ook nog eens wordt aangewakkerd door uitspraken van bijvoorbeeld een Emile Roemer die zei dat we af moeten van die snelwegbabies.

Snelwegbabies?? Hoeveel kinderen zijn er inmiddels in Zeeland op de snelweg geboren onderweg naar Goes. Een? Geen? En wat dan nog? Hoeveel snelwegbabies zijn er niet op de wereld gekomen zonder complicaties, hoeveel kinderen zijn er niet gewoon in de bush geboren, achter wat struiken in het gras, op het mos. Moeten we zoals Roemer dat doet ook spreken over hartpatiënten die op weg naar behandeling buiten provincie het ziekenhuis niet haalden…Bwah…

Ik houd niet van die valse sentimenten.
Ik vind het hele gedoe rond de zorg in Nederland ook gechargeerd.
De zorg in Nederland is zowel kwantitatief en kwalitatief dik in orde.
Daar kunnen andere landen jaloers op zijn.
En natuurlijk hebben we en krijgen we problemen.
De babyboomgeneratie, de grootste in getal, wordt ouder en krijgt met meer mankementen te maken.
Dat is het lot, dat gebeurt.
Bijgevolg zullen de kosten van het instandhouden van ons zorgstelsel oplopen.
Dat staat ook vast.
En natuurlijk kunnen zaken beter. Organisatorisch kan ons ziekenhuiswezen met name veel efficiënter, met minder management en meer mensen op de vloer, bij het bed. Ons medicijngebruik kan ook wel wat anders (bevrijdt bijvoorbeeld die 800.000 Nederlanders eens van hun tranquillizers en andere roesmiddelen), goedkoper en doordachter. Beteugel de macht van de farmaceutische industrie een weinig en laat -soms – overbodig medisch handelen eens achterwege. Tuig een degelijk e-health sector op, die mensen informeert, begeleidt en zelfs diagnoses kan stellen, de technieken bestaan, maar de sector wil er vooralsnog niet aan, terwijl er simpelweg een anderhalf miljard mee te besparen valt.
De zorg is goed, kan beter en zal duurder worden.
Ik denk dat er geen mens in Nederland te vinden valt die daar geen begrip voor kan tonen.
Ik denk zelfs dat voor heel veel mensen – ook VVD’ers – het principe dat minder draagkrachtigen minder betalen dan mensen met een redelijk of goed inkomen ook goed valt.

Laat dan dat gezwollen gedoe eens wat achterwege. Zorg dat die economie weer wat aantrekt, blijf in Europees verband niet zo lankmoedig en schep werkgelegenheid, zodat mensen aan de slag kunnen. Als dat gedaan is, als economisch de boel weer ietwat op orde is, dan kunnen mensen een trendmatige verhoging van de zorglasten best dragen.

En houdt alsjeblieft op met van die ziekenhuisadvertenties op bijvoorbeeld Omroep Zeeland. Zo in de trant van sportieve man heeft een beenblessure en moet geopereerd worden. Hij gaat naar het AdRz voor de ingreep waar hij heel snel kan worden geholpen door prima medische specialisten. Enkele dagen na de diagnose kan hij al opgenomen en geopereerd worden. Kijk daar is de dokter met het goede nieuws. Operatie geslaagd, u kunt over zes weken weer sporten.
Voor al uw beenoperaties ga naar het AdRz, wij zetten op uiterst professionele wijze uw ledematen af en bieden U quantumkorting, twee voor de prijs van een als U een familielid met soortgelijke aandoening naar ons doorverwijst…
Ik word daar -een beetje – ziek van…..

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Zorgen om de zorg zorgen voor veel zorgen

  1. Peter schreef:

    Zoals veel andere zaken, bv de woekerpolis en de bankencrisis, is het geheel zo’n warboel geworden dat niemand weet waar te beginnen en dus de boel maar de boel laat.

  2. Stan de Bakker schreef:

    Geld. En nog eens Geld. En daarna nog meer Geld. Want er is maar een ding in deze wereld wat echt telt, en da’s Geld! Roven, stelen, graaien, manipuleren, kortom het Grote Piramidespel. Bij Wet verboden, maar via banken, farmacie, megabedrijven en niet in de laatste plaats door Beurzen en vooral speculanten, door de meeste regeringen gelegaliseerd. En zie wat het resultaat is… De patient als melkkoe en de klant als koopvee. En daar komen er de komende jaren steeds meer van. De economie gaat gouden tijden tegemoet. En de mensen een zorgelijke.

Reacties zijn gesloten.