Burger kan niet meer tegen zoveel bestuur

De burger kan het niet aan. Die heeft te maken met teveel bestuur. Met Europa, met het Rijk, met provincies en gemeenten, met waterschappen en gemeenschappelijke regelingen, met deelraden, dorpsraden, IOC/NSF, met bonden, met verzekeraars, met woningcorporaties. Ach jong, allemaal bestuur, de burger, Henk en Ingrid of hoe ze ook mogen heten, die kunnen het allemaal niet overzien. Het is allemaal bestuur wat de klok luidt. Maar gelukkig is er de partij van het redelijk alternatief, van de georganiseerde chaos, van neorechts linksliberaal, van D66.

Die zegt nu duidelijk, maar niet echt, dat de burger dat bestuur allemaal niet meer aan kan en dat er het mes in wordt gezet. Gemeenten, halveren die hap. Van 400 nu naar 200 straks. Bestuur dicht bij de burgere, nee, dat roepen we nu niet meer, omdat de burger zoveel bestuur gewoon niet aankan. Wij als politieke partij natuurlijk wel, wij willen veel bestuur, D66 moet overal zijn, maar de burger nee, die niet, die kan dat bestuur echt niet meer overzien en daarom moet er gewoon minder bestuur komen, maar natuurlijk wel meer D66.
Provincies, niet echt meer nodig, alles rond en in de Randstad wordt Randstad, de rest wordt dan – noem het maar landelijk Nederland – waar weinig gebeurt, waar het tempo lager ligt en economisch weinig te verhapstukken valt. Al dat plaateland onder een bestuur, prima, is de burger mee gebaat.

Waterschappen en regiobesturen kunnen vervolgens worden opgeheven en ondergebracht bij de landsdelen.
”We praten nu al decennia over minder bestuur. Nu is het tijd dat we echt een stap vooruit zetten en knopen doorhakken”’, zegt Tweede Kamerlid Gerard Schouw van D66 maandag. Volgens hem kan tot 2017 met deze plannen 700 miljoen euro worden bespaard op het bestuur in Nederland. Op de langere termijn zou dit kunnen oplopen tot meer dan 1 miljard euro per jaar; ofwel 125 euro per huishouden.

Waauw, zoveel besparen op minder bestuur en krijgt die burger dan die 125 euro op een op andere manier uitgekeerd, de bestuurreductiepremie of blijven we dar een beetje vaag over, want als die burger niet direct in zijn portemonnee merkt dat minder bestuur wat overlevert, dan blijft-ie best tevereden met de hoeveelheid bestuur van anno nu hoor D66.

”Nederland is te klein voor zoveel bestuur. Daardoor moeten bestuurders en ambtenaren te veel overleggen en hebben burgers en bedrijven te maken met te veel, soms tegenstrijdige regels. Hierdoor verspillen we elkaars tijd en energie”, zegt Schouw. Ah ja, zeg Schouw zou het dan niet veel logischer zijn om die vele tegenstrijdige regels te verminderen in plaats van het bestuur.
Als er straks veel te weinig bestuurders en ambtenaren te weinig met elkaar overleggen over te veel en tegenstrijdige regels, dan duurt het namelijk nog veel en veel langer voor er in Nederland iets geregeld is, dan ben je dus met minder bestuur nog verder van huis. Maar gaat U vooral door met roepen, met het roepen van ondoordachte dingetjes, het is verkiezingstijd.
Ik neem nog een gratis glaasje kraanwater van Groenlinks.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Burger kan niet meer tegen zoveel bestuur

  1. Petra de Boevere schreef:

    De enigen die beter worden van minder bestuur zijn externe consultants die al die supergrote nieuwe organisaties moeten gaan begeleiden. Bij die consultants begint de crisis ook door te dringen, en die stemmen heel toevallig allemaal heel vaak D’66:-).
    Groter is niet altijd beter en zeker nadelig voor het platteland. En of het goedkoper is is ook nog maar de vraag.

Reacties zijn gesloten.