Terneuzen is de weg kwijt

Het zat er natuurlijk aan te komen dat Terneuzen het Zeeuws-Vlaamse anti-drugsproject Houdgreep om zeep zou helpen. De tijd is er niet meer na om een dergelijk project in de steigers te houden, want laten we wel wezen; Houdgreep stond tegenover het bestuurlijk in de jaren ’90 ingezette gedoogbeleid, dat voorzag in twee coffeeshops, die onder strenge voorwaarden hun bedwelmende waren mochten slijten aan lieden die daar behoefte aan hadden. Houdgreep zou alles hard aanpakken wat daar – met dat beleid – strijdig was en voorwaar dat lukte jaren achtereen. Waar Terneuzen in de jaren ’90 nog een levendige handel in harddrugs kende, het verdween uit de straten dankzij de inzet van het Doubleshot en latere Houdgreepteam.

Inmiddels is er meer verdwenen. Checkpoint, de grootste coffeeshops der Lage Landen werd door justitie aangepakt, Miami bestaat nog, maar in demarche. Door restrictief landelijk beleid is het gedoogbeleid ook in de hoek gekomen waar de klappen vallen. De toeristen worden weliswaar met een wietpas buiten de shops gehouden, maar inmiddels is ook de handel weer de buitenlucht gaan opzoeken en of dat alleen de handel in softe drugsen betreft valt te betwijfelen.

Tot voor kort durfden burgemeesters zelfs nog te zeggen dat het beleid met weitas en restricties werkte, een gewaagde bewering ook al, omdat in wijken, van Heerlen tot hoger en van Terneuzen tot Sas mensen kankerden over een toenemende straathandel. Viel allemaal wel mee, riep ook heer Lonink, burgemeester van Terneuzen. Ik denk dat-ie het in Westdorpe dezer dagen – na de vondst van de vermoorde Michael ten Napel in de Kapittelstraat – niet zal herhalen, daar bewoners van het dijkdorp de mond vol hadden – al maanden – over een heuse handelsplaats bij het voetbalveld. Ik hoor al tijd soortgelijke geluiden over het Schelpenhoekje, over plekken in Axel, parkeerterreinen in Sas en Terneuzen en waar al niet meer.

Maar ja, Terneuzen is als het gaat om het softdrugsbeleid van weleer, de weg kwijt. En nu de gemeentelijke financiën erg krap beginnen te worden is het ook zaak om Houdgreep af te slanken, goedkoper te maken, dat moet kunnen. Of Hulst en Sluis moeten eens over de brug komen, welja het is mooi gedacht, maar zonder realiteitswaarde. Ben benieuwd of de Terneuzense raad, voor december als Houdgreep geëvalueerd moet worden, nog wat extra pecunia wil uittrekken. Zoniet, dan zullen er nog meer Michael ten Napels volgen, dat vrees ik ten zeerste.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Terneuzen is de weg kwijt

  1. guus langeraert schreef:

    Wèèr een sterk stuk !!! Helemaal mee eens !!!

Reacties zijn gesloten.