Jan Scheffers en het modereren met naschrift

Oud-arbeidspastor Jan Scheffers uit Middelburg probeerde vorige week tevergeefs Zeeland te verlossen van het programma Zegt U het maar van Omroep Zeeland. Hij vond het hoog tijd worden dat de Omroep het programma wat zou modereren om het kleine groepje reaguurders dat inmiddels het programma zowat heeft toegeëigend een halt toe te roepen en andere mensen met een mening de kans te bieden iets te zeggen op de radio. Nou, de zachtzinnige denker had het kunnen weten. Een golf van kritiek welde op, laten zoals het is, het is een vrij programma, het is van ons en we laten ons niet tot zwijgen brengen door zo iemand….wat denktie weh..

Ja, Zeikt U maar..eh Zegt U Maar, het had ooit een waarde, in de begintijd, toen er echt nog naar geluisterd werd en mensen echt in discussie traden over wat gebeurd was of stond te gebeuren. Die tijd is geweest en het programma is ook echt verworden tot de azijnbak van Zeeland, waarin slechts een bescheiden groepje op gezette tijden watertrappelt, maar niemand nog neemt het gekrakeel in de ether zo tussen half zes en zes nog serieus. Geen bestuurder ligt er wakker van en dat was ooit wel eens anders.

Hetzelfde valt te denken over de reactiekolommen op de website van de PZC. Hoofdredacteur Peter Jansen vond enige moderatie, zoals met de brievenrubriek van de PZC altijd gewoon goed was, niet nodig. Iedereen kon spuien wat-ie wou en kan dan nog. Jansen meende dat op deze wijze de redactie kon peilen wat er leefde in de samenleving. Maar niet echt.
Bij BN De Stem zijn ze inmiddels een stuk wijzer geworden. Het anonieme gescheld en gekanker is daar gebannen. Voortaan wil de redactie weten wie wat inzendt en wordt er geen naam en adres in het contactformulier gezet, dan verschijnt de reactie niet op de site. Simpel als wat en wat gebeurt.
De vuilnis verdwijnt, de kolommen worden verschoond en mensen houden zich bij de topics.
Ook bij andere regionale bladen is de opschoonoperatie gaande en wellicht doen de Zeeuwse media er goed aan te volgen.
Ook al, omdat mensen, instellingen en organisaties in toenemende mate in het geweer treden tegen onwelgevallige uitlatingen op internet, op websites. En met succes. Als de PZC op de eigen website mensen laten tieren, razen en beledigen is nog altijd de eigenaar van dat podium verantwoordelijk voor plaatsing. Een beetje modereren kan geen kwaad en maakt de krant weer van een viswijf een beetje een meneer.
Bovendien voorkomt het problemen met het Meldpunt Discriminatie Inetrent en het OM.
Maar ja, je moet dan als Jan Scheffers eerst gaan uitleggen wat modereren betekent en dat is met deze groep lieden onbegonnen werk….

Naschrift:Jan Scheffers (1936), voormalig industriepastor in Zeeland, is vrijdag 26 januari 2013 na een ziekbed overleden. Dat is zondag meegedeeld door Franciscaanse Beweging. Zaterdag 2 februari wordt een afscheidsdienst gehouden op de algemene begraafplaats Middelburg. Aanvang 12.00 uur.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Jan Scheffers en het modereren met naschrift

Reacties zijn gesloten.