Truc mislukt, hoofddoek weg

Zomaar een berichtje op teletekst van Omroep Zeeland:”In een winkel in Hulst heeft een vrouw woensdagmiddag geprobeerd met een wisseltruc geld te telen. De vrouw van ongeveer 35 jaar, met een hoofddoek, kocht in een kleinigheid (foute zinsconstructie is van Omroep Zeeland) en betaalde met 50 euro. Nadat ze het wisselgeld had gekregen, zei ze dat de cassière eenvergissing maakte en eiste dat er meer wisselgeld moest worden betaald. Ook andere vrouwen bemoeiden zich ermee, waarna de cassière dreigde de politie te bellen. De vrouwen verlieten toen de winkel.”

Ik heb grote moeite met dit soort berichten. Te beginnen met de bekopping ‘Geldwisseltruc mislukt in Hulst’. Uit het hele bericht blijkt mij niets van een truc. De vrouw kan best gedacht hebben dat zij te weinig terug kreeg van de kassadame en gewoon gevraagd hebben om het -in haar optiek – resterende geldbedrag. De cassière kan – het bericht volgend – ook gewoon een fout hebben gemaakt. Dat er dan wat discussie ontstaat om een kassabonnetje en dat anderen zich daar ook nog eens met gaan bemoeien is in winkels niet abnormaal te noemen. Van boosaardig handelen is mij nog niets gebleken. Wat me verder volstrekt irrelevant lijkt is de toevoeging – met een hoofddoek -. Is dat van belang of slechts opgenomen in het bericht om te duiden dat we hier van doen hebben met niet-autochtonen. als het laatste het geval is vind ik het kwalijk.
Vervolgens vraag ik me af waarom dit bericht de beeldbuis heeft gehaald. Er is geen aangifte gedaan bij de politie, er is verder niets vervreemd en er is eigenlijk – om een incidentje aan de kassa dus, niets gebeurd. Het ware beter geweest dat er ook geen bericht was gemaakt.
Of een bericht met een iets nadere strekking, zoals collega’s van de PZC dit deden:
“De politie waarschuwt ondernemers voor oplichters in Hulst. Woensdagmiddag probeerde een vrouw bij een ondernemer aan het Stationsplein geld afhandig te maken. De vrouw, ongeveer 35 à 40 jaar, met hoofddoek, kocht een kleinigheid en betaalde met 50 euro.Nadat zij het wisselgeld had ontvangen deed alsof er een vergissing door de caissière was gemaakt en eiste zij dat er meer wisselgeld moest worden betaald. Op dat moment werd de druk opgevoerd doordat andere vrouwen stampij begonnen te maken bij de kassa. Doordat de caissière zei de politie te gaan bellen, mislukte de truc en verlieten de vrouwen gehaast de winkel. In Hulst zijn de afgelopen weken al meerdere meldingen gedaan van deze wisseltruc.”
In dit geval waarschuwt de politie voor oplichting, wordt er gewag gemaakt van eerdere incidenten en is de boodschap duidelijk. Let op.
Het hoofddoekje blijft evenwel ook hier een saillant gegeven.
Jammer genoeg werd dezelfde dag in Hulst een supermarktje overvallen door een malloot met steekwapen en een capuchon!

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.