Laat de Belgen tot ons komen….

“Wie kiest voor wonen in Zeeuws-Vlaanderen hoeft geen compromissen te maken.” Met deze kreet gaan de Zeeuws-Vlaamse huizenboeren vanaf vandaag de Vlaamse markt veroveren om Zuiderburen en masse geïnteresseerd te krijgen voor een emigratie naar het stukje Nederland aan de Scheldeoever. Zeeuws-Vlaanderen heeft een prima woonklimaat, ligt vlakbij de Vlaamse zustersteden Gent-BRugge-Antwerpen en heeft bovendien honderden huizen in alle prijsklassen in de verkoop staan tegen concurrerende prijzen. Dat is het verhaal, daarmee moeten onze Vlaamse vrienden gelokt worden. Een speciale website -zeeuws-vlaanderen.be- een aantal afschuwelijk lelijke borden bij de grensovergangen en een gerichte promotiecampagne in de Vlaamse media worden ingezet om de Vlamingen in beweging te zetten. Of dat lukken zal? Ik heb mijn twijfels.

Maar goed, aangezien de makelaars en hypotheekverstrekkers de taskforce UwNieuweToekomst al tot hun exclusieve vehicle hebben gemaakt – wat in mijn ogen al aanleiding voor de politiek moet zijn om er uit te stappen – zullen we deze campagne maar beschouwen als een logisch vervolg op het standje Zeeuws-Vlaanderen op de jaarlijkse migratiebeurs in Houten. Want daar is inmiddels de nieuwigheid en het bijzondere wel af. Nu mogen de taskforceleden wel beweren dat elke beurs Zeeuws-Vlaanderen 50 nieuwe inwoners opleverde, ik durf daar met net zoveel gemak tegenover stellen dat elke beursgang 250 vertrekkers opleverde.
De makelaars hebben hun campagne overigens prima voorbereid met berichten in Nederlandse en Vlaamse media over de overweldigende belangstelling van Belgische huizenkopers in Zeeuws-Vlaanderen, die door die media – zonder bewijslast of zonder iets te controleren – gewoonweg lukraak werden overgenomen.

En wel, nu de Vlamingen weten dat een huis kopen in Zeeuws-Vlaanderen interessant kan zijn, let wel kan zijn, is de tijd rijp geworden om zware middelen in te zetten om het reeds beweerde ook te bewerkstelligen. Want laat ons wel wezen, bij het kadaster en het CBS weten ze niets van een toevlucht van Belgen zoals de huizenboeren beweren. Alleen – en dat is een feit – zijn Belgen de laatste tijd wel nadrukkelijk aan het kopen geslagen in de recreatiesferen aan de kust. De rol van de Compagnie Het Zoute in Cadzand-Bad heeft daar zeker zijn weerslag gehad.
Voor de Vlamingen die de grens mog niet zijn over getrokken, in België wonen en in Nederland werken is er overigens goed nieuws. Die hoeven niet per sé aan emigreren te denken. Novum meldde vorige week het volgende:
Grensarbeiders kunnen hypotheekrente aftrekken
Mensen die over de grens wonen maar wel negentig procent of meer van hun inkomen in Nederland verdienen, hebben voortaan net zo veel recht op de hypotheekrenteaftrek als inwoners van Nederland. Dat besluit heeft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) donderdag naar buiten gebracht.
“Dit brengt voor met name grensarbeiders rechtszekerheid en een vereenvoudiging”, schrijft het ministerie. In Nederland was het al zo dat buitenlandse belastingplichtigen de keuze konden maken voor de Nederlandse hypotheekrenteaftrek. Dat kan later echter teruggenomen worden als sprake is van een negatief buitenlands inkomen. Met de nieuwe maatregelen kan de aftrek later niet worden teruggenomen. De maatregel komt voort uit een besluit van het Europese Hof, die EU-landen verplicht aftrekposten zoals voor de hypotheekrente open te stellen voor mensen die een groot deel van hun inkomen in dat land verdienen.

Een beetje vervelend dat zo’n staatssecretaris net met zo’n regeling komt als je net als regionale makelaars en hypotheekverstrekkers weifelende Belgen net dat laatste zetje (In Nederland is er meer hypotheekaftrek) wil geven.
Hoe het ook zij, de makelaars mogen wat mij betreft de Belgen gaan bewerken om hun eigen verkopen veilig te stellen, de werkgelegenheid op peil te houden en als het even kan wat nieuwe Zeeuws-Vlamingen te werven.
Maar dat neemt niet weg dat ik die borden lelijk mag vinden…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.