Een grote kleine man minder..

Zeeland nam vandaag in Yerseke afscheid van Huib Eversdijk die donderdag op 78-jarige leeftijd overleed. Ik hoop dat de herdenkingsdienst mooi verliep en dat de naam van de oud-CDA senator en kamerlid vaak genoemd werd, want Huubje hield daarvan. Van aandacht, van zo nu en dan een egostreling te krijgen. Ik gun het de man ook wel, want – hoewel we elkaar niet lagen – onderken ik dat hij veel voor Zeeland heeft betekend en willen betekenen.

Eversdijk begon zijn politieke carrière in 1970 in Borsele, als raadslid voor de CHU. Drie jaar later werd hij Statenlid en in 1977 kwam hij als CHU-er in de CDA-Tweede Kamerfractie en werd woordvoerder verkeer en waterstaat en ruimtelijke ordening. Hij werd vervolgens fractiesecretaris en vicefractievoorzitter en ondervoorzitter van de Tweede Kamer. Hij leidde onder andere een onderzoekscommissie naar de visfraudeaffaire. In de periode 1991-2003 was Eversdijk Eerste Kamerlid en onder meer voorzitter van de commissie voor Europese zaken. In 2002 ging hij terug de Zeeuwse politiek in en werd raadslid in Reimerswaal. Die functie heeft hij vervuld tot 2006. Daarnaast was hij jarenlang als dijkgraaf actief aan weerszijden van de Westerschelde. Een staat van dienst om prat op te gaan.

Als aankomend onderwijzer trof ik Eversdijk aan op de Rijkspedagogische Academie waar hij docent was. Eversdijk gaf les – of althans moest dat doen – in mijn favoriete vak, aardrijkskunde, maar liet dat na,. Had andere belangrijkere dingen aan zijn hoofd, de aankomende verkiezingen (in 1977) waar hij als Zeeuwse CDA-kandidaat aan deelnam. Ik herinner me dat Eversdijk zijn lessen gebruikte voor propagandadoeleinden en stelde dat niet op prijs en zei hem dat ook. Nu zei ik wel meer in die tijd, maar Huubje kon dat niet waarderen, stuurde me de klas uit en wilde me – zolang hij nog op de kweekschool zat – niet meer tegenkomen. “Ik kom je nog wel eens tegen bij een sollicitatiegesprek”, riep hij me boos na toen ik tierend het klaslokaal verliet.
Jaren later en vele jaren achtereen kwam ik Huib Eversdijk tegen. Hij in de rol van politicus, bestuurder, dijkgraaf of Zeeuws geweten. Ik in de mijne als journalist. De eerste keer was Hulst waar Eversdijk een spreekbeurt moest verzorgen, maar geen stem had, maar wel aanwezig was en zijn speech door een ander liet voorlezen. Het was een raar bericht dat ik toen publiceerde over een spreker die niets kon zeggen, maar wel veel liet mededelen.
Eversdijk was ook een man die je als verslaggever soms moest bellen – de hoofdredacteur gelastte dat – omdat hij iets kwijt wilde, maar dan mocht aan dat iets zijn naam niet worden verbonden. En ik deed dat dan, maar veel schokkends leverde dat nooit op. Met de jaren verbeterde de verstandhouding tussen Huib en mezelve. Simpelweg, omdat ik besefte dat de man een geslepen, handige bestuurder was met een groot netwerk en grote bestuurlijke capaciteiten. De manier waarop Eversdijk een moeilijke waterschapsfusie in Zeeuws-Vlaanderen dirigeerde was verbazingwekkend. Hij kreeg met veel en veel praten – en dat kon ie – vrijwel alle neuzen in een richting. Dat hebben nog niet veel bestuurders in Zeeuws-Vlaanderen voor elkaar gekregen, Huubje deed het, maar Huubje doet het nu niet meer.
Zeeland moet het met een grote kleine man minder doen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Een grote kleine man minder..

  1. drs Jan Griese schreef:

    Geachte heer Gremberghe, Ik las met aandacht en interesse uw artikel over dhr Huib Eversdijk . Evenals in Wikepedia schrijft u niets over zijn baan als Voorzitter van de Commissie Deskundigen Vliegtuiggeluid II (De opvolger van oud Vz CDV I Prof Ir Berkhout. TU Delft . ) Vanaf ca 2003 t/m 2006 . Zijn CDA was altijd (te) sterk Pro groei van Schiphol geweest -en liet niet na, dat via vele manipulaties te regelen. Zo niet Eversdijk . Met zijn CDV II concludeerde hij in 2006 : De overgang van de PKB 1995 was NIET gelijkwaardig aan het nieuwe stelsel van 2003 . In 2006 Er dienden 95 Handhavingspunten bij te komen .. Het Kabinet had een probleem. Dame oud CDA min Carla Peijs , nb demissionair stelde ene Hans Alders aan, die het met de regio zou moeten oplossen. Het Eindrapport van CDV Eversdijk belandde in de bekende diepe lade.. ! Hoewel Eversdijk natuurlijk al in zijn nadagen was, en niet zo veel meer te vrezen had ivm zijncarriere , had hij niettemin de Moed tot een integer besluit te komen. Waarvan acte ! met vr groet, drs Jan Griese Vz Stichting SWAB Amstelveen /Buitenveldert Tel 0297-582336

  2. Peter Urbanus schreef:

    Gedurende mijn nu bijna 20 jarige journalistieke carrière heb ik de man een of twee keer geïnterviewd. Dan werd je bij hem thuis uitgenodigd, in de buurt van Rilland. Ik ben de naam van dat buurtschap vergeten.

    Een belevenis, dat wel. Politiek gezien was ik het niet altijd met hem eens, maar hij kon over heel veel zaken meepraten.

Reacties zijn gesloten.