De humor van Jan Frans Mulder met PS

In de week dat de politie Zeeland zijn jaarcijfers presenteerde en o zo blij was over de eigen prestaties – de Zeeuwen voelen zich veiliger – raast er een ware criminele storm over de Zeeuwse eilanden. Overvallen op Chinese restaurants, schiet-en steekpartijen, straatroven, dames met babbeltrucjes en inbraken. De wijkagent komt terug, meldt de Hermandad met gepaste trots, alsof die eenzame strijder tegen het kwaad op zijn crossfiets (of worden het weer door de gemeenten betaalde scooters – kan keren.

Welnee, Zeeland gaat mee in de vaart der volkeren en krijgt het geweld en het kwaad dat bij die vooruitgang hoort.
Je zou verwachten dat de heren dames die iets over de politie te zeggen hebben wensen uitspreken om vooral deze criminele uitwassen aan banen te leggen, beter te bestrijden of liever zien te voorkomen, maar nee, in respons op een zedenzaak in Westkapelle waar ene Joost jarenlang aan zijn gerief kwam bij jongens, maakt de burgemeester van Veere zich vooral druk om de imagoschade die het dorp – onterecht – heeft opgelopen. Nou ja, hij mag zich daarover druk maken, maar mijn prioriteiten zouden als openbaar bestuurder anders liggen.
Maar het kan nog gekker.
Terwijl geen enkele Chinese restauranthouder in de provincie zich meer veilig waant en worstelt met de vraag “Wanneer is mijn zaak aan de beurt?” twitter de burgemeester van het Bourgondische Hulst er olijk op los. Jan Frans Mulder meldt via de sociale mediakanalen: “Nu al dlie overvallen op Slineese lestaulants in Zeeland. Hoop dat die lale overvaller snel in z’n klaag gelepen wordt…niet sambalb(l)ij!”
Het zal wel humor wezen, maar ik kan er niet om lachen.
PS
Maandag in het verloop van de dag bleek dat er meer mensen niet om Mulders oprisping konden lachen. Nadat eerst Omroep Zeeland en de PZC met een itempje over het Hulster lachekontje kwamen was er vervolgens geen houden meer aan. Jan Frans haalde alle landelijke dagbladen, het NOS journaal en zelfs het ZAP-nieuws van Pauw en Witteman. De Commissaris van de Koningin in Zeeland, Karla Peijs, liet weten “not amused” te zijn om Mulders Chinezentweet (hoe je het ook draait of keert een discriminerende opemrking) en zei het er nog eens met hem over te zullen hebben. Nu verwacht ik daar weinig van, de voorzitter van de Hulster raad van Elf zal er ook niet wakker van liggen. Al hoewel, maandagavond laat bereikte mij toch berichten uit het verre Ossenisse (waar Jan Frans Ondergedoken zat) dat de Hulster burgervader – die ’s middags nog mooi op tv gezegd had zich van geen kwaad bewsut te zijn geweest – angstvallig vaak op zijn smartphone zat te kijken en zich niet boven Jan voelde. Het is ook niet makkelijk voor een man die zichzelf presenteerde als een immer olijke schizofreen, die als persoon twittert en niet als burgemeester, maar in zijn twitterprofiel weer wel meldt dat-ie burgemeester van Hulst is. De vraag draait echter niet om wie in welke hoedanigheid heeft getwitterd, maar wat er aan de mediakanalen prijs is gegeven en in welke context. Had ik zo’n dommigheid begaan, dan had ik welgemeende excuses aangeboden. Da’s al.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

11 reacties op De humor van Jan Frans Mulder met PS

 1. Gerda Linssen schreef:

  Het onderzoek over de tevredenheid met de politie valt te bezien in de context van de omgeving. Als onderdeel van een systeem en met het ontbreken van “over de dijken kijken” is het slecht vergelijken. Je weet niet beter. Zo bleek uit de verhalen van incest slachtoffers, dat men niet beter wist of dit gebeurde in elk gezin. Als hulpverlener hebben kritische vragen in intervisie en supervisie de functie om het ingezogen raken in een systeem te voorkomen. Remco Campert’s slotopmerking in “Verzet ” is ….”Jezelf een vraag stellen en dan die vraag aan een ander stellen”. Vragen stellen is ongebruikelijk tot ongewenst in gesloten en semi-gesloten systemen. De vraag waarom in Westkapelle slechts 25 mannen op een bijeenkomst zijn…..Waarom er geen taak lag voor signalering en bescherming van alle kinderen? Zo wil ik de Terneuzense wijkagenten vragen waarom zij geen vragen beantwoorden i.t.t. Politie agenten in andere regio’s. Wil ik ze vragen waarom ze zich in de Terneuzense Nieuwsbrief als sociaal werker profileren terwijl er genoeg politiewerk blijft liggen en er voldoende social work gefinancierd wordt.
  Het lijkt op de jaren zeventig in Limburg en Brabant …waarin de Gezinszorg de maatschappelijk werker uithing, omdat praten leuker was dan poetsen. Of de Politie nog de maatschappelijk werker speelde, omdat de redder uithangen gemakkelijk scoort.
  Ook het tevredenheidsonderzoek van Politie Zeeland dient vanuit een ander en breder perspectief dan het Zeeuwse te bezien. Gelukkig komt er Politie NL, iets waarop ik me met anderen zeer verheug.

 2. Nicky schreef:

  Met zulke uitspraken kom je alleen in Nederland nog mee weg.. In Engeland kan je gelijk af treden, of publiekelijk je excuses aanbieden en hopen dat je nog een ronde mee mag doen in de elections.. Wat een domme man.

  http://hackneycitizen.co.uk/2012/01/05/hackney-mp-diane-abbott-apologises-twitter-race-comments/

 3. Liesbeth de Bruijn schreef:

  Mijn tenen krulden toen ik die tweet las. En niet van het lachen.

 4. Tom Aarts schreef:

  Dat moet toch heerlijk zijn om van een mug een olifant te kunnen maken, deze kunst der magie heb ik nog steeds niet onder de knie. Misschien ontgaat me het doel van deze door Nostradamus aan de onderwereld toegedichte eigenschappen. Het zal ongetwijfeld dienen ter leesvermaak want een ander en meer realistisch doel ontwaart me niet. Nog geen blogbericht heb ik kunnen ontdekken die de oplopende overvalcriminaliteit aan de orde stelt, en niet alleen hier hoor maar nergens op de door mij bezochte sites, maar o wee als een politieker, met nog een greintje carnaval in zijn haar een opmerking plaatst zoals gedaan dan hoort het bij het moderne blogchique om er gelijk en massaal overheen te denderen. En zoals ik lees zelfs te dreigen met opstappen…………

 5. Nicky schreef:

  Het lijkt er op dat een groot deel van de oudere generatie het hele doel van sociale media nog niet goed begrijpt. Neem in dit geval Twitter, dit is een online outlet om gratis en direct je boodschap met heel veel mensen te kunnen delen. Het doel is tweezijdig, aan de ene kant wil je aandacht voor jouw boodschap, aan de andere kant interactie, of beter nog een reactie, van je volgers.
  Als een politicus, nota bene onder eigen naam, een ongepast of ronduit racistisch bericht plaatst, dan is dat niet alleen onvoorzichtig en dom, maar het is schokkend dat dan verbaasd gereageerd wordt op de repercussie.
  Mulder had in dit geval een directe reactie moeten anticiperen, en hij wordt nu terecht op zijn plaats gezet voor zijn uitspraak.

  Let maar eens op Geert Wilders, hij doet vrijwel hetzelfde maar in de vorm van een becalculeerde controversiele uitspraak en hoopt een slag te slaan met een groot aantal reacties. (Laat het duidelijk zijn dat ik Mulder en Wilders niet inhoudelijk vergelijk, maar hun gebruik van sociale media).

  Conclusie, als je niet weet hoe een platform als twitter in je voordeel kan werken, gebruik het dan niet. Of doe een cursus. En wat mij betreft is geen smoes is nog altijd beter dan een slechte smoes.Ik was nog in de carnavalssfeer? Het was maar een grapje? Really…?

 6. anoniem schreef:

  Wat kunnen mensen toch moeilijk doen om zo iets kleins.
  Blijkbaar gaat het heel goed in Nederland als zo iets als dit het nieuws al kan behalen!
  Een beetje flauw al die overdreven reacties, mensen die hem kennen weten beter, de rest weet niet waar ze het over hebben.

 7. Tom schreef:

  Geef mij maar iemand die af en toe iets pittigs roept en misschien zelfs over het randje gaat, dan een azijnpisser die van iedere scheet een donderslag maakt. Get a life!

 8. Tom Aarts schreef:

  Beste Conny, daar zeg je een waar woord, het was dom ( of te wel niet slim) maar dat geeft toch geen reden om als moraalridders bv in de PZC tot uitmelkenstoe dit onderwerp op te blazen tot proporties die het niet verdiend. Dan zijn er nog wel onderdelen die meer aandacht vragen maar om fragwurdige redenen niet durven worden aangeroerd.

 9. Stan de Bakker schreef:

  Beste mensen, het gaat er niet om of het “dom” was of “leuk”, “azijnpijp” of “lachebek”. Het gaat erom dat dit door een burgemeester wordt gedaan, hoofd van politie en veiligheid, 24 uur lang. Als je die functie hebt, dien je je ook iets te realiseren. Voor zover ik hem ken, is het een aimabel mens met de nodige humor en dat kun je van de meeste in dit genre niet zeggen. Maar om dit via Twitter op deze manier wereldkundig te maken? ‘k Zou er toch even over moeten denken. Want stel: ik ga naar China, probeer daar met veel moeite de taal eigen te worden wat nooit helemaal lukt, werk me vervolgens te pletter en wordt dan overvallen… Op het nieuws daar hoor ik dat een hotemetoot mijn gebrekkig Nederlands misbruikt om daar grapsgewijs over te berichten. Leuk? ‘Kweenie…

 10. Tom Aarts schreef:

  http://www.pzc.nl/specials/columns/maikel-harte/10677796/Reactie.ece
  In de PZC van zaterdag wordt, notabene door een jurist, opgeroepen tot het plegen van een geweldsdelict tegen een burgemeester van een Zeeuws-Vlaamse stad na een door hem inderdaad niet te slimme tweet. Daar ben je toen, tot vervelens toe en herhaaldelijk uitgebreid tegen tekeer gegaan. Dat recht heb je en is voor mij oog geen probleem wel verbaasd het me dat het nu oorverdovend stil is op deze blog en op Fb. Is dat omdat het een uitspraak van een oud collega is die wel zoiets mag zeggen !!??

Reacties zijn gesloten.