Zeeland houdt een belastingkantoor(tje)

Sinds er een Zeeuwse lobbyist in Den Haag zijn raakt Zeeland de ene na de andere rijksinstelling kwijt, maar houzee, er blijft een belastingkantoor. Eén. En waar dat bureel komt valt nog te bezien. Lobbywerk van mevrouw Peijs en honderden belastinginspecteurs!!!!??? hebben ervoor gezorgd dat Zeeland een eigen rijks fiscale dienst houdt. Bijdschap alom? Ik dacht het niet, want als de Zeeuw een dienst niet mot, dan is het deze wel.

Komt nog bij dat het gros van de mensen zelden fysiek aanwezig moet zijn bij de inspectie. Particulieren genieten nog amper van fiscale regelingen, want voor Jan met de Pet en vele anderen, bestaan die gewoonweg niet meer. Een keer per jaar een beetje rekenen en hupla, daar gaat de aangifte. En het gros van de ondernemers die verwerken hun fiscale verplichtingen maandelijks, dan wel per kwartaal via digitale weg of laten dat door gekwalificeerde bureaus. Als er dan een probleempje opduikt, handelen die het meestal ook nog digitaal of telefonisch af.
Ik wil maar zeggen, wie komt er nog – op de medewerkers zelf na – nog bij de Belastingdienst over de vloer? Bijkans geen mens.
En de digitaliseringsslag gaat verder, nog veel verder.
Nee, wat mij betreft mag die dienst ook gerust in Breda gaan zitten of Rotterdam.
Voor die enkele keer in mijn leven dat ik er wellicht moet zijn maal ik niet om wat kilometers.
Bovendien Middelburg of Breda, zoveel maakt dat in afstand nu ook weer niet uit.
En ja de werkgelegenheid dan?
Tja, die blijft dus nu in Zeeland.
Maar om hoeveel banen gaat het dan?
Hoeveel verdwijnen er per saldo?
Hoeveel zullen er – als de digitalisering doorgaat – uiteindelijk nog in Zeeland werken?
Die vragen had ik in de berichten liever beantwoord gezien, maar ja, er is niet om gevraagd.
We houden per slot van rekening een kantoor in Zeeland (een heel kleintje, denk ik).

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Zeeland houdt een belastingkantoor(tje)

  1. Conny,
    De discussie is tot nu toe gevoerd vanuit het oogpunt van werkgelegenheid niet vanuit de belastingplichtige, zoals jij doet. Die heeft z’n weg via internet allang gevonden en is er blij mee.
    Het gaat dus om de werkgelegenheid en die zit in een aangifteverwerkingsfabriek: die zal zeker niet in Zeeland komen; het gebouw in Breda staat er al een tijdje. Wat er in Zeeland komt is een zogenaamde frontoffice, d.w.z. een paar medewerkers die op een locatie een belastingplichtige te woord kunnen staan. Daar word ik niet opgewonden van.
    Waar het om gaat – en er zijn tot op heden geen bestuurders die daar gevoel bij hebben – is dat een verwerkingsfabriek; in casu de Belastingdienst, waar medewerkers op zichtafstand van de chef zitten, een volstrekt achterhaald concept is. Met behulp van ICT is dat absoluut niet meer nodig en daarmee zou je best Zeeuws Vlamingen aan het werk kunnen houden zonder ze dagelijks aan te laten schuiven richting Breda. Zolang men dat niet kan bevatten, kunnen jij en ik verder geen discussie voeren met wie dan ook.

    Waarom je de Zeeuwse lobbyist er nog bij haalt is me een raadsel, want die man doet niets anders dan wat de bestuurders vragen. En juist dat stelt teleur

Reacties zijn gesloten.