Het Baueroproer te Hulst

Het promotieconcert van Franske Bauer, de in Nederland wereldberoemde smartlappenkoning, in Hulst is volledig uit de hand gelopen. Een gigantische massa was volgens de krant van Wakker Nederland afgereisd naar het Zeeuws-Vlaamse dorpje aan de Vlaamse Zeeuwse grens om het idool van velen in levende lijve te aanschouwen. Het weinig verwende publiek bleef maar komen, waardoor het podium waarop Frans (met haar) zijn kunstje vertoonde bijkans instortte. De sterzanger slaagde er met moeite in om met name de hongerige vrouwen van middelbare leeftijd die telkenmale het podium beklommen om hem te betasten van het lijf te slaan.

Frans, gewoon in extase, bleef de sterren van de hemelen zingen. Het korte optreden verwerd daardoor tot een concert van uren, waarvoor de lokale autoriteiten edoch geen vergunning hadden verleend. Een inderhaast opgetrommeld kohort ME’ers werd ingezet om de markt van het dorpje schoon te vegen. Het podium werd door gemeentewerkers in ijltempo opgebroken.
De slagerkoning moest onder politiebegeleiding het plaatsje worden uitgeleid. Het bleef nog erg lang onrustig binnen en buiten de poorten van het nietige Hulst. In totaal werden 167 Bauer-fans aangehouden. ze hadden zich geërgerd aan Dean Saunders, die voor Frans veel te lang de aandacht had opgeëist.
De Telegraaf maakte ervan: “AMSTERDAM – Een signeersessie van Frans Bauer is zondagmiddag volledig uit de hand gelopen. De populaire zanger veroorzaakte een stormloop van fans in het Zeeuws-Vlaamse dorpje Hulst.D it meldt Omroep Brabant. Frans wilde zijn nieuwe cd onder de aandacht brengen door middel van een kort promotieconcert. Aandacht was er volop, duizenden mensen kwamen op het optreden en de daaropvolgende signeersessie van Frans en Dean Saunders af.Fans bleven toestromen en er was slechts een vergunning verleend tot half drie. Rond vier uur greep de politie in en werd er een einde gemaakt aan de oproer.”
Oproer, dorpje, politie-ingrijpen. In werkelijkheid waren er honderden mensen die genoten van een kortstondig optreden van twee artiesten dat iets te lang duurde dan de termijn waarvoor de gemeente vergunning had verleend. BOA-medewerkers wezen slechts de organisatoren op het laatste. Niet meer, niet minder.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.