De Aardenburgse lijdensweg van Christus

De Matthaus Passie in Aardenburg staat op de tocht. Het dagelijks bestuur van Sluis heeft besloten om met ingang van volgend jaar de subsidie aan het Aardenburgse Bach-comité helemaal in te trekken. Sluis heeft derhalve geen cent meer over voor de lijdensweg van Christus en dat is jammer. Sinds 1954 werd jaarlijks in Aardenburg Bachs passiespel opgevoerd. De Aardenburgse versie staat internationaal gezien in hoog aanzien. Na Naarden geldt de Aardenburgse Matthaus als de belangrijkste in de Lage Landen.

Als ik Rinus Meeusen van het Festival van Zeeuws-Vlaanderen was zou ik – nu het voortbestaan van dat muziekevenement op de tocht staat – in de telefoon klimmen om te proberen het Bach-comité over te halen om de uitvoering dan maar jaarlijks te laten uitvoeren onder de festivalvlag. Rinus had de voorbije weken de best bezochte festivalmaand in jaren, dus die zal best nog wel een beetje revenuen hebben om het Bachcomité uit de kosten te halen.
Of, als ik Jan Frans Mulder, burgemeester van Hulst, was dan zou ik een poging wagen om de Matthaus te laten verkassen van de Aardenburgse Sint Baafs naar de Hulster basiliek. Een muzikale lijdensweg die jaarlijks meer dan 1200 bezoekers trekt van overal is natuurlijk een aardig douceurtje voor de promotie van een stad in de problemen. Komt nog bij dat al die bezoekers ook nog eens met zijn allen een kwart miljoen euro op zo’n dag in de streek uitgeven en dat is mooi meegenomen, toch zeker als Sluis het niet meer moet…
Nee, als ik de burgemeester van Maldegem was, dan zou ik de jaarlijkse donatie aan het evenement gelijk verdubbelen en het comité nadrukkelijk verzoeken om alles onder Maldegemse vlag te laten plaatsvinden, dat moet kunnen.
Nee, als ik het bestuur van Sluis was, dan zou ik me schamen.
Diep.

Stichting Bach Comité Aardenburg is een campagne begonnen om de Matthaus te redden.
Hieronder wat meer over de ins en outs.
“Burgemeester en wethouders van Sluis zijn voornemens de jaarlijkse subsidie aan stichting Bach-Comité Aardenburg volledig te schrappen. Hiermee komt het voortbestaan van een jarenlange traditie in Aardenburg op de tocht te staan.

De gemeentelijke subsidie aan de stichting is nodig om de jaarlijkse Matthäus-Passion in Aardenburg – landelijk gezien na Naarden de belangrijkste Matthäus-uitvoering in de Lage Landen – te organiseren.

Wij, het bestuur van de stichting Bach-Comité Aardenburg heeft met verbijstering kennis genomen van het bezuinigingsvoorstel en zal dinsdag 25 oktober tijdens de vergadering van de commissie Samenleving gebruik maken van het inspreekrecht om het belang van de Matthäus-traditie voor de regio helder te maken.

Op 3 november volgt een definitief besluit over de subsidie aan het Bach-Comité.
Daarom vragen wij u om steun te betuigen voor behoud van de Aardenburgse Matthäus-Passion traditie.
De steunbetuigingen zullen wij op 3 november overhandigen aan het College van Gemeente Sluis.
http://www.bachcomite.nl

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op De Aardenburgse lijdensweg van Christus

 1. William Gijsel schreef:

  In kadernota 2012-2015 zijn voor de Mattheus Passion volgende subsidie- bedragen opgenomen:
  2010 -3000,euro
  2011- 2000 euro
  2012-2o15 elk jaar 2000 euro.
  Conny, jouw artikel is dus gebaseerd op voor ’n deel verkeerde informatie.
  Niettemin. Als Aardenburg de cultuurstad van de gemeente Sluis is,dan mag
  het College zich inderdaad schamen over de voorgestelde kortingen.
  Een ijverige ambtenaar heeft het Bach commité verkeerd geinformeerd.

  • van Gremberghe schreef:

   Beste William,
   Mijn artikel is gebaseerd op een schrijven van de gemeente Sluis aan de stichting Bachcomité Aardenburg waarin gemeld wordt dat de subsidie volledig wordt ingetrokken. Het stichtingsbestuur heeft geen kadernota gezien of gekregen.Ook van een afbouw is geen melding gemaakt . De communicatie tussen gemeente en stichtingsbestuur was klaarblijkelijk niet zoals het hoort.

 2. William Gijsel schreef:

  Hallo Conny,
  Gisteren heb ik gereageerd op de “De Aardenburgse lijdensweg van Christus.”
  Jouw artikel zou gebaseerd zijn op (deels) verkeerde informatie. Dacht ik.
  Vandaag moet ik je melden dat de gegevens waar je vanuit ging wel degelijk juist zijn.
  Intussen zijn we op de hoogte gesteld van het feit dat de cijfers in de kadernota niet kloppen.
  Kwam ik gisteravond tijdens commissievergadering” middelen “achter.
  Komt dus hier op neer dat het Sluisse College de subsidiekraan van het grootste muziekevenement dicht wil draaien. Onbegrijpelijk.
  Ik kon niet nalaten je dit te melden.

Reacties zijn gesloten.