De huizenmarkt en het gehoera

Het Centraal Bureau der Statistieken meldde de voorbije week dat in ons land de huizenprijzen de voorbije drie jaar zijn gedaald, maar in Zeeuws-Vlaanderen niet. Dat statistische feitje was voor een aantal makelaars bezuiden de Westerschelde aanleiding om in krant en op de omroep een hoerastemming te proclameren over de regionale huizenmarkt, die echter niets met de werkelijkheid van doen heeft. Ze maakten zelfs gewag van een instroom van Belgen.

En lezer mijn, hebt U al nieuwe Vlaamse buren erbij gekregen. Ik denk van niet. Dat betekent evenzo dat uw oude buren – die hun woning al 37 maanden of meer in de verkoop hebben nog steeds op hun zelfde stekkie wonen. Net zoals al die anderen die al tijden gevangenen zijn van hun eigen hypotheek.

Het enthousiasme van de huisjesboeren is volstrekt misplaatst. Als zij de prijzen zo lekker hoog – overigens gemiddeld nog de laagste in Nederland – houden, dan zijn zij direct verantwoordelijk voor het volledig vastzitten van de regionale woningmarkt. Deskundigen hebben de voorbije weken – als het ging om die woningmarkt – duidelijk aangegeven dat de prijzen in Nederland, dus ook bezuiden de Wester, veel en veel te hoog liggen. Prijsdalingen tot twintig procent, wellicht oplopend tot dertig, zullen de markt pas weer in beweging kunnen krijgen en die hypotheekrenteaftrek, nou ja, die zal moeten worden afgebouwd om de normalisatie van de markt binnen zeven, acht jaar te kunnen bewerkstelligen. Dat is de realiteit vandaag de dag, niet dat geleuter over Zeeuws-Vlaanderen als wit raafje, dat is dom en kortzichtig, makelaarsgeleuter, een verkooppraatje….

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op De huizenmarkt en het gehoera

 1. Ook het kadaster zegt dat de huizenprijzen zijn gestegen in Z-V. Het kan natuurlijk zijn dat er gemiddeld wat duurdere huizen zijn verkocht en dat de goedkopere (slechtere?) te koop zijn blijven staan.
  Maar inderdaad er staan relatief veel huizen te koop en die blijven lang te koop staan.
  Laat die Belgen maar komen dan.

  • van Gremberghe schreef:

   Uit het dalen of stijgen van prijzen kan niet worden geconcludeerd dat er meer verkocht zijn. Dat is namelijk ook niet het geval. De verlaging van de overdrachtsbelasting heeft tot op heden slechts marginaal effect gehad in regio Zeeuws-Vlaanderen..

 2. Tom schreef:

  De vastgoed- en de agrarische sector zijn de beroepsgroepen die overal een stevige voet tussen de deur hebben bij de overheid. Tot voor kort konden veel agrariërs bijna onbeperkt groeien zonder veel rekening te hoeven houden met de omgeving. Er zijn agrarische sectoren die al jaren onrendabel zijn, maar dankzij subsidies in leven worden gehouden en dus maar onrendabel blijven produceren. Puur vanwege de uitstekende lobby van organisaties als bijvoorbeeld de ZLTO.
  Hetzelfde geldt dus voor mensen die iets met vastgoed doen. Tekort op een bouwprojectje? Krijgen ze zo een subsidie. Crisis? Dan maken we een nieuwe wet waardoor procedures sneller gaan. De huizenmarkt zit op slot? Wordt het belastingstelsel aangepast. Een aantal west Zeeuws-Vlaamse krotten worden niet meer verkocht? Dan mogen ze ook als recreatiewoning gebruikt worden.

  Ondernemen is zich aanpassen aan de markt. Ik heb geen medelijden met sectoren die willen dat de markt zich aan hen aanpast.

Reacties zijn gesloten.