De RCE-Barbé-incasso-unit komt er aan…met aanvullingen

Het is zo goed als zeker dat de Zeeuws-Vlaamse gemeenteraden in meerderheid akkoord gaan met een donatie van minstens een half miljoen euro aan het het gefuseerde ROC om het hoofdkantoor in Terneuzen te vestigen. Wie daar dan beter van wordt is overigens volstrekt onduidelijk. Het onderwijsinstituut zelf -dat naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe naam van R.C.E. Barbë-College gaat dragen- levert het besluit weliswaar wat extra middelen op, maar dat bedrag gaat ras op aan extra huisvestingslasten en vergoedingen voor een meerderheid van het stafpersoneel dat dagelijks van Midden-Zeeland door de Westerscheldetunnel naar Terneuzen mag jakkeren. Iets waar het gros van de 110 medewerkers die dat zullen moeten gaan doen echt niet op zitten te wachten. Andersom zou met een hoofdkantoor in Middelburg slechts 30 Zeeuws-Vlamingen dagelijks de rit in omgekeerde richting moeten maken. Of dat ROC-hoofdkwartier in Terneuzen extra onderwijsfaciliteiten of behoud van opleidingen in Zeeuws-Vlaanderen oplevert kon fusiepaus GertJan van der Bruggen, die gister in Hulst tekst en uitleg verschafte aan de commissie Middelen aldaar niet duidelijk maken.

En er bleef wel meer onduidelijk over het subsidieverzoek aan de gemeenten.
Of het wel nodig was. Of het ROC zelf niet die reiskosten voor personeel kan bekostigen.
Of alleen de gemeenten zouden bijdragen – nee wist VanderBruggen – ook het bedrijfsleven en andere bronnen zullen worden aangeboord om een fonds te maken. Oh, een fonds? Hoeveel moet er dan in dat fonds komen te zitten? 2,3 miljoen euro voor de komende tien jaar (dat is dus met rente op rente een fonds van pakweg vier miljoen euro)
Zo’n fonds voor reisgeld?
Wat zou een ROC kunnen doen met dat geld op het gebied van opleidingen?
Antwoord: ????????
Is dit geen voorbeeld van ongeoorloofde staatssteun? vroeg PH-raadslid Frans de Vries.
Grote ogen bij Van der Bruggen, nog grotere bij wethouder Adri Totté.
Ik nie weet, wij nie weten…
Hoeveel banen levert een hoofdkantoor in Terneuzen dan wel op?
Gaan de mensen die op en neer moeten reizen in Zeeuws-Vlaanderen wonen, kan hen dat verplicht worden.
Wat voor garanties geeft het ROC dat dat hoofdkwartier daar voor jaren blijft? Geen? Nou…..
En ondanks al die onzekerheden vinden CDA en Groot Hontenisse dat Hulst een ton aan het fusieinstituut moet geven om hoogwaardige arbeidsplaatsen in Terneuzen te houden. Hoeveel, hoelang, het is allemaal een groot vraagteken, maar een ton kan zou overgemaakt worden. Althans voor raadsleden die wel 2500 euro menen te moeten korten op bijstandsmoeders met een zoon met een krantenwijkje, die 28 mille korten op het bibliotheekwezen en gemeenschapscentrum Den Dullaert zowat om zeep helpen omwille van de gemeentelijke financiën…
Volgens de schoolleider – overigens een actief en vooraanstaand CDA’er – moet Hulst het voorstel ook positief durven benaderen. “Voor het eerst doen we als regio iets om een instituut in de regio te houden. Na alles wat al eerder verdwenen is is dat toch iets positiefs.” Positief? Nu gaat Goddomme Zeeuws-Vlaanderen al betalen om iets te kunnen behouden zonder dat daar garanties over duur, impact en educatieve gevolgen tegenover staat. Nee, dit gaat een aardige precedent hebben.
Ik zie het eerste bedrijf dat overweegt de regio te verlaten al komen.
“Wij gaan naar Brabant, maar als de streek er een miljoen voor over heeft, dan blijven we.” Jaja, wat Neckermann ooit flikte wordt door dit akkefietje gewoongoed.
Let op hoor, straks gaat Zeeuws-Vlaanderen de Belastingdienst nog betalen om een kantoor in Zeeuws-Vlaanderen te behouden.
De RCE-Barbé-incasso-unit.

De heer Barbé heeft er blijk van gegeven deze blog niet op prijs te stellen. “Nou doe je eens iets goeds voor Zeeuws-Vlaanderen en is het ook weer niet goed”, slaakte hij in mijn richting. Met dezelfde woorden ongeveer, maar in iets andere rangschikking kom ik tot de slotsom dat Barbé en consorten iets goed willen doen doen voor maar dat dit voor Zeeuws-Vlaanderen weer niet goed is. Een fonds aanleggen voor het bekostigen van reisgeld voor ruim 100 stafleden die niet eens naar Terneuzen willen reizen is geen maatregel die de krimp doet afnemen of positieve gevolgen heeft voor de instandhouding van opleidingen bezuiden de Westerschelde…..
Inmiddels heeft ook de Middelburgse wethouder Albert de Vries (PvdA) zijn bedenkingen over het hele voorstel geuit en wel in het Zeeuwse Halfformaat van donderdag 15/9.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags . Bookmark de permalink.

2 reacties op De RCE-Barbé-incasso-unit komt er aan…met aanvullingen

 1. Ron de Kort schreef:

  Bovenstaande blog over de steun aan de ROC’s kan ik echt niet serieus nemen.
  Zoek eens naar je blogs over de steun aan Hogeschool Zeeland en aan de Roosevelt Academy die door de provincie Zeeland werd/word gegeven.
  Probeer eens een positieve bijdrage te leveren aan de streek. Steek ik de vlag uit!!

  • van Gremberghe schreef:

   Ron, als jij je verstand weer gevonden hebt, dan wapperen er straks twee vlaggen. Steun van provincie aan HZ en Roosevelt is absoluut onvergelijkbaar met dit voorstel. De provincie steunt onderwijsinitiatieven, maar betaalt toch niet het reisgeld voor stafpersoneel en docenten. Kom nou toch. Lees de brief van de OR, dan weet je hoe je het ROC-personeel er zelf over denkt.
   Komt nog bij als Zeeuws-Vlaanderen geld zou bijspijkeren voor het behoud van opleidingen in de streek, dan zou niemand daar moeite mee hebben, maar de ROC-leiding kan vooralsnog niet duiden hoeveel opleidingen er in Zevla overeind blijven. Wel dat er 71 verdwijnen in Zeeland. En dan nog in eerste instantie, het zou mij niet verbazen als er na de fusie in heel Zeeland nog eens 100 worden geschrapt.
   Als PvdA’er zou je oog moeten hebben voor je electorale achterban. Wat je nu doet is reisgeld bekostigen uit de gemeenschapspot voor mensen met een redelijke salaris die niet willen reizen, waardoor en passant honderden leerlingen straks gaat verplichten om tussen Zeeuws-Vlaanderen en Midden-Zeeland te pendelen wat hen (of hun ouders) minstens 900 euro op jaarbasis gaat kosten. Kom bij mij niet afzetten met verwijten over bijdrages Ron…

Reacties zijn gesloten.