Zeeuws-Vlaamse ziekte

Soms, zo ook vandaag, overvalt het me. Dan heb ik er opeens last van. Van die echte Zeeuws-Vlaamse aandoening; verongelijktheid. Limburgers kunnen er ook wel aan lijden, maar daar spreken ze meer van gebelgd zijn. Een ongebreidelde afgunst op wat anderen hebben en wij niet. Ik zeg het overviel me. Plots toen ik buitenstapte bij het ROC-Zeeland aan het Podium in Middelburg. Een splinternieuw schoolgebouw geïntegreerd in het Zeeuws Evenementen Podium aan de rand van de Zeeuwse hoofdstad en ik dacht onmiddellijk aan het ROC Westerschelde dat gedwongen wordt te fuseren terwijl het in zijn 15-jarig bestaan steeds moest worstelen met de voor handen zijnde ruimte en dat van jaren voorgekookte nieuwbouwplannen niets terecht is gekomen en ook niet zal komen. Ik liep voorbij de lege BCC en de woede groeide. Dit was die electronicahandel die dus van de provincie Zeeland niet in Terneuzen mocht komen. Ik liep het vrijwel lege parkeerterrein, zag het voetbalmuseum, mini Mundi, de KFC en herinnerde me dat mijn vrouw in de staten van Zeeland bijkans sneuvelde omdat zij de euvele moed had getoond vier ton aan provinciale middelen te steken in dit felgekleurde allegaartje. Het ZEP.
Het is er wel gekomen. In Middelburg.
Net zoals de Mortiere overigens.
Grootschalige detailhandel aan de rand van de stad.
Ik herinnerde me ook dat de provincie soortgelijke ontwikkelingen in mijn regio, mijn Zeeuws-Vlaanderen, had geblokkeerd.
Geen factory outletcentrum in het nu toe krimphoofdstad van Zeeland verworden Sas van Gent.
Geen outlet in Terneuzen, geen in Hulst.
En later zette Frisse Harry van Waveren himself ook nog eens een fikse streep door de vestiging van grootschalige detailhandelszaken in de Koegorspolder, omdat dit het broze economische evenwicht in de detailshandelssectoren in de regio Zeeuws-Vlaanderen zou verstoren.
Welnu, verstoord zijn ze, die verhoudingen.
Je wil niet weten hoeveel Zeeuws-Vlamingen de MediaMarkt frequenteren of bijgelegen zaken..
Godsammetroost…
Weg uit Middelburg, zuidwaarts, het gat in.
Ja, Grem de tunnelweg is vierbaans geworden en nu de Belgen boos zijn zit het er dik in dat de 20 miljoen die zij uit de ontpolderings[pot zouden inbrengen voor de verbreding van de Tractaatweg niet uitgekeerd wordt of – als het wel gebeuren zal – met veel vertraging. Pliepliep, weer 4,90 armer. Alleen maar om thuis te kunnen komen. Het lot van alle reizende Zeeuws-Vlamingen; je betaalt om weg te komen, je betaalt om terug te komen. Een Belgische omweg verandert daar niets aan.
Straks komen die Belgen ook nog eens uit pure kolere afkakken met een tolvignet en we zijn nog een keer extra de dupe.
En maar lullen over goed nabuurschap. Maar ja, dat zijn altijd mensen die of buiten Zeeuws-Vlaanderen hun roots hebben of de Belgen absoluut niet kennen.
Godsammetroost..
De sluizen of de brug. Kies maar een afslag.
De Belgen gaan natuurlijk het hele ontpolderingsverhaal gebruiken om Nederland uit te melken. Let maar ’s op, minder inbreng voor de zeesluizen of – de andere route – ze houden de 25 miljoen voor de Sluiskiltunnel op zak.
Wat er ook gebeurt, Zeeuws-Vlaanderen is de lul.
Ik neem de route over de brug. En jawel hoor.
Bomen omlaag, wachten of omrijden. ik wacht, getergd, nog immer verongelijkt.
Langs de Koegors, ik zie Snowbase liggen. Moesten ze in Vlissingen ook hebben, zo’n skibaan.
Reden voor de provincie om moeilijk te doen.
Biobase, een leeg infocentrum, een vrij nutteloos geschenk voor Zeeuws-Vlaanderen, opdat professor Soethaert in Zelzate een speellab kon krijgen. Verder, langs het ziekenhuis van Zorgsaam, met een goedlopende hartkliniek, die overigens nog steeds slechts een handvol Zeeuwse patiënten langs heeft zien komen.
Godsammetrooste…
Voorbij Zaamslag schiet ik de polders in, groen, groen, groeiend groen.
Wuivende populieren bij het Groot Eiland. Zeeuws-Vlaanderen in optima forma.
Het ongenoegen verdwijnt als de stammen zoemend voorbijglijden.
Prachtland, prachtweer, kon het altijd maar zo zijn en blijven….

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.