Sasse Poort

Eind jaren ’80 sloot de CSM als eerste van de twee suikerfabrieken in Sas van Gent zijn poorten. Kort daarna werd de fabriek ontmanteld en werden alle gebouwen gesloopt. Tussen de Zuidchemie en de bebouwde kom van Sas van Gent kwam een vele hectaren groot terrein braak te liggen waarop jarenlang slechts een suikerloods nog stond. Pogingen om het grote terrein opnieuw te gebruiken liepen telkenmale spaak. In de jaren ’90 kwam het terrein in beeld als mogelijke lokatie voor een factory outletcentrum, een uitverkoopcentrum voor de grote merken. De toenmalige Sasse burgemeester Jan Lonink, ja die, liep zich twee jaar het vuur uit de sloffen om het centrum in Sas van de grond te tillen.

Weliswaar had-ie de tijd mee (Batavia-stad, Roermond en Roosendaal waren nog lang niet in beeld), maar de provincie en de buurgemeenten Hulst en Terneuzen tegen. Terneuzen en Hulst kwamen ook met plannen en de provincie toonde weer ’s geen ballen en schoot heel het Sasse initiatief af uit vrees voor een verstoring van de detailhandel in heel de regio. Nou, die verstoring is er ook gekomen zonder het centrum, want het Belgische kooptoerisme smolt als sneeuw voor de zon toen de euro werd ingevoerd.
Maar goed, exit het foc en kijken naar iets anders voor het terrein wat inmiddels de naam Sasse Poort had gekregen.
Verschillende projectontwikkelaars kwamen met plannen, die nimmer haalbaar bleken. Hillgate properties was de laatste die een bedrijventerrein met bedrijfswoningen ter plekke wilde aanleggen.
Ook dat schoot nooit echt op.
En nu, na jaren, is er eindelijk een bedrijf dat tussen Zuidchemie en Sas wil neerstrijken, de palletfabriek die eerst in Philippine huisde, maar daar niet lekker lag, en nu klaarblijkelijk in Sas van Gent ook niet welkom is. Het bericht in de PZC zegt genoeg:
“Het pas opgerichte actiecomité Stop Palletfabriek Sas van Gent vreest niet alleen voor verkeersonveilige situaties rond de nieuwe Palletcentrale op het bedrijventerrein Sasse Poort. De zagerij zal zo goed als zeker ook geluidsoverlast veroorzaken en bij brand lopen de huizen van omwonenden groot gevaar. In het pamflet dat dezer dagen bij de Sassenaren in de bus valt, stelt het comité vast: “De pallets worden gemaakt van hout. Dat betekent dat er in en om de fabriek grote hoeveelheden hout en geproduceerde pallets worden opgeslagen. Als er brand ontstaat, zal dat leiden tot een enorme vuurzee vlakbij de omliggende woningen.”
De Sasse bevolking wordt in het pamflet opgeroepen bij de gemeente bezwaar aan te tekenen tegen de vestiging van de fabriek.”
Ja, een palletfabriek gebruikt hout en dat kan branden.
Vraag me niet wat er op de Zuidchemie gemaakt wordt wat branden kan?
Ik vrees dat de Sasse Poort nog jaren een kale vlakte zal blijven…
Nog jaren…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.