De onzichtbare grensmakelaar Van Gelder

Jammer voor Wim van Gelder, maar de voormalige Commissaris van de Koningin in Zeeland is een van zijn aardige bijbaantjes kwijt.Amper twee jaar geleden besloten minister Ter Horst en staatssecretaris Timmermans (ja hij) om Van Gelder aan te stellen als ‘grensmakelaar.’ Van Gelder moest in die rol als voorzitter van de tijdelijke Taskforce Grensoverschrijdende Samenwerking (GROS) en ‘grensmakelaar’ overleg voeren met de buurlanden om problemen te helpen oplossen die goede samenwerking in grensregio’s met Duitsland en België in de weg staan. Nou, daar is dus van gekomen wat ik ervan verwacht had. Nada, niente, niets.

Ik weet pertinent zeker dat Van Gelder op gezette tijden in de grensregio’s vertoefde en zich op de hoogte liet stellen van allerhande grensoverschrijdende problemen, en ik weet zeker dat ie instemmend knikte, met verbazing opkeek en de gratis maaltijden met goed glas niet zomaar liet passeren. Nee, deze man van de wereld, probleemoplosser bij uitstek en volgens Wikipedia, grossier in nevenfunctie, lees maar:
Voorzitter Raad van Toezicht Estinea,instelling in de Achterhoek voor mensen met een verstandelijke beperking.
Voorzitter Nationale Havenraad, overlegorgaan van de 16 Nederlandse havens en adviesorgaan aan de Rijksoverheid inzake Havenaangelegenheden.
Voorzitter Raad van Toezicht Arduin, instelling in Zeeland voor mensen met een verstandelijke beperking.
Voorzitter Raad van Toezicht Zeeuws Radio Therapeutisch Instituut
Voorzitter Provinciale Commissie Omgevingsbeleid in Zeeland
Voorzitter Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen – Nederland
Bestuurslid Brakke Grond, Vlaams cultureel centrum in Amsterdam
Voorzitter Stichting Erkenning Installateurs (SEI)
Voorzitter Programmaraad Groeneveld,onderdeel van het ministerie LNV, discussieplatform voor het platteland en landschap
Voorzitter Aqua for All, drinkwaterprojecten in ontwikkelingslanden
Voorzitter Waterleidingmuseum
Lid team Europa
Voorzitter Ujoma Blof duurzaamheidsfonds
Voorzitter Carus Ondergronds Ruimtegebruik
Van Gelder is voorzitter van het Nederlandse comité dat is opgericht ter ondersteuning van het (Internationaal) Jaar van de Dolfijn

nee, deze man wist wel vorm en inhoud te geven aan die prachtige internationaal georiënteerde functie.
Of niet dus.
Binnenlands Bestuur meldt dat met name in Limburg men niet geporteerd was van Van Gelders optreden.
Het blad schrijft: “Met name vanuit Limburg was er veel kritiek op zijn functioneren. Van Gelder zou volgens Statenleden uitblinken in ‘onzichtbaarheid’. Ondanks een positieve eindbeoordeling heeft het kabinet een einde gemaakt aan de tijdelijke functie. Zijn contract werd na afloop van de termijn (eind juni) niet verlengd.”
Hoezo een positieve eindbeoordeling? Wat heeft de man dan gedaan.
Waar is hij bij betrokken geweest. Zou die Frans Timmermans dat niet even kunnen vertellen?
In onze grenscontreien heb ik Van Gelder nimmer mogen ontwaren. Ook hier blonk hij – op zijn Limburgs gezegd – uit in onzichtbaarheid. Maar ja, in alle eerlijkheid, dat wisten wij Zeeuwen natuurlijk al langer.
Punt is dat we nu een Commissaris hebben die juist van zichtbaarheid een key-issue gemaakt heeft en zij moet nu straks ervoor gaan zorgen dat de relaties met onze Belgische vrienden weer zo worden. Nou ja, de Oesterpartij is in aantocht zullen we maar denken….

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op De onzichtbare grensmakelaar Van Gelder

 1. Cees schreef:

  Nou, ik breek een lans voor Wim van Gelder, de voormalige commissaris vd koningin in Zeeland. En het was 1 van de weinige politici waarvan ik onder de indruk was. Heb hem als journalist gevolgd gedurende een aantal jaren en je hebt gelijk: hij trad zelden op de voorgrond en ja, hij grossierde in nevenfuncties. Hem werd onzichtbaarheid verweten, maar dat kwam hem niet slecht uit. Want met name tijdens zijn vele diplomatieke missies voor Zeeland in de roerige jaren 90 toen de Euregio’s hun kop opstaken om de vette subsidiebuit uit Brussel op te strijken, heeft Wim van Gelder veel voor Zeeland binnengehaald. Ik zie nu nog wel eens projecten in uitvoering (dijkversterking Zoutelande bijvoorbeeld) waar Europees geld in zit en waarvan ik weet dat Wim van Gelder aan de basis stond. Dat heeft hem ook vijanden opgeleverd ja (Limburg) want de strijd tussen de provincies (en Oost- en West-Vlaanderen) om de Europacenten verliep niet zachtzinnig.
  Rond zijn al dan niet zelfgekozen vertrek uit Zeeland hangen veel misverstanden. Zelf wilde hij na zijn Zeeuwse periode het liefst Nederlands ambassadeur in Spanje worden. Die ambitie speelde een grote rol bij zijn herbenoeming. En voor de man zelf niet in positieve zin.

 2. Cees schreef:

  Was ik nog vergeten, Conny: het was de tijd van Het Europa van de Regio’s. Weet je nog, je hebt er zelf meters krantenkolom over geschreven. Toen de illusie één groot Europa voor velen nog een ideaal was, ging Wim van Gelder er pragmatischer mee om en maakte geld los voor tal van Zeeuwse projecten. Nog een klein voorbeeldje: De (toenmalige) Europese steun aan de marketing van Zeeuwse streekproducten, waaronder de Zeeuwse Vlegel.

 3. Michiel Groeneveld schreef:

  Als we nou toch bezig zijn, dan is zijn rol bij het opnemen ontpolderen in het verdiepingsverdrag met België zeker ook vermeldenswaard. Daar zal Nederland nog lang last van hebben.

Reacties zijn gesloten.