Dow, de sputterende motor onzer economie

Dow heeft tot 2015 300 nieuwe medewerkers nodig meldt onze regionale media. Nou is het zo dat Dow elk jaar 100 nieuwe krachten nodig heeft om de oude generatie te vervangen. Dat is al een paar jaar zo. Zeker de voorbije jaren, ook al, omdat Dow geen enkele moeite gespaard heeft om duurdere, oudere krachten te vervangen voor goedkopere, jongere. En als dit niet even gemakkelijk ging, dan ontsloegen de Amerikanen mensen van afdelingen die niet in Terneuzen konden worden gehouden onder Dow-vlag (verkoop, administratie) om ze vervolgens een paar jaar later in een nieuw geïnitieerd businesscentrum buiten het Dow-concern tegen lagere bekostiging weer aan een job te helpen. Nou, zo blijf je bezig zonder dat de streek er iets aan heeft, nog los van die individuele werknemers.

Dow heeft – zo liet Henkje Bleker blijken – een ontpoldering van de Braakman kunnen voorkomen.
Dow deed daar zijn best voor om toekomstige uitbreidingen niet geblokkeerd te zien.
Dow deed in vroeger jaren zo zijn best om zich te presenteren als de motor van de lokale economie.

Ik hoor Peter Holicki nog praten over uitbreidingen in westelijke richting, voorbij Paulinahaven, maar dat is passé. Je hoort er niets meer over. Wat je wel hoort en leest is dat Dow mondiaal bedrijven verpatst aan beleggingsmaatschappijen om aan geld te komen. Dat geeft te denken.
Ik hoop van harte – voor Zeeuws-Vlaanderen – dat Dow zijn verjonging doorvoert zo veel mogelijk onder eigen vlag en dat jonge mensen daadwerkelijk verkassen naar deze regio. Dat laatste schiet er de laatste tijd nogal bij in, door tunnel en toenemende mobiliteit.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken, Uncategorized met de tags , , . Bookmark de permalink.