De val van Jikkie van der Giessen

Na de val van de Bakker van Domburg dreigt nu een tweede Zeeuwse kopstuk uit bestuur en politiek meegesleurd te worden in de maalstroom rond diploma­fraude, belangenverstrengeling en vriendjespolitiek. Na Labruyere (PvdA) ligt nu D’66-notabel Jikkie van der Giessen onder vuur. Althans zo brengt het Zeeuwse Halfformaat het wat voorzichtigjes.
De Volkskrant daarentegen gaat er wat harder in en stelt de de Inspectie bij de Hogeschool in Rotterdam waar Van der Giessen directeur is inmiddels heeft ingegrepen. Als zaken niet op orde blijken te zijn dan valt het te hopen dat Peter Holtering, de vorige fractievoorzitter van de PvdA in de Staten netjes zijn werk heeft gedaan, want die is op Codarts Hogeschool voor de Kunsten verantwoordelijk voor Personeelsbeleid.

De Volkskrant schrijft : “De onderwijsinspectie heeft ingegrepen bij de Rotterdamse kunstopleiding Codarts. Op last van de inspectie is het klachtenreglement van de hbo-instelling verbeterd. Ook is de inspectie een vooronderzoek begonnen naar aanleiding van een uitgebreid dossier over diploma­fraude, belangenverstrengeling en een verziekte werksfeer bij Codarts, waar onder meer het hoog aangeschreven conservatorium van Rotterdam en de Rotterdamse Dansacademie deel van uitmaken. Dat blijkt uit interne documenten van Codarts en gesprekken met een groot aantal betrokkenen. Het dossier dat aan de inspectie is overgedragen, is in bezit van de Volkskrant.

Bestuur presteert steeds slechter.

Bovenaan de lijst van inspectiesignalen staat het verwijt dat ‘door het optreden/functioneren van de voorzitter van het college van bestuur in de afgelopen elf jaar het onderwijs steeds slechter presteert. Het onderwijs is onder de maat,’ aldus een vertrouwelijk verslag van een gesprek tussen een zegsman van een groep medewerkers en oud-personeelsleden van Codarts en de inspectie.

In het verslag van 28 maart 2011 wordt ook melding gemaakt van ‘intimidatie en schoffering’ van personeel, van ‘belangenverstrengelingen bij aanbestedingen, contracten en personeelsbeheer’, van een slecht functionerende raad van toezicht, een ‘niet goed functionerende examencommissie’ en van ‘dun onderbouwde samenwerkingsrelaties’ die het bestuur ‘lucratieve reisjes’ opleveren.

Functioneren voorzitter
Veel van de klachten hebben betrekking op het functioneren van de voorzitter van Codarts, Jikkie van der Giessen. Deze oud-wethouder van cultuur van Amsterdam (D66) leidt sinds 1999 de onderwijsinstelling. Zij zou de hogeschool in haar greep hebben, waardoor klachten over haar bestuursstijl en manier van zaken doen onder de pet zijn gebleven. Van der Giessen zegt dat zij geen idee heeft wat de klachten bij de inspectie behelzen. ‘Ik weet dat er door een student is geklaagd, en dat we zeer recent van de inspectie onze klachtenprocedure moesten herzien. De inspectie is geweest en we we zaken verbeterd. Ook over andere op- en aanmerkingen zullen we open kaart spelen, zodra we die kennen. Wij kunnen alles uitleggen.’ ”

Het valt voor Van der Giessen – nog altijd in Zeeland behoorlijk bestuurlijk actief, bijvoorbeeld bij het ROC – dat alles uit te leggen valt. Als er sowieso iets uit te leggen is. Maar ja, uitleggen kan Jikkie als de beste. En dat Van der Giessen de instelling als potentate zou regeren, dat lijkt me stug, want zei ze zelf niet ooit het volgende in Opzij: “Ik kan vanwege mijn arbeidersafkomst niet bevelen.”
Nou, voorwaar ik zeg U : Dat is een leugen….

Even voor de goede orde mevrouw Van der Giessen wordt niet beticht van zelfverrijking of graaien maar van andere zaken zoals de media ook berichten. Codarts publiceerde recentelijk nog de declaraties van de bestuurders en die waren – hoewel Jan Modaal en Henk en Ingrid anders over zullen denken – niet aan de extreme kant. Zie bijgaand stuk

http://bit.ly/mFPKKR

Het artikel in de Volkskrant was voor Codarts aanleiding om met een verklaring te komen, die ik u niet wil onthouden. Alzodus

http://bit.ly/iAbObW

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op De val van Jikkie van der Giessen

  1. Peet de Kok schreef:

    Deze “geweldige” bestuurder van buiten heeft met haar vriendjes (of zwager) politiek ook het Klaverblad Zeeland om zeep geholpen. Dankzij haar zit er nu al jaren een zeer zwakke zakkenvullende interim bestuurder.
    Chapeau Jikkie; zo weinig kunnen en toch overal bij zitten!

Reacties zijn gesloten.