Betalen voor verplaswedstrijdje

Zou het U het doen? Grof geld neertellen voor iets dat U helemaal niet wilt?
Nee toch zeker? De Zeeuws-Vlaamse bestuurderen daarentegen betalen grif een half miljoen euro om het hoofdkantoor van een fusieinstituut in de streek te krijgen wat ze eigenlijk hemelmaal niet willen.
Ergo, ze leggen zich neer bij een fusieplan dat 30 mensen hun werk doet verliezen, dat ruim veertig opleidingen doet verdwijnen en dat ook nog eens een noodlijdend nieuw scholingsinstituut oplevert, dat – zo zijn althans de verwachtingen – een jaar na samengaan nog eens honderd opleidingen zal moeten schrappen. Bestuurlijk Zeeuws-Vlaanderen zit daar niet mee.
Zeeuws-Vlaanderen krijgt het hoofdkantoor van het fusie-instituut.

Bestuurlijk Zeeuws-Vlaanderen zit er ook niet mee dat de ondernemingsraad van het ROC Westerschelde – het personeel dus op een enkeling na – zich falikant tegen de fusie gekeerd heeft om moverende redenen. DE OR vindt het onbegrijpelijk dat andere samenwerkings- of fusiemodellen – binnen en buiten de regio – nimmer zijn gewogen of onderzocht, dat de noodzaak van fusie en de meerwaarde ervan voor beide instituten nooit is aangetoond, dat een fusie geen van de problemen waarmee het middelbaar beroepsonderwijs in Zeeland worstelt oplost, dat behoud van werkgelegenheid d.w.z. geen gedwongen ontslagen als gevolg van een eventuele fusie door de Raad van Bestuur van het ROC Westerschelde nimmer als prioriteit is beschouwd en dat een fusie niet tot een versterking van het onderwijsaanbod, maar een verarming leidt.
Het zijn maar enkele redenen voor de OR om tegen te zijn.
Maar er is meer.
De OR stelt botweg dat “de fusie wellicht helpt om de problemen van ROC Zeeland op te lossen, maar dat is geen reden voor ROC Westerschelde om niet een eigen afweging te maken en de voor- en nadelen af te wegen.”
Het resume is klaar als een klont; voor de OR van ROC Westerschelde ontbreekt de noodzaak tot fusie.
Het had bestuurlijk Zeeuws-Vlaanderen gesierd dat zij eerst eens met het personeel van gedachten had gewisseld over de voorgenomen fusie die CDA-prominent GJ van der Brugge wil bewerkstelligen. Het had bestuurlijk Zeeuws-Vlaanderen gesierd om een voorbehoud te maken in belang van het onderwijs. Het had bestuurlijk Zeeuws-Vlaanderen gesierd als andere opties tot samenwerking of misschien zelfs fusie nader bestudeerd waren geweest en de overheden scheidend onderwijsautoreit Ed d’Hondt opdracht gegeven hadden om die alternatieven te onderzoeken. Maar nee, men liet deze prominent roepen het moet en zelf ging men gelijk bleren “Wij willen het hoofdkantoor, want wij hebben al zoveel verloren”.
Als je dan als overheden in tijd van forse bezuinigingen ook nog gaat betalen voor iets dat niet echt gewenst is, dan betaal je nota bene voor een wedstrijdje verplassen en nog dik ook.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.