Jachthavens in het westen

Het college van burgemeester en wethouders van Sluis moet snel werk maken van de uitbreiding van de jachthaven in Breskens vinden de West-Zeeuws-Vlaamse liberalen. Dat is mooi dat de VVD dat wilt, maar het heeft toch iets van preken voor eigen parochie. Waren het niet de rasliberalen Lex Verstraten en oud-gedeputeerde Jaap Hennekeij die de voorbije jaren stad en land afreisden om het uitbreidingsplan Breskens op de rol te krijgen. Dezelfde man achter Sluis aan Zee, dat bij nader inzien veel te ver van zee aflag om het plan levensvatbaarheid te geven.

Met het plan voor de uitbreiding van de jachthaven van Breskens (met nog eens 450 ligplaatsen) verliep het al niet anders. In Sluis werd met gematigd enthousiasme op het plan gereageerd, maar in Middelburg werd er resoluutr een streep doorgezet. De natuur zou er onder lijden, wisten GS van toen. Europese regelgeving zou een beletsel zijn was een ander argument. De initiatiefnemers dokterden weliswaar een natuurcompensatieplan uit – nieuwe schorren oostelijk van Breskens op een plek waar nu bij hoogwater het zilt tegen de dijk klotst – maar dat was voor het provinciebestuur niet acceptabel. Jammer eigenlijk, omdat een vergroting van de Breskense jachthaven een economische impuls zou kunnen geven aan de kern Breskens. Het volledig opgeknapte dorp zou bovendien het imago van watersportcentrum nog verder kunnen uitbouwen. De vrees voor lege plekjes in de grote marina is niet gegrond. Op dit moment is er zeker in de zuidwestelijke wateren een tekort aan honderden, zoniet duizenden ligplaatsen om de watertoeristen te bedienen.
Dat de VVD nu het Sluise bestuur maant tot actie slaat feitelijk nergens op. Ik weet dat het vorige college zich best achter dit plan kon scharen – inclusief natuurherstel -, dit college heeft ook nooit afwijzend gestaan. In Middelburg moet een slag worden geslagen.
En daar zullen de Sluise bestuurders toch nog wel een keer heen moeten. Ook al, omdat er nog een havenplan in ontwikkeling is, in badplaats Cadzand, dat – gelet op de natuureisen – een iets grotere kans van slagen heeft, maar waar de uiteindelijke exploitatie – anders dan in Breskens – nog wel eens een probleem kan geven. Neemt niet weg dat West-Zeeuws-Vlaanderen in potentie mogelijkheden heeft om als watersportgebied nadrukkelijk op de kaart te komen. De vraag is of Zeeland, de provincie dus – daar verder medewerking aan gaat verlenen. Ik vrees voor de gebruikelijke bejeging…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.