VK en emigratiebeurs

De taskforce Uw Nieuwe Toekomst doet er wellicht goed aan om de Volkskrant-verslaggever Marcel van Lieshout eens uit te nodigen voor een bezoekje aan het steeds leger en leger wordende land waar hij overigens wel maar liefst 147 mensen per vierkante meter laat wonen. (Vierkante kilometer Van Lieshout! Om van beginnersfoutjes te spreken). Onder de kop “Vreemde eend op de emigratiebeurs”, laat Van Lieshout zijn Randstedelijke kijk op Zeeuws-Vlaanderen en de problematiek van krimp en ontgroening los. Met alle gevolgen van dien. Cliché na cliché, fout na fout. Van Lieshout maakte zich er met een Jan van Leiden van af. Dat hij burgemeester Sala van Sluis neerzet als een begeesterd promotor van de regio is nog tot daartoe, maar om de man op te zadelen met de voornaam Joop, daar mij echt te ver.
Zeker, de Taskforce zal best blij geweest zijn om de nationale aandacht die de aanwezigheid van Zeeuws-Vlaanderen op de emigratiebeurs in Houten weer genereerde. Commissaris van de Koningin Karla Peijs wist zelfs (met oesters) het NOS-journaal te halen, maar de Volkskrant –verslaggever deed al die positieve aandacht met zijn “stukkie” over het meer in plaats van beter bereikbaarder geworden Zeeuws-Vlaanderen bepaald geen goed.
VK zal het vanaf heden dan ook moeten doen met abonnee minder in het Landje Apart.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op VK en emigratiebeurs

 1. Tom schreef:

  Het blijft opmerkelijk dat Uw Nieuwe Toekomst zich hardnekkig blijft richten om ‘immigranten’ door de voordeur binnen te halen, terwijl de achterdeur waardoor jongeren vertrekken nog steeds wagenwijd open staat. Het overtuigen van die mensen die onze regio amper, of helemaal niet kennen kost volgens mij veel energie. Het is mij daarom een raadsel waarom het besloten clubje van UNT zich nog steeds niet richt op elders wonende, maar geboren en getogen Zeeuws-Vlamingen, op Brabantse pensionado’s die al jaren naar Cadzand op vakantie gaan, of op Vlamingen net over de grens waar de huizenprijzen inmiddels ook de pan uitrijzen?

  Ach ja, één keer per jaar gezellig op de Emigratiebeurs staan, oesters eten met Karla en het NOS Journaal halen en de subsidies zijn weer binnen voor een jaartje.

  Kan iemand voorrekenen hoeveel UNT inmiddels heeft gekost en dat bedrag afzetten tegenover het aantal nieuwe inwoners dat het heeft opgeleverd? Als dat bedrag op pak hem beet € 5.000,- of 10.000,- per nieuwe Zeeuws-Vlaming neer komt, hebben wij dat daar voor over?

  • John de Jonge schreef:

   Goeiemiddag onbekende schrijver,

   dank voor uw reactie op de actie van UNT. Als vice-voorzitter van deze taskforce ben ik blij met de suggesties voor extra acties die wij kunnen ondernemen om mensen te interesseren voor de geneugten van onze streek.

   Misschien mag ik eerst even ingaan op de redenen achter de deelname aan de emigratiebeurs. Ook persoonlijk had ik mijn bedenkingen of we dit jaar wederom zouden moeten participeren. De formule lijkt enigszins sleets te worden. Afgelopen zaterdag heb ik een hele dag op de stand gestaan en met heel veel potentiële emigranten gesproken. Dit blijft voor mij uitermate leerzaam. Het is geweldig om uit de eerste hand te horen hoe buitenstaanders naar ZVL kijken. De belangrijkste conclusie blijft, dat wij veelal GEEN imago hebben, buiten het feit dat het erg ver weg is. Het blijft voor velen een eye-opener dat ZVL veelal dichterbij ligt dan Duitsland, België, Frankrijk, Zweden, Noorwegen etc. We hebben veel aandacht gevestigd op de regio, we hebben een groot aantal mensen kunnen interesseren voor de streek, we weten dat we er een flink aantal hebben kunnen verleiden zich te verdiepen in de mogelijkheden en we hopen uiteindelijk een aantal nieuwe Zeeuws-Vlamingen te kunnen begroeten. De kosten van onze activititeiten zijn beperkt en worden trouwens voor tenminste de helft gedragen door het bedrijfsleven.

   We proberen onze beperkte middelen zo effectief mogelijk in te zetten. In verhouding tot andere regio’s doen we dat aantoonbaar effectief en zeer efficiënt. UNT is geen besloten club, maar bestaat vooral uit vele enthousiaste ‘vrijwilligers’ die vanuit een betrokkenheid met de streek allerlei acties ondernemen. De emigratiebeurs is hiervan één voorbeeld. Daarnaast zorgen we ook op andere manieren voor promotie van de regio in Nederland en Vlaanderen. Zowel via beurzen als ook via perspublicaties is ZVL de afgelopen jaren op een authentieke manier onder de aandacht gebracht. Dit kan natuurlijk altijd beter, dus voor suggesties houden we ons aanbevolen.

   Daarnaast ondersteunen we een aantal belangrijke initiatieven die het vestigings- en woonklimaat van ZVL verbeteren. Zo zijn we bezig met verbetering van de internetinfrastructuur en met onderwijs. We hebben vorige najaar een samenwerkingsovereenkomst geregeld tussen het middelbaar onderwijs in ZVL en de Universiteit van Gent, om te zorgen datje met een Nederlands diploma eenvoudiger kunt doorstromen naar het Gents hoger onderwijs.

   Voor dit jaar staat op de rol om acties te ontwikkelen om Vlamingen te wijzen op het aantrekkelijke woonklimaat in de streek. De komende tijd gaat u hier ongetwijfeld meer van horen.

   Het promoten van de kwaliteiten van ZVL buiten de regio gaat ons steeds beter af. We worstelen echter nog zwaar met de uitdaging om de Zeeuws-Vlaming zelf bewust te maken van de eigen kwaliteiten. Het is verbazingwekkend hoe vooral buitenstaanders ons regelmatig moeten wijzen op onze eigen sterke punten. Als u nog suggesties heeft hoe we vanuit UNT dit kunnen verbeteren, dan weet ik zeker dat ook de Zeeuws-Vlaming zelf een Nieuwe Toekomst in zijn eigen gebied ziet.

  • Michiel Groeneveld schreef:

   Beste Anonimus,
   Ik heb mijn bedenkingen bij schoolverlaters die niet een tijdje buiten Zeeuws Vlaanderen willen verkeren voor een opleiding of andere levenservaring. Ernstig is het, als er daarna moeilijk is om terug te keren. Ik vind dus dat de deur voor jongeren wagenwijd open moet blijven, heen en terug.
   Voor wat je tweede opmerking tav elders wonende, maar geboren en getogen Zeeuws-Vlamingen, Brabantse pensionado’s die al jaren naar Cadzand op vakantie gaan of Vlamingen net over de grens waar de huizenprijzen inmiddels ook de pan uitrijzen geef ik je gelijk. Dat type instroom kom ik inmiddels al behoorlijk veel tegen. Ik denk dat je daar geen campagne op hoeft te voeren omdat ze het al weten.
   Wat ik tegenwoordig ook veel zie: mensen die hier werken maar hier niet wonen, of omdat de partner niet wil, of omdat het huis moeilijk verkocht kan worden. Hier heb ik niet zomaar een oplossing voor.
   Het belangrijkste wat UNT kan doen is werken aan het imago van ZV en dat doen ze.

 2. Jaap van Peperstraten schreef:

  Even een praktijk voorbeeldje! Lees en Huiver
  Twee jaar geleden meldde zich een jonge academicus, toen woonachtig in Groot Brittannië, telefonisch bij woningbouwcoöperatie Clavis. Hij was zojuist aangenomen bij een bedrijf in Terneuzen en zocht zo snel mogelijk een woning.
  Dat ging zo maar niet! Eerst persoonlijk komen melden in Terneuzen en daarna nog een keer terugkomen voor een intakegesprek.
  Argumenten zoals u mag van mij toch niet verwachten dat ik twee keer uit het buitenland naar Terneuzen kom enkel om ingeschreven te worden, werden als niet terzake doende van de hand gewezen.

  Geen

 3. Tom Anonimus schreef:

  Ik denk dat je wel degelijk campagne moet voeren om mensen die Zeeuws-Vlaanderen al kennen toch te bewegen zich hier permanent te vestigen. Meestal kennen ze onze regio van meer dan 20 jaar terug, of lopen ze met nogal wat vooroordelen rond, dat hier bijvoorbeeld geen werk voor ze zou zijn.

  Als UNT werkt aan het imago van Zeeuws-Vlaanderen, dan hoop ik dat ze eens iets anders gaan verzinnen dan de dooddoeners als rust, ruimte, strand en het Bourgondische leven tussen de zwartekousen gemeenschappen. Groningen en de Noordoostpolder hebben dezelfde kwaliteiten.

  Gek genoeg heb ik nog nooit iemand van UNT horen zeggen hoe internationaal Zeeuws-Vlaanderen is. Er wordt hier meer Nederlands, Vlaams, Duits, Engels en Frans gesproken dan in menig provinciestad. We hebben grote internationale bedrijven, zijn strategisch gelegen en als je als Nederlands bedrijf Vlaanderen, of Frankrijk wilt gaan veroveren dan kan je gewoonweg niet om Zeeuws-Vlaanderen heen. En andersom, als een Vlaams bedrijf naar Nederland wilt komen, dan is er maar één logische regio om de eerste stap te zetten. Vanwege onze ligging, de invloed van beide culturen, of zelfs als proeftuin. We zijn voor Nederlanders de poort naar Vlaanderen, maar voor Vlamingen ook de poort naar Nederland.

  Bovendien geloof ik er zeer sterk in dat uiteindelijk onze huizenprijzen de belangrijkste trigger is voor mensen om zich hier te vestigen. Belangrijker dan werk, rust, ruimte, Bourgondië (wat in mijn ogen alleen de regio Hulst is, maar de rest van Zeeuws-Vlaanderen mag hier best op mee liften), Oud Sluis, strand, of de Vlaamse stedenrij binnen een half uur.

Reacties zijn gesloten.