Private investeringen kunnen de zorg redden

Private investeringen in de gezondheidszorg kunnen een bijdrage leveren aan structurele financieringsproblemen in deze sector. Door demografische ontwikkelingen (vergrijzing) en betere behandelmethodes stijgt ook in Nederland in de komende jaren de vraag naar zorg fors. Het regeringsvoornemen om in de komende vier jaar miljarden op de zorg te bezuinigen staat op gespannen voet met deze constatering. In dit spanningsveld kunnen private investeringen mogelijk soelaas bieden. Dit blijkt uit een onderzoek onder 1.134 Nederlanders dat TNS NIPO in samenwerking met het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit heeft uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek worden vandaag (9/2) in Den Haag gepresenteerd tijdens het 11e Clingendael European Health Forum.

Traditiegetrouw vindt de Nederlandse burger het zeer belangrijk dat de Nederlandse gezondheidszorg tot de beste van de wereld behoort. Tegelijkertijd blijft men grote waarde hechten aan solidariteit (‘iedereen heeft recht op de best mogelijke zorg’). Nederlanders zijn daarom mordicus tegen ‘scheefheid’ die zou ontstaan wanneer iemand die meer betaalt betere toegang tot zorgfaciliteiten krijgt. Nederlanders zijn ook wars van bezuinigingen op de
gezondheidszorg.
Ondanks de huidige financiële krapte wil een grote meerderheid van de mensen juist meer aan de zorg besteden en is bezuinigen eigenlijk geen optie. Een mogelijke oplossing kan zijn dat private investeerders in het ‘financiele zorggat’ springen dat de overheid niet wil of kan dichten. De Nederlandse bevolking staat hier redelijk neutraal tot enigszins positief tegenover: men is weliswaar niet bijster enthousiast (29% tot 40%, afhankelijk van de geïnformeerdheid van de burger). Slechts weinigen zijn uitgesproken afwijzend (15 tot 17%). Men heeft liever particuliere investeerders dan bezuinigingen in de zorg. Als het concreet gaat over een deels particulier gefinancierd ziekenhuis ziet men zowel voordelen als nadelen. Waargenomen voordelen zijn: grotere klantvriendelijkheid, toename
van efficiëntie en even hoge kwaliteitsstandaarden. Maar tegelijkertijd vreest men dat het de investeerder alleen om de winst zal gaan.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Private investeringen kunnen de zorg redden

  1. Als men wel bereid is meer te betalen voor de zorg via de belastingen, waarom dan niet gewoon via de zorgpremies of via de inkomensafhankelijke bijdrage. ik ben bang dat men denkt: Laat de staat maar wat bijdragen en dan heeft men onterecht het gevoel dat het dan de burger niks kost.
    Het huidige stelsel is eigenlijk verbazend goed en is zo flexibel dat de politiek van de dag de accenten anders kan leggen. Links: Meer inkomensafhankelijke bijdragen en hogere zorgtoeslagen. Rechts: Meer marktwerking minder in het basispakket en lagere zorgtoeslagen.

Reacties zijn gesloten.