Mijn bijna-excuus aan Scoop

Bijna, ja bijna had ik me bij een medewerkster van het Zeeuwse kennisbureau Scoop verontschuldigde voor een wat zuur commentaar van mij over de eerste intergemeentelijke krimpsessie in Hulst, een week of wat terug. Ik had Scoop ervan beticht een zwakke presentatie te hebben gegeven voor een publiek van overwegend grijze bollen, die tegen de tijd dat de krimp volop zou toeslaan tussen 2021 en 2030 al lang geen stem voor zou hebben. Ik had dat – volgens de medewerkster – niet mogen doen, omdat niet Scoop, maar de drie gemeenten zelf de wijze van presenteren hadden bedacht.

Wie wat ook gedaan moge hebben, ik vond de presentatie niet sterk en bijna ging ik zover om enigszins om mijn woorden terug te komen. Bijna, want in de dagen daarna werd ik door verscheidene mijner lezers er op gewezen dat de presentaties in Oostburg en Axel al niet veel beter waren geweest. Een participant met een goed gevoel voor publiciteit en organiseren noemde de bijeenkomst in de Halle in Axel zelfs een “kinderachtige bedoening.” Vriend Guus Langeraert was zelfs boos, boos, omdat hij op de website van Zeeland Nu2021 niet eens had kunnen achterhalen waar de eerste praatsessie in het westen gehouden werd. wwer anderen waren slecht te spreken over die website en wat er op verschenen is tot nu toe. Op Linkedin kwam ik vervolgens een reactie tegen van een provinciaal ambtenaar die me helemaal deed steigeren. Hij schreef het volgende:
“Het traject ‘nu2021′ is ontstaan nadat het Rijk de regio’s Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Oost Groningen en Parkstad Limburg heeft gevraagd experimenten op te zetten in de regio. In Zeeuws-Vlaanderen is in samenwerking met de provincie Zeeland voor o.a. dit experiment gekozen. De Rijksoverheid heeft ditzelfde experiment voorzien van diverse ondersteuningsmiddelen (deels financiering). Eén van die middelen betrof info over de manier waarop burgers online betrokken konden worden bij dit traject. Naar aanleiding daarvan hebben we kennis gemaakt met Politiek Online. Politiek Online heeft in diverse regio’s veel ervaring met burgerparticipatie online. Daarnaast is Politiek Online een organisatie die zich bezig houdt met Communicatie, maar die taak vervullen ze niet primair in ons traject. Dat doen de gemeenten in samenwerking met provincie. Primair worden ze dus ingezet om de burgerparticipatie online in goede banen te leiden, gezien hun eerdere ervaring met burgerparticipatietrajecten. Omdat het traject zelf al liep en er volgens ons in Zeeuws-Vlaanderen geen partijen zijn die ervaring hebben met online burgerparticipatie is er gekozen voor Politiek Online, omdat zij direct konden springen in de de trein die al reed. Uiteraard was daarbij te overwegen geweest om de website te laten bouwen door een lokale, lees Zeeuws-Vlaamse, bouwer maar de mogelijkheden om dat te onderzoeken waren gezien de projectperiode niet aanwezig.”
We gaan in Den Haag shoppen omdat er dichtbij huis geen partijen zouden zijn die online burgerparticipatie in goede banen zouden kunnen leiden. Die opmerking legde ik even voor aan een mij bekende internetwizard en die moest even lachen, maar niet echt. “Ër is gewoon nooit gezocht”, wist hij.
En dat meneer Marco van Dorst uit Graauw aangetrokken werd om de discussie in te leiden vond ik ook niet bepaald een gouden greep, maar ja, deze ondernemer heeft al eens vaker voor taskforce UwNieuweToekomst en de woningcorporaties een nummertje mogen draaien, maar goed.
Ik hoop van harte dat Nu2021 lering trekt uit de kritiek en de tweede ronde goed optuigt.
In het belang van het welslagen van het hele project en
in het belang van wat dan zo mooi heet de burgerparticipatie…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Mijn bijna-excuus aan Scoop

  1. Stan de Bakker schreef:

    Ooit heb ik elders op een site ook al eens geageerd tegen wat ik noemde : “Het bestrijden van de krimp in de Randstad door de gemeente Hulst”. Dat ging toen over het ontwerp van een gebouw in de Nieuwe Bierkaai. En da keunen geen Zeeuws-Vlaamse architecten natuurlijk. Daarvoor moet je over “het waeter” gaan kijken. Want wat van ver komt, is goed. Zo ook hier. Het zal, vrees ik, de laatste keer niet zijn. Hoezo uittocht jongeren naar “Olland”?

  2. Tom schreef:

    Ik weet niet of ik het nou triest, of lachwekkend moet vinden. Men schakelt een Randstadbureau in, omdat ze gespecialiseerd zijn in burgerparticipatie online. Dit specialistisch bureau komt met een website waar het enige interactieve een gastenboek is. Noemt men dat burgerparticipatie online? Dat had mijn buurjongen van 11 nog kunnen maken! Moet men hiervoor echt naar de Randstad?

    Op deze site waren we het er juist over eens dat burgerparticipatie prima is, maar de manier waarop Nu2021 en het Randstadbureau de burgers tot op heden heeft benaderd en met voorgekauwde ontwikkelingsrichtingen heeft betrokken bij dit project falliekant mislukt is, omdat men hiermee niet de juiste generaties weet aan te spreken.

    Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Als het dan opnieuw niet lukt om de groep tot 40 jaar bij dit project te betrekken, dan is men niet alleen erg hardleers, maar nog veel erger, dan is het hele project ronduit zinloos!

  3. Tom schreef:

    Zoals ik al zei, nieuwe ronde, nieuwe kansen. Maar dan hoop ik wel dat er iets betere en meer vernieuwende voorstellen komen dan bibliotheekboeken via internet bestellen, want mijn buurjongetje van 11 (slim manneke) kan dat ook nog wel verzinnen…

Reacties zijn gesloten.