Vlaanderen verzuipt (bijna)

De Vlaamse watermaatschappij verwacht ovestromingen op sommige plaatsen in Belgenland. Ja, en daar valt niet veel aan te verhelpen. Daar helpt – om het zo maar ’s te zeggen geen Hedwige of andere potpolder aan. Antoine Denert, ooit de burgemeester die te hoop lipe tegen de potpolders, zal de konmende dagen weer de nodige “Äkkerdjies…” laten klinken. Zeker als de regenval nog dagen voort blijft duren. Dan zullen de dijken open moeten om het vele water te bergen…
En ja meldt de watermaatschappij: “Er worden voor de komende 24u hoge waterstanden verwacht. Overschrijdingen van het alarmpeil worden momenteel verwacht vanaf morgenvroeg in het Bovenscheldebekken (Zwalm, Maarkebeek), het Benedenscheldebekken (Vliet), Zennebekken en het Denderbekken. Kritieke overstromingen kunnen momenteel niet worden uitgesloten.”
Dat is Belgenland.
Ons buurland.
Jarenlang lieten ze oppervlakte water ongezuiverd de Schelde in stromen. Nu is de rivier redelijk schoon, maar niet meer toegerust om het regenwater uit het achterland af te voeren.
Dat krijg je als je beken en watergangen niet goed onderhoudt of simpelweg kanaliseert.
Als de buren de waterbergingsproblematiek in eigen huis niet kunnen oplossen blijven wij in Zeeland geconfronteerd worden met verzoeken – om te ontpolderen, om nieuwe gemalen bij bv de Braakman – om hen te helpen pompen, terwijl ze blijven verzuipen.
Maar goed, Halfformaat zoekt (oud) Zeeuwen in het Australische Queensland die wellicht getroffen zijn door de vloed.
Alsof er dichterbij huis niets aan de hand is…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.