Portaal van Vlaanderen door de centen heen

Het Portaal van Vlaanderen moest – enigzins door de nood geboren – verhuizen naar een andere locatie. Op zich was dat niet zo’n probleem, maar toen het bestuur van dit toeristisch paradepaardje ook nog eens dacht de organisatie te moeten professionalieren doemde het eerste probleem al op. Tot voor dik een jaar terug werd de hele tent gerund met vrijwilligers, maar een opgewaardeerd maritiem-nautisch centrum moest natuurlijk ook beroepskrachten krijgen en zo geschiedde het.

In de couranten verschenen advertenties voor een gedreven Portaalportier, een persoon die wist hoe een toeristische attractie moest worden ingevuld en moest worden gerund. Je zou verwachten dat daar best een geschikt personage met een toeristische of economische opleiding voor kon worden gevonden. Zeker toen ook bekend werd dat het centrum ruim in de middelen kwam te zitten nadat er meer dan vier ton aan subsidies binnengeharkt was.
Tot menigeens verbazing dacht men in de oud-directrice van Snowbase iemand gevonden te hebben die het Portaal wel eens even wereldwijd zou gaan promoten. Ze was destijds bij Snowbase ook met voortvarendheid (1,6 miljoen euro verlies in het eerste jaar) begonnen.
Binnen bestuurlijke kringen in Terneuzen hield men tijdenlang de billen geknepen en waarom blijkt hedenvandage.
Het Zeeuwse Halfformaat meldt voorzichtig dat het Portaal het allemaal niet meer redt:
“TERNEUZEN – De financiële tekorten van het Portaal van van Vlaanderen in Terneuzen lopen aanzienlijk hoger op dan verwacht. Burgemeester en wethouders van Terneuzen willen wel een deel bijpassen, maar niet alles. Het college geeft de stichting opdracht om een aantal kostenposten te schrappen of er in te snoeien. In het kader van de verhuizing en opwaardering van het maritiem informatiecentrum besloot de gemeenteraad twee jaar geleden al om tijdelijk voor een bedrag van 10.000 euro garant te staan voor eventuele exploitatietekorten. Dit ter ondersteuning van de professionalisering van het bezoekerscentrum. Er werd onder andere een manager aangesteld. Later zou dan de definitieve subsidie worden bepaald.
De stichting heeft nog paar pas een definitieve exploitatieopzet op tafel gelegd en dat was nogal schrikken. Voor 2010 wordt van de gemeente een bijdrage van 55.000 euro gevraagd. Ruim een keer zoveel als waar de gemeente op gerekend had in de voorlopige opzet.”
Ik durf op basis van de recente ontwikkelingen aan de sluizen een voorspelling doen.
Het Portaal van Vlaanderen dreigt een put te worden met de diepte en omvang van de nabijgelegen zeesluis.
Daar zullen nog heel wat euri’s ingaan.
Als de gemeente over het voorbije jaar al 55 mille moet bijspijkeren, dan wordt dit bedrag dit en komende jaren alleen maar groter.
Een drastische heroverweging van de exploitatie-opzet zou in mijn ogen Terneuzen en het waardevolle centrum voor nu en in de toekomst meer uitkomst bieden. Doorgaan op dezelfde weg zal het voortbestaan van de voorzieningen uiteindelijk op de tocht zetten en dat zou jammer zijn….

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.