Jaarkrant Dullaert als politiek pamflet

Stichting Den Dullaert in Hulst vreest voor het voortbestaan van het Hulster centrum in zijn huidige hoedangheid. Dat blijkt wel uit de jaarlijkse evenementkrant, die deze week bij alle Hulstenaren in de bus is gevallen en het karakter heeft van een politiek pamflet. Diverse Hulster grootheden van Jo Everaert tot George Sponselee schrijven er de frustraties van zich af onder het alomvattende motto ‘Den Dullaert’ moet blijven. Ik heb daar niets op tegen, maar vraag me in gewisse af of Den Dullaert werkelijk weg moet.
Zeker, er zijn de voorbije tijd wel wat oprispingen geweest dat de bibliotheek naar de binnenstad zou moeten of kunnen verhuizen. Er zijn plannen voor een vrij groot multifunctioneel gebouw in het project De Bierkaai en ja, Den Dullaert worstelt met financiële problemen. Het klopt allemaal wel, als een dikke ader onder een opgefokte kop, maar laten we ook eens realistisch zijn.

Bekijk Den Dullaert eens en wees eerlijk.
Ziet het complex er niet een beetje gedateerd uit,
een beetje smoezelig.
Is overdag niet vaak de bibliotheek de enige ruimte die geopend is,
is die barruimte nu echt een gelegenheid om Bourgondisch te borrelen?
Kijk eens elders rond.
Zelfs het Ledeltheater in Oostburg ziet er tegenwoordig – ook door inzet van vrijwilligers, bedrijfsleven en gemeente – een stuk aantrekkelijker uit dat het Hulster cultureel centrum.
De ideëen om in de Hulster binnenstad een nieuwe accommodatie te bouwen spreken mij best aan.
Het gemekker over gebrek aan parkeerplaatsen is onzin. Binnen een straal van 100 meter is parkeergelegenheid zat, zeker in de avonduren. Komt nog bij dat wat vertier in de binnenstad Hulst ook economisch weer een beetje vooruit helpt.
Is daarmee het doek voor Den Dullaert gevallen?
Ik denk het niet.
Den Dullaert kan voor de Hulster gemeenschap een belangrijke rol blijven vervullen als sportcentrum en evenementenlokatie, voor beurzen en grote bijeenkomsten. Daarnaast kan het gemeenschapshuis onderdak bieden aan meer educatieve voorzieningen dan nu het geval is. Al jaren klaagt Kreatieve Vorming Hulst over een gebrek aan goede ruimten, welnu, los dat probleem op in Den Dullaert.
Waarom praten over een nieuw clubhuis voor de Hulster atletiekvereniging als aan de andere kant van het sportcomplex een groot centrum staat met alternatieve ruimten. Een eigen honk is zo gemaakt.
Is het wel nodig dat een muziekschool onderdak vindt in een vrij duur monumentenpand, zou die niet kunnen verhuizen naar Den Dullaert?
Ergo; ik denk dat het leven van Den Dullaert nog een heel eind gecontinueerd kan worden.
Mensen moeten alleen het lef hebben om eens buiten de bekende box te denken.
En in Hulst – nota bene een stad die gevangen zit in zijn knellende 17de eeuwse omwalling – lijkt dat schier onmogelijk…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Jaarkrant Dullaert als politiek pamflet

  1. Tom schreef:

    Het theater of wat er voor door moet gaan mag wat mij betreft per direct verhuizen naar de binnenstad. Vanwege het gebrek aan ambiance in Den Dullaert, een waardeloze zaal en een theaterprogramma dat de naam programma niet mag hebben. Als we dan toch vergelijken met het Ledeltheater, daar hebben ze vaak prachtige affiches, terwijl men in Hulst niet verder komt dan twee kindervoorstellingen, de Buutreedners en het amateurtoneel. Bovendien nodigt een theater in de binnenstad uit om na een voorstelling nog even een pint te pakken in het café, iets wat je van die troosteloze parking bij Den Dullaert niet kan zeggen.
    Voor het verhuizen van de bibliotheek zijn zowel argumenten voor als tegen te bedenken, maar dat lijkt me geen must.
    Ik heb Stichting Den Dullaert de laatste jaren alleen maar horen klagen. Mensen die klagen, die willen vaak niet. Want mensen die wel willen, die bedenken oplossingen.

Reacties zijn gesloten.