Tong dood, truc mislukt…

De helft van de Zeeuwse landtongen zijn dood. De kweekvissen konden volgens het Zeeuwse Halfformaat niet snel genoeg een weg vinden naar de verwarmde compartimenten. En ja, zegt Rinus Platschorre, in Zeeland ook bekend als meneer Peijs :”Dit is een proefstation. We moeten deze ervaringen gebruiken om het systeem met de kweektongen in de vijvers te verbeteren”, aldus Platschorre, voorzitter van de Zeeuwse Tong.” aldus de PZC.
Eerder heb ik me al een kritisch uitgelaten over dit geldverslindende proefproject dat van de Zeeuwse vissers uiteindelijk boeren zou willen maken. waarom? Simpelweg omdat het gros van dit soort experimenten eindigt in een stille, doch dure dood.
Het is een vorm van bio-industrie die we niet moeten nastreven. Vis is een dier, hoort in zee, in open water.
Niet in kweekbassins aan land.
Er zijn alternatieve mogelijkheden zat om vis te kweken in open water, hoewel ook daar – zie de zalmenkweek – grote vraagtekens bij te zetten zijn.
De stichting De Zeeuwse Tong gaat nu na deze kleine rampspoed handelend optreden en de bassins aanpassen. Tja, wellicht komt men straks tot de slotsom dat het beter is om het klimaat te veranderen….

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Tong dood, truc mislukt…

 1. Tom schreef:

  Gremberghe is veganist begrijp ik? Of koopt hij toch gewoon vlees zonder er bij na te denken waar het vandaan komt?

  PS. Probeer in 2011 weer eens over iets positiefs te schrijven, dan iedere keer maar weer de zure stuurman aan wal uit te hangen. Alvast de beste wensen.

  • Gremberghe schreef:

   Er zijn juist heel veel mensen die mij juist vragen om kritisch te zijn en te blijven op zaken die onze bestuurders aanpakken of juist niet.
   Het Zeeuwse Tongproject vraagt – omdat het louter op subsidie draait – een kritische bejegening. Niet meer of minder dan dat.

 2. guus langeraert schreef:

  Ja, als tong niet op de tong komt, moet de tong maar over de tong.
  En dan heeft deze Blogenist het nog erg netjes gehouden.
  Want eigenlijk is de nasmaak van e.e.a. wrang, zuur…..het lijkt wel op de plannen met Waterdunen…geld in het zout water gooien.
  Zouden er nu vacatures bij dit projekt komen voor tong-badmeesters ?
  Les 1 : Zo zwem je naar het warmere gedeelte.
  Les 2: Zo kom je er ook nog tijd.
  Les 3 : Zo zwem je in de fuik.

  • Gremberghe schreef:

   Guus, moet ik uit je reactie constateren dat wanneer Waterdunen in zoet water verwezenlijkt zou worden de nasmaak bij de vrienden verdwenen zou zijn?

 3. guus langeraert schreef:

  Ik geef het je gewonnen , zo zou je het kunnen afleiden uit mijn woorden , maar…..
  de ” Vrienden van Waterdunen NEE !!! ” zijn en blijven tegen:
  * zout water achter de dijk ,
  * onteigenen ,
  * het bevoordelen van 1 grote multi-nationale recreatie-ondernemer m.b.v. van o.a. u en mijn belastingEuroootjes ( want belastingcenten, dat was … ja toch ),
  * ……..
  Wij zijn voor Waterdunen, waar het TOEN lag en voor de OudBreskensPolder waar deze polder nu ligt.
  PS
  Nog DANK voor jouw erkenning van ons – wat jij noemt – tegengeluid, want iets wat je niet erkent , noem je niet.

Reacties zijn gesloten.